Demir İnşaat Anadolu’da büyüyecek
İnşaat sektöründeki 30 yıllık deneyimiyle İstanbul'da projeler üreten Demir İnşaat, İzmir, Antalya gibi kentlerde de projeler geliştiriyor
İstanbul'da kentsel dönüşüm konusunda da çalışmalara başlayan şirket, geliştireceği yeni projeleri ile Anadolu'da da büyüyecek. İnşaat sektörünün dinamik markalarından olan, Demir La Vida, Demir Romance gibi projeleri ile bilinen Demir inşaat, yeni projeleri ile sektörde hızla büyüyor. İstanbul'da Eyüp başta olmak üzere merkezi lokasyonlarda kentsel dönüşüm çalışmaları yapmaya hazırlanan şirket, Anadolu'da da İzmir ve Antalya'da proje geliştirme hazırlığında.
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2005 yılından bu yana inşaat sektöründe yaşanan hızlı gelişimin yapılan projelerin kalitesine de yansıdığını her yeni projelerini bir öncekinden çok daha kaliteli ürettiklerini söylüyor.
Demir İnşaat olarak şuanda satışları süren 804 konutluk Demir Romance Projesi ile 449 konutluk Demir La Vida projelerinin satışının sürdüğüne dikkat çeken Demir planladıkları yatırımları şöyle özetliyor: "İstanbul'da Sultangazi'de TEM'e yakın bir lokasyonda 50 dönümlük bir araziye bin 200 konut planlıyoruz. Bu yılın sonuna doğru projelendirip kazmayı vurmayı hedefliyoruz. Bunun dışında Anadolu'da da projeler planlıyoruz. İzmir Gaziemir'de 500 konutluk bir projenin yapımına Eylül ayında başlayacağız. Narlıdere ve Bornova'da da iki farklı kentsel dönüşüm projesi için çalışmalar yürütüyoruz. Antalya'da da Konyaaltı'nda iki arazi ile görüşmelerimiz devam ediyor." Anadolu'ya önem veriyoruz Eski Bakan Erdoğan bayraktar ile görüşmelerinde Bayraktar'ın kendilerine "Anadolu'ya da açılın ve orada da proje geliştirin" ricasında bulunması üzerine İzmir ve Antalya'da proje geliştirdiklerini belirten Demir, "Sayın Bayraktar'a verdiğimiz sözü tutup bu projeleri geliştirdik. Türkiye'mizin her yeri ayrı güzel. İzmir'de çok güzel bir şehir, daha da güzel olacak" diyor.
Kentsel dönüşümle de ilgilendiklerini İstanbul'da Gaziosmanpaşa ve Eyüp bölgesinde araştırmalar yaptıklarını da vurgulayan Demir, özellikle Haliç kıyısının dönüştürülüp İstanbul'un çok daha güzel bir kent haline gelebileceğine dikkat çekiyor.
Kentsel dönüşüm konusunda sürecin bir adım ileri iki adım gere şeklinde ilerlemesinden yakınan Demir, şunları söylüyor: "Kentsel dönüşüm yapılacak alanlardaki hak sahiplerinin yüzde 65'i ikna edilince geri kalanını devlet çözecek denildi ama böyle bir uygulama yok ne yazık ki. Devletin ve yerel yönetimlerin elini taşın altına koyup dönüşüm yapmak isteyenlere destek olması lazım. Devlet destek verirse İstanbul'u ve Türkiye'yi çürük binalardan kurtarıp daha yaşanabilir bir hale getiririz." Fiyatlar geri gelmez Son dönemde inşaat metrekare maliyetlerinin nitelikli projelerde 2 bin 800 TL'lere kadar çıktığına işaret eden Demir, fiyatların geri gelmesi beklentisinin hayal olduğuna vurgu yapıyor.
Demir, "Etiler-Ulus gibi merkezi lokasyonlarda fiyatlar geri gelmez ancak şehrin dışındaki lokasyonlarda 2 bin 800 TL'ye mal edilen projeyi 10 bin TL metrekare fiyatından satan projelerde fiyatlar geri gelebilir. Ancak gerçek fiyatına satan projelerde fiyatların geri geleceğini düşünmüyorum" diyor.
Yeni yasa çok can yakacak Mayıs ayında çıkarılan tüketici kanununa göre satışların noterde yapılacak olmasının senetli satışları tetiklediğine işaret eden Demir, çıkabilecek sorunları şöyle dile getiriyor: "Aslında tüketiciyi koruyalım derken ortaya çıkan maliyet nedeniyle bir çok firma konut almak isteyenleri senetli satışlara yönlendiriyor. Çünkü 500 bin TL'lik bir evde 8-10 bin TL gibi bir masraf çıkıyor. Bu da art niyetli satıcıların bu masrafı ödemeyin, gelin senetle satış yapalım diyerek insanları belki de hiç bitmeyecek projelerden ev almalarına neden olacak. Bu yasa çok canlar yakacak gibi gözüküyor." Kanının kimsenin iyi okuyamadığını iddia eden Demir, "ruhsatsız, kat irtifaksız projelerde satış yapılmayacak" dendiğine dikkat çekiyor. Projelerde garantör banka olması zorunluluğunun getirilip garantör bankaların bulunduğu projelerin satışının noter kanalıyla yapılmasına gerek yok şeklinde bir uygulama yapılabileceğine bunun da insanların haklarını korumaya yeteceğine işaret ediyor.
Noterde yapılan satışların tapuya satışı yapılmıştır şerhi konulmadan vatandaşın hakkını korumaya yetmediğine dikkat çeken Demir, "Burada art niyetli müteahhitler aynı daireyi noterde birkaç farklı kişiye satabilir. Burada yerel yönetimlere yetki verilip ruhsatı olmayan projelerin iyi düşünüp satışının önüne geçilmesi ve banka garantörlüğünün istenmesi sorunu çözecektir" diyor.
Demir, hiçbir bankanın kaçağa izin vermediğini, projenin gecikmesi halinde cezai şartlar koyduğunu böylece hak sahiplerinin haklarının korunduğunu vurguluyor.
Markalı konutta satışlar düştü Yeni yasayla birlikte 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren uygulamanın ardından geçen süreçte markalı konut üreticilerinin satışlarını yüzde 10-15 oranında düşürmesine karşın merdiven altı üretim yapanların satışlarına da olumlu yansıdığına dikkat çekiliyor.
Çünkü noter kanalıyla yapılan satışların evin satış rakamına göre örneğin 500 bin TL'lik bir konutta 810 bin TL'lere varan ekstra maliyet oluşturması tüketicilerin noter kanalıyla konut almakta çekimser davranmalarına neden oluyor.
Ekonomist Mortgage
- Etiketler:
- Demir inşaat
- Demir inşaat kentsel dönüşüm
Yorum Yaz