Çevre kirliliğine karşı dumanı emen bina buluşu…
Çevre kirliliğinin üstesinden duman yiyen binalar gelebilir
Titanyum dioksitle kaplı binaların ilk örnekleri görülmeye başlandı. Otomobillerimizi ise karayollarının ürettiği güneş enerjisiyle yürüteceğiz. Hem de bedava olarak... Mexico City'deki Manuel Gea Gonzaiez Hastanesi giderek daha çok kirlenen bir dünyada yaşam mücadelesi veriyoruz. Fabrikaların, motorlu araçların sayısı, günlük yaşantımıza hakim olan kimyasalların miktarı her geçen gün artıyor. Bilim, bu sorunda insanlığın tek umudu. İnsanın içini açacak iki buluştan biri hava kirliliğini emen binalar diğeri ise, üzerindeki araçları güneş enerjisiyle hareket ettiren akıllı yollar...
Birinci buluş, kirliliğin en büyük sorun olduğu ülkelerin birinden, Meksika'dan geldi. Meksika'nın başkenti Mexico City'de, Manuel Gea Gonzaiez Hastanesi'nin duvarları, hava kirliliğini emen maddelerden yapıldı. 'Duman yiyen' olarak bilinen hastane duvarları, 2 bin 500 metrekare titanyum dioksitle kaplandı. Bu madde, gündüz güneş ışığı, gece de lamba ışıklarıyla etkileşime girip havadaki kirli partikülleri kendine çekiyor. Binanın mimarına göre duvar, günde bin otomobilin egzoz gazını etkisiz hale getirebilecek kapasitede. Bunu ölçmek mümkün olmasa da güzel bir buluş…
Yarın bütün binaların böyle yapıldığını düşünün. Kentlerde kır havası solumak harika bir duygu olsa gerek.
Etkili ve ucuz bir çözüm
2015'te Milano'da açılacak Palazzo Italia binasında mimarlar daha da iddialı. Binanın 13 bin metrekarelik alanına titanyum dioksit ya da benzer bir madde sürülecek. Bedeli ise çok düşük. Toplam inşaat maliyetini sadece yüzde 4 artırıyor. Pek çok ülkede hükümetler, bu farkı vermeye razı.
Bunun için bina yapmaya da gerek yok. Posterler, billboard'lar, flamalar, bayraklar, panolar, direkler ve hatta yollar bile titanyum dioksitle kaplanabiliyor.
Para
- Etiketler:
- duman yiyen bina
- çevre
Yorum Yaz