Çizgi Gayrimenkul Değerleme sektörde hedef büyüttü!
2009 yılında kurulan, 2010 yılında SPK lisansını alan ve sonrasında 2011 yılında BDDK yetkisi alan Çizgi Gayrimenkul Değerleme A.Ş. hedeflerini büyüterek faaliyetlerine devam ediyor. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Gaffar Yıldırımer gayrimenkul değerleme alanında emin adımlarla büyümek ve yıllar sonra dönüp arkalarına baktıklarında “doğru işler yapmış olmak” hedefiyle hem büyüyor hem de yapısında düzeltmelere gittiklerini belirtiyor
2009 yılında kurulan, 2010 yılında SPK lisansını alan ve sonrasında 2011 yılında BDDK yetkisi alan Çizgi Gayrimenkul Değerleme A.Ş. hedeflerini büyüterek faaliyetlerine devam ediyor. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Gaffar Yıldırımer gayrimenkul değerleme alanında emin adımlarla büyümek ve yıllar sonra dönüp arkalarına baktıklarında “doğru işler yapmış olmak” hedefiyle hem büyüyor hem de yapısında düzeltmelere gittiklerini belirtiyor. Bu bağlamda hem personel eğitimi hem de bölgesel değerleme faaliyetlerine önem verdiklerini beyan ediyor.
“Gayrimenkul Değerleme” tam olarak bilinmiyor
Sektörün 2004-2005 yıllarda gelişmeye başladığı ve gayrimenkul değerlemenin tamamen “değer tespiti” ve emlakçılık olduğu algısının bulunması sebebiyle gayrimenkul değerlemenin tam amacının maalesef anlaşılamadığını dile getiren Gaffar Yıldırımer, gayrimenkul değerlemenin taşınmazın yasal bir sorunu olup olmadığı ve dar bir bütçe ile parasını yatırıma dönüştürmek isteyen kişilerin içinin rahat etmesi açısından bir fırsat olduğunu sözlerine eklemiştir. Bir çok müşterinin yasal sorunların tespiti ve ekspertiz raporunda belirtilmesi sonrasında paralarının korunmasına yardımcı oldukları açısından teşekkür edildiği ve hatta bazı müşterilerin kredi almayacak olmalarına rağmen ekspertiz raporu hazırlatabilmek adına düşük oranda kredi çekerek ekspertiz raporu ile kendilerini güvenceye almak istediklerini dile getirildi.
Tüm personel için “Eğitim Şart”
Firma bünyesinde çalışacak hem kadrolu hem de çözüm ortağı olarak tabir edilen sözleşmeli kişi/firmaların iş geliştirme ekibi vasıtasıyla eğitimleri tamamlandıktan sonra değerleme faaliyetlerini sürdürüldüğü dile getirilmektedir. İş Geliştirme sorumlusu Mahmut Ay firmanın kadrolu personeli yanında çözüm ortaklarına da yoğun şekilde eğitim verdiklerini dile getiriyor. Maalesef değerleme konusunda bilgisi olmayan çözüm ortakları sebebiyle sektörün geçmişte çok yara aldığını belirten Mahmut Ay, çözüm ortaklarının eğitimi ile tüm Türkiye'de doğru şekilde değerleme yapılması hedefinde olduklarını beyan etti. Bir çok firma değerleme faaliyetinde bulunan kişileri tercih etmesine rağmen firma eğitim vererek bu işi doğru şekilde devam edecek çözüm ortakları için de büyük emek harcamayı kayıp değil kazanç olarak görmekte olduğu belirtiyor.
Etkili çözüm için “Bölgesel Değerleme”
Geçmişte değerleme faaliyeti için merkezden personel yönlendirmesi ile çok uzak illerle personel gönderildiğini belirten Mahmut Ay, artık bu şekilde çalışmanın mümkün olmadığını ve her bölgede tecrübeli personel yetiştirilmesi ihtiyacına dikkat çekti. Bu bağlamda İstanbul Anadolu yakasının yeni merkezi olması beklenen Maltepe-Kartal-Pendik bölgesinde yerinde değerleme hizmeti verebilmek ve bölgedeki gelişmeleri daha yakından takip edebilmek adına İstanbul Kartal ofisini yakın tarihte hizmete soktuğunu belirten firma, eğitim ve personel yetiştirilmesi faaliyetinin de hızla devam edildiğini belirtiyor.
Kimler “Gayrimenkul Değerleme Uzmanı” olur?
Firma İş Geliştirme sorumlusu Mahmut Ay sektöre giriş yaptığı 2007 yılı ve sonrasında bir çok ekspertiz çalışma sırasında mezun olduğu okul ve bölüm itibari ile bu mesleği tercih etmesinin eleştirilmesine karşılık günümüzde mesleğin tanınması ile bu algının ortadan kalktığını ve işini çok sevdiğini dile getiriyor. Gayrimenkul değerlemenin büyük oranda teknik bir iş olduğu için Harita Mühendisliği, Şehir ve Bölge Planlama, İnşaat Mühendisliği, Mimarlık, ve Yapı Teknik Öğretmenliği gibi meslek gruplarının ana meslek grupları olduğunu dile getiren Mahmut Ay, bu meslek gruplarına gayrimenkul değerleme sektörünü anlatmak için üniversitelerde ders, seminer ve konferanslar yanında internet sitelerinde de sektörü ve gayrimenkul değerleme uzmanlığını anlatmak için çabaladıklarını dile getirdi.
Personel için maddi getirisi nasıl?
Sektörde geçmiş yıllardaki sorunlardan ders çıkardıklarını ve mevcut personeline en iyi imkanları vermek adına çalıştıklarını belirten Gaffar Yıldırımer, bir çok firmada maaşa ilave belli iş sayısı üstünde prim uygulaması olduğunu belirtti. Fakat firma olarak tüm işlerde firmanın kazancına orantılı olarak değerleme uzmanına prim ödemesi yapıldığı ve bu sadece değerleme uzmanı ay başında yaptığı ilk işten itibaren ne kadar prim kazanacağının hesabını kendisi de yapabilmektedir. Firma kazandıkça çalışan da kazansın anlayışında olduklarını dile getiren Gaffer Yıldırımer personelin her zaman kendileri için önemli olduğu ve firmaya değer kattıklarını ifade etti.
Sektör nereye gidiyor?
TDUB ( Değerleme Uzmanları Birliği)'nin kurulması, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu)'nın bankaların değerleme faaliyetlerini sadece SPK ve BDDK tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından yapılabileceği kararının verilmesi ve SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) ‘nın ekspertiz taban fiyatlarının düzenlenmesi konusunda yetkilendirilmesi vb. bir çok gelişme ile sektörün bir düzen ve gelişim yoluna girdiğini beyan eden Gaffar Yıldırımer, sektörün önümüzdeki 5 yılda daha düzenli hale geleceği ve değerinin artacağını beyan ederek sektöre girmek isteyen ve bu alanda ilerlemek isteyenlere sektörün geleceği ile ilgili yeşil ışık yakmış oldu.
Yorum Yaz