ÇEVKO geri dönüşümü ünlülerle anlatıyor!
Türkiye’de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren ÇEVKO 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında bir dizi etkinlik yürütüyor
Türkiye'de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren ÇEVKO 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında bir dizi etkinlik yürütüyor.
Bu kapsamda ÇEVKO ünlü isimlerle TV ve radyolarda kamu spotu olarak geri dönüşüm kampanyası başlattı.
ÇEVKO Genel Müdürü Mete İmer, sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan ÇEVKO'nun 20 yıldır sürdürülebilir bir yaşam için geri dönüşüm kampanyası yürüttüğünü belirterek herkesi ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda daha fazla çaba göstermeye davet etti.
Mete İmer, yaptıkları geri dönüşüm çalışmaları sayesinde 2011 yılında 2,5 milyon yetişkin ağacın kesilmesinin önlendiğini ve bu rakam 25 bin dönüm ormanlık alana denk olduğunu belirterek “Toplamda yaptığımız tasarruf geçen yıl 1 milyar 52 milyon TL oldu” dedi. Genel Müdür İmer, ÇEVKO'nun faaliyetleri hakkında bilgi vererek “Üstlenmiş olduğumuz yükümlülükleri yerine getirmek için tüm Türkiye çapında iletişim, bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları düzenlemekteyiz. Yetkilendirilmiş kuruluş olarak, temsil ettiğimiz piyasaya ambalaj süren ambalaj üreticileri ve ekonomik işletmelerin adına, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için yerel yönetimler ve lisanslı firmalarla işbirlikleri geliştirmekteyiz.
Bu sayede de yönetmeliğin uygulanması aşamasında önemli bir rol üstlenmekteyiz. ÇEVKO Vakfı olarak, piyasaya sürenlerden üstlendiği yükümlülükleri 7 yıldır, üst üste, başarı ile yerine getiriyoruz” dedi.
“BİN 308 FİRMA İLE SÖZLEŞME İMZALADIK, 13 MİLYONU AŞKIN İNSANA ULAŞTIK”
Sanayinin geri kazanım yükümlülüğünü üstlenen ÇEVKO Vakfı, çok sayıda ekonomik işletme ile sözleşmeli olarak çalışmalarını yürüttüğünü belirten İmer şu bilgileri verdi:
“Bu kuruluşlar, Türkiye'de faaliyet gösteren yerli veya yabancı gıda, tüketim, ilaç, kimya, petrol,vb. sektörlerinden cam, metal, plastik, kağıt, kompozit ambalaj kullanan, marka sahibi dolumcular, ambalaj üreticileri, ambalaj geri dönüşümcüleri, büyük ölçekli alış-veriş merkezleri ve zincir mağazalarından oluşuyor.
Tüm bu kapsamlı çalışmalarımız dâhilinde, 2011 yılı sonu itibariyle bin 308 firma ile sözleşme imzalayarak, yaklaşık 400 bin ton ambalaj atığının geri dönüştürülmesini sağladık. Yerel yönetimler ve lisanslı işletmelerle yaptığımız geri kazanım uygulamaları kapsamında ise 2011 yılı sonunda 3 milyon 950 bin 898 konut ve 13 milyon 366 bin 441 kişilik nüfusa ulaştık. Yerel yönetimlerle birlikte hazırlanan yönetim planları çerçevesinde, 2011 yılı sonu itibarı ile bin 43 adet 1 metreküplük dış mekân kumbarası, 216 adet 3 metreküplük dış mekan kumbarası, 10 adet 1,5 metreküp cam kumbarası, 29 bin 107 adet iç mekan kumbarası desteğinde bulunduk.”
“ÖZEL PROJELERLE GENİŞ KİTLELERİ BİLİNÇLENDİRMEYE DEVAM”
Mete İmer, bilinçlendirme kampanyası hakkında da bilgi verirken şunları söyledi: “Ekonomik işletmeler işbirliğiyle tüketicilere ve çalışanlara yönelik özel projelerle sesimizi duyuruyoruz. Günde binlerce tüketicinin ziyaret ettiği hava alanları, sinemalar, alışveriş merkezleri ve oteller ile tüketiciye doğrudan ulaşarak, geri kazanımın önemini vurguluyoruz. Ambalaj atıkları kutularımız, kumbaralarımızı, herkesin görebileceği, kullanabileceği alanlara koymaya, bilgilendirici afiş, broşür, tanıtım filmi ve bilgilendirme filmi gibi materyallerimiz ve özel aktivitelerimizle geri dönüşüm bilinci aşılamaya devam ediyoruz.”
400 BİN TON AMBALAJ ATIĞI GERİ DÖNÜŞÜME SEVK EDİLDİ
Geri dönüşüme sevk edilen ambalaj atığı miktarlarını da açıklayan Çevko Genel Müdürü Mete İmer, 2011 yılında 147 bin ton kağıt/karton ambalaj, 105 bin ton cam ambalaj, 109 bin ton plastik ambalaj, 27 bin ton metal ambalaj ve 13 bin 500 ton kompozit ambalajın geri dönüşüm sürecine aktarıldığını belirterek bu miktarların çevresel etkileri konusunda da şöyle dedi:
“Geri kazanımı sağlanan 147.000 ton kağıt/karton ambalaj atığı ile 2,5 milyon yetişkin ağacın kesilmesi önlenmiştir. Bu da 25 bin dönüm ormanlık alana denktir. 4 milyar litre su tasarrufu sağlanmıştır. Bu da İstanbul'un ortalama 2 günlük su ihtiyacına denktir.600 milyon kwh elektrik tasarrufu sağlanmıştır. Bu da yaklaşık 200.000 ailenin yıllık elektrik tüketimine denktir.
PLASTİK ATIKLARI İLE 1 MİLYON VARİL PETROL TASARRUFU
Mete İmer, 2011 yılında geri kazanımı sağlanan 105 bin ton cam ambalaj atığı ile 65 bin varil petrol tasarrufu sağlandığını belirterek “Bu da 1 aracın 65 milyon km yol gitmesine yetecek miktarda benzine denktir.Yaklaşık 33 bin ton CO2 emisyonunun açığa çıkması engellenmiştir.
Bu da 1 uçağın dünyanın çevresini bin 650 kez dönmesi sonucu açığa çıkan CO2 miktarıdır. Geri kazanımı sağlanan 109 bin ton plastik ambalaj atığı ile de 1 milyon 74 bin varil petrol tasarrufu sağlanmıştır. Bu da 6 milyon aracın bir depo benzin miktarına denktir. 629 milyon kwh elektrik tasarrufu sağlanmıştır. Bu da yaklaşık 228 bin ailenin yıllık elektrik tüketim miktarına denktir” dedi.
Hürriyet
Yorum Yaz