Çılgın projeler şehri İstanbul
Çılgın projelerin adeta patlama yaptığı İstanbul’a 510 metre yüksekliğinde bir kule tasarlanırken, 2 milyar dolarlık bu proje akıllara daha önceki çılgın projeleri de getiriyor
Mega kent İstanbul son yıllarda birbirinden ilginç gayrimenkul projelerine ev sahipliği yapıyor. Kentte yapılması planlanan veya proje olarak sunulanlar da bir o kadar ilginç. Aslında bir iç mimar olan ve yıllardır çeşitli alanlarda proje üreten Adnan Türkeser de yeni bir proje açıkladı. Ataşehir'in finans merkezi olarak planlanmasından esinlenen Türkeser, bu durumdan yola çıkarak bölge için 510 metre yüksekliğinde ‘İstanbul Finans ve Ticaret Merkezi' adında bir gökdelen tasarladı. Proje üzerinde çalışmaların sürdüğünü, Başbakan'a ve ilgili bakanlara sunmak için görüşme talebinde bulunduğunu belirten Türkeser, “Bu proje İstanbul ve Türkiye'nin vizyonu olur. Tüm dünyanın dikkatini ülkemize çeker. Projeyi hayata geçirmek için Başbakan'ın bir yer göstermesi yeterli” dedi.
Projenin hayata geçirilmesi durumunda 510 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksekleri arasında yer alacağını belirten Adnan Türkeser, şu bilgileri verdi: “Proje 16 birleşik radyal üniteden oluşuyor. Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar kurdukları devlet sayısından yola çıkıldı. Proje İstanbul'da bir dünya finans ve ticaret merkezi olarak düşünüldü. Birleşmiş Milletlere üye 192 ülkenin ticari entegrasyonunu sağlamak üzere planlandı. Binaya 8 girişin 5'i dünya kıtalarının ülkelerinin sanayi ve ticaret temsilciliklerine, diğer üçü konut, AVM, ofisler, TV istasyonu, hastane ve otel gibi fonksiyonlara ayrıldı. Betonarme ve çelik karma sistemiyle yapılacak olan proje 136 katlı olup 510 metre yüksekliğine ulaşacak.” Adnan Türkeser, 2 milyar dolar maliyetle hayata geçecek projenin 44 dönüm alana oturduğunu söyledi.
75 yürüyen merdiveni var
* Proje 16 birleşik radyal üniteden oluşuyor.
* BM'e üye 192 ülkenin finansal ve ticari entegrasyonunu sağlamak üzere planlandı.
* Binada 8 giriş bulunuyor.
* Bina 136 katlı olup 510 metre yüksekliğinde olacak.
* Bütün üniteleriyle kiralanabilir alanlar toplamı 717.505 m2'dir.
* Binada 75 yürüyen merdiven bulunacak.
* 2 milyar dolara yapılacak proje 44 dönümde yapılabilecek.
En çılgını Kanal İstanbul
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden hemen önce “çılgın projem” olarak adlandırdığı projesi Kanal İstanbul, Avrupa Yakası'nda Karadeniz ile Marmara arasında 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal açılmasını öngörüyor. Kanalın Marmara girişinin Silivri'den başlaması planlanırken, projeyle İstanbul'un içinden deniz geçen iki şehre dönüşmesi planlanıyor.
Kanalın derinliği 25 metre olacak. Su yüzeyinde genişlik yaklaşık 145-150 metre civarında olacak. Kanaldan dünyadaki en büyük gemiler geçecek.
Çılgın projeye çılgın kapı
Almanya'da yaşayan bir mimar Kanal İstanbul için ‘Marmara Kapı' projesi çizdi. Proje taslağına göre Marmara Kapı'da otel, AVM, restoranlar ve kafeler bulunuyor. ‘Kanal İstanbul' için ‘30 milyar dolar veririm' diyerek dikkatleri üzerine çeken İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan, Almanya'da yaşayan Yüksek Mimar Cemalettin Çınar'ın Kanal İstanbul'un Marmara'dan giriş noktası için Marmara Kapı adlı bir taslağı kendisine gönderdiğini ifade etti.
İstanbul'a lale gibi yapay adalar
Bir dönem İstanbul'a yatay adalar yapılması gündeme gelmişti. Dubai'deki Palmiye Adası'ndan esinlenen proje İstanbul'un her iki yakasında ada yapılmasını içeriyor. Adalardan birinin Küçükçekmece'de diğerinin Maltepe ile Kartal arasına yapılması planlanıyordu. Projede aktivite merkezinin yer alacağı adalar olacak.
Çamlıca'ya anten kulesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projelerinden biri olan Çamlıca Anten Kulesi projesi ise yıllardır gündemde. Proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı protokol imzaladı. Anten kulesiyle Çamlıca'daki görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi planlanırken, projeyle ilgili bir de yarışma düzenlendi.
Kule yüksekliği zemin kotundan antenin en üst noktasına kadar yaklaşık 340 metre olacak.
Yüzer viyadük
Yıllardan beri ilginç projelerle gündeme gelen Prof Dr. Ahmet Vefik Alp, ‘Yüzer Viyadük' projesini 3. köprüye alternatif olarak açıkladı. Böylece, Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki mesafenin 15 dakikaya düşeceğini ifade eden Alp'in projesi Marmara Denizi'nde 30 kilometrelik yüzer yol yapılmasını öngörüyor. Pendik-Yeşilköy arası deniz sathının 25 metre üstünden yürümesi planlanan yüzer viyadük, Boğaziçi açığında sabit ayaklı bir köprüyle, 65 metre yükselerek büyük deniz trafiğine imkan sağlayacak. İki havalimanı arasında karaya inmeden yarım saatte transfer olanağı sağlanacak
- Etiketler:
- istanbul
- çılgın projeler
Yorum Yaz