Chatham House'un üçüncü toplantısı Akbank ev sahipliğinde gerçekleşti!
Dünyanın saygın düşünce kuruluşlarından Chatham House’un Türkiye Projesi kapsamındaki üçüncü toplantısı Akbank’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi
Dünyanın önemli kanaat önderleri, değişim sürecindeki Türkiye ve komşularını, bölgedeki yatırım olanaklarını ve istikrar yolundaki zorluk ve fırsatları tartıştı
Dünyanın saygın düşünce kuruluşlarından İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'un Türkiye Projesi kapsamındaki üçüncü toplantısı 15 ve 16 Eylül tarihlerinde Akbank'ın ev sahipliğinde, Sakıp Sabancı Müzesi the Seed'de yapıldı.
“Değişim Sürecindeki Türkiye ve Komşuları” ana teması ile düzenlenen toplantılarda, Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu'daki yakın komşularında ortaya çıkan gelişmeler ve bu gelişmelerin yarattığı fırsatlar ve zorluklar tartışıldı. Akbank'ın desteğiyle gerçekleştirilen toplantılarda, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, birer konuşma yaptı.
Türkiye, İngiltere ve uluslararası siyaset, ekonomi, akademi ve sivil toplum çevrelerinden seçkin isimlerin katıldığı yuvarlak masa toplantıların açılış konuşmasını Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi ve Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı Dinçer yaptı.
Türkiye, ekonomik dinamizmi ve istikrarlı demokrasisiyle bölgede dengeleyici bir rol üstleniyor
“Chatham House'ı Türkiye'de bu yıl da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Böylesine prestijli bir kurumun küresel anlamda önem arz eden konuları İstanbul'da masaya yatırıyor olması, Türkiye'nin dış politikadaki etkinliğini bir kez daha ortaya koyuyor” şeklinde konuşan Sabancı Dinçer, “Küresel dengelerin hızla değiştiği, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik performanslarıyla diğerlerinden ayrışarak öne çıktığı ve G20 çevresinde yeni bir eksenin oluştuğu bir dönemden geçiyoruz. Türkiye bu süreçte ekonomik krizdeki performansı ve etkin dış politikası ile tüm dünyanın ilgisini üzerine çekti.
Türkiye, bölgedeki dengeleyici rolünü öncelikle ekonomik dinamizmi ve istikrarlı demokrasisiyle üstleniyor. Ülkemiz, özgürlükleri, dinamizmi ve teknolojide yenilikçiliği ile bölgedeki ve dünyadaki etkinliğini sağlamlaştırmalı, bunun için reform sürecini sürdürmeye devam etmelidir" diye devam etti.
Chatham House Direktörü Dr. Robin Niblett Türkiye Projesi kapsamında gerçekleştirilen toplantılara ilişkin açıklamasında, “Chatham House olarak, üçüncü İstanbul Yuvarlak Masa Toplantımızı, Mütevelli Heyeti üyemiz ve ev sahibemiz Suzan Sabancı Dinçer ve Akbank ile yakın çalışmalarımız sonucunda düzenlemiş bulunmaktan mutluyuz." dedi ve şöyle devam etti:
"Sayın Suzan Sabancı Dinçer ve Akbank'a, Türkiye'nin politik ve ekonomik gelişmeleri açısından çok önemli bir dönemde gerçekleşen toplantımızın hayata geçirilmesinde bizlere gösterdikleri değerli destekleri için minnettarız. Bu yıl Türkiye'nin, Avrupa'dan Kafkaslar'a ve Orta Asya'dan Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya, komşularındaki dikkat çekici gelişmeleri ele alma fırsatı yakaladık. Türkiye, değişimlerin çakışma noktasındaki odak konumuyla, önemli riskler ve fırsatlar barındıran bu gelişmelerin üstesinden gelebilmek için dış politikasını yeniden düzenliyor."
Toplantıların ilk oturumunda, Türkiye'nin Avrupa'daki komşularının Euro Bölgesi krizini nasıl yönettikleri üzerinde duruldu. Aynı oturumda, Doğu Avrupa'daki ekonomik ve politik kırılganlığın Türkiye ekonomisini ve Türkiye'nin AB ile ilişkilerini nasıl etkilediği de analiz edildi.
Toplantılara katılan TCMB Başkanı Erdem Başçı da öğle yemeği sırasında Euro Bölgesi ve Türk ekonomisi ile ilgili bir konuşma yaptı.
Türkiye'nin Orta Asya ve Kafkaslar'daki dengelere yaklaşımı masaya yatırıldı
Toplantıların ikinci oturumunda ise Türkiye'nin Orta Asya ve Kafkas'lardaki ilişkileri ve bu bölgedeki politikaları üzerinde duruldu. Bu kapsamda Türkiye'nin, Rusya'nın Orta Asya'daki “etki alanı” yaklaşımını nasıl değerlendirdiğine ilişkin görüşler paylaşıldı.
Türk girişimcilerin bölgedeki geniş büyüme fırsatlarını nasıl değerlendirdiklerine yönelik konuşmaların da yer aldığı toplantıda Türkiye'nin jepolitik konumunu kullanarak, Rusya – Çin – Orta Asya ekseninde dengeleyici güç unsuru konumuna gelip gelemeyeceği, böyle bir gelişmenin, bölgesel işbirlikleri ve küresel ilişkiler üzerinde yaratacağı olası etkiler de masaya yatırıldı.
Bölgedeki gelişmelerin Türkiye'nin “komşular ile sıfır sorun” politikasına etkileri değerlendirildi
Toplantıların ikinci gününde, Orta Doğu bölgesi ve bu bölgedeki gelişmeler üzerinde duruldu. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açılış konuşmasını gerçekleştirdiği oturumda, komşu ülkelerde ortaya çıkan siyasi istikrarsızlığın, Türkiye'nin “komşularla sıfır sorun” politikasını nasıl etkilediğine ilişkin görüşler masaya yatırıldı.
Uluslararası katılımcılar, yoğun geçen iki günün ardından, İstanbul'da olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, verimli bir fikir-alış verişi yaşandığı konusunda hem fikir olarak toplantıyı noktaladılar.
Chatham House hakkında:
Royal Institute of International Affairs adıyla Londra'da 1920 yılında kurulan Chatham House, refah düzeyi yüksek ve daha güvenli bir dünya yaratmak için bağımsız analiz, derinlikli tartışma ve etkili düşüncelerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamak amacıyla faaliyet göstermekte ve bu amaç doğrultusunda dünya genelinde yüksek profilli katılımcılar ile tüm dünyada konferanslar ve organizasyonlar düzenlemektedir.
Enstitü bugün yaygın olarak faaliyet gösterdiği binanın adı olan ‘Chatham House' olarak biliniyor.
Kamuoyuna açık ya da kapalı olabilen toplantılarda, uluslararası ilişkilerdeki önemli gelişmeler, bu gelişmelere ilişkin oluşturulan politikaların içerik ve bağlamları hakkında küresel, bölgesel ve ulusal zorluklar üzerine bağımsız ve kapsamlı analizler yapılması ve politika yapıcılara kısa ve uzun vadede çözüm önerileri sunulması hedefleniyor.
Chatham House bu çerçevede yılda sayısı 40'ı aşan rapor, araştırma ve kitap yayınlamaktadır. Chatham House aynı zamanda tanınmış “International Affairs” ve “The World Today” dergilerini de yayınlıyor.
Chatham House üyeleri arasında farklı disiplinlerden gelen akademisyenler, diplomatlar, medya mensupları, sivil toplum kuruluşları, politikacılar, politika yapıcılar, araştırmacılar ve iş dünyasından liderler bulunuyor.
Chatham House çalışmaları uluslararası konularda bilgi edinmek isteyen medya kuruluşları ve uzmanlar için önemli bir bilgi kaynağı olarak da kullanılıyor.
Yorum Yaz