maritbet girişmaritbet
Denizbank yatırımcılara her yıl 1.5 milyar dolar kredi verecek!

Denizbank yatırımcılara her yıl 1.5 milyar dolar kredi verecek!

Türkiye’nin 5 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacağını belirleyen Denizbank, yapılacak yatırımlara her yıl 1.5 milyar dolar aktarmayı hedefliyor.

Büyüyen ve gelişen Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacağını belirleyen Denizbank, yapılacak yatırımlara her yıl 1.5 milyar dolar aktarmayı hedefliyor.

Denizbank, Türkiye'de önümüzdeki 5 yılda yapılacak alt ve üstyapı yatırımlarına her yıl 1-1.5 milyar dolar plasman yapmayı hedefliyor. Denizbank Toptan Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Derya Kumru “Türkiye'de önümüzdeki 5 yılda 140-200 milyar dolarlık proje finansmanı işi var. Banka olarak takip ettiğimiz bu yatırımların finansmanından biz yüzde 5-6 civarında pay almak istiyoruz. Böyle olursa her yıl 1-1.5 milyar dolar civarında yeni plasman hedefimiz var” dedi. 

Toptan Bankacılık Grubu olarak büyük firmalar, kamu kuruluşları ve yerel yönetimlerle çalıştıklarını belirten Kumru, şunları söyledi: “Dexia ile beraber Denizbank'ta kamu finansmanı departmanını kurduk. Kamu finansmanını ayrı bir iş kolu olarak örgütleyen Türkiye'deki ilk özel bankayız. Diğer özel bankalar da bizi izledi ama Anadolu'da bizim kadar yaygın ve etkin değiller. Öncelikle işe İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri ile başladık. Ama son iki yılda portföyümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ağırlığı azaldı ve onun yerini Anadolu'nun muhtelif yerlerinden diğer il ve ilçe belediyeleri aldı. Türkiye'de yaklaşık 3 bin belediye var. Şu anda 400 kadar belediye ve iştiraki bizim kredili müşterimiz. 2011 yılında belediyelerin yatırımlarında kullanılmak üzere yaklaşık 1 milyar lira kredi kullandırdık.” Kumru, banka olarak bugüne kadar 3 milyar dolarlık proje finansmanı yaptıklarını söyledi.

Avrupa fonlarına aracılık yapıyoruz

Proje finansmanında belediyelere Fransız Kalkınma Ajansı ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan fonlar da kullandırdıklarını belirten Kumru “Bu kurumların karbon salınımını düşürmeye yönelik projelerinde Avrupa kaynaklı fonlara aracılık ediyoruz. Dexia sonrasında da bu kurumlarla olan iyi ilişkimiz sürecek ve aynı şekilde belediyelere hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi. Kumru, şunları söyledi: “Ülkemiz çok hızlı büyüyen ve gelişen bir ülke. Bu nedenle altyapı ve enerji yatırımlarına ihtiyaç var. Mesela enerji sektöründe önümüzdeki 5 yılda yeni üretim tesisleri, santral ve elektrik dağıtım özelleştirmeleri, İGDAŞ ve Başkent GAZ'ın satışıyla birlikte toplamda 70-110 milyar dolar arası yatırım gündemde.” Kumru “Biz proje finansmanını uluslararası standartlarda yapıyoruz. Bunun ispatı da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) aldığımız ödül. EBRD, 2012 yılı itibariyle faaliyet gösterdiği 29 ülkedeki bankalar arasında EBRD ve AB enerji projeleri finansmanı prensipleri ile en uyumlu şekilde çalışan banka olarak bizi seçti ve ‘Sürdürülebilirlik Ödülü'ne layık gördü” dedi.

Turizm tesisleri, üniversiteler ve hastaneler odağımızda

5 yıl içinde 50-65 milyar dolar arası altyapı yatırımı olacağını söyleyen Derya Kumru “Bunun 15-20 milyar dolar arası kamu+özel sektör ortaklığı modelindeki (PPP) yeni hastane yatırımları olacak. Bu, proje finansmanında kullanılan bir yöntem. Türkiye'de de son birkaç yıldır uygulanıyor. Kayseri'de bir hastane bu yöntemle ihale edildi. Ankara'da Etlik Hastanesi de bu yöntemle ihaleye çıktı. İkitelli, Mersin, Ankara Bilkent, Bursa, İzmir, Antalya'da bu yöntemle hastaneler yapılacak” dedi. Tarım sektöründe de önemli projeler olduğunu belirten Kumru, Şeker Fabrikala-rı'nın özelleştirmesinden 2-3 milyar dolar beklen-diğini söyledi. Kumru, özel hastaneler, turizm tesisleri ve üniversitelerle de ilgilendiklerini belirtti. Kumru “5 yıl içinde otoyollar ve köprülere 16-20 milyar dolarlık yatırım bekliyoruz. Yeni havaalanlarının yapımı gündemde. Tren yollarını da unutmamak lazım. Bütün bunlar ilgilendiğimiz projeler” dedi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için en önemli adım olacak liman yatırımlarını da takip ettiklerini belirten Derya Kumru “Liman yatırımları 10 milyar dolar civarında olacak. Bunların içinde Çandarlı, Derince, Petkim, İzmir, Galata var. Bunların kimisi yeni yatırım, kimi özelleştirme. Çandarlı'nın 4-5 milyar dolarlık bir yatırımla bölgenin en büyük limanı olması bekleniyor” dedi.

Yelda Şumnulu/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Denizbank yatırımcılara her yıl 1.5 milyar dolar kredi verecek!
  • 07.07.2012 11:46

Denizbank yatırımcılara her yıl 1.5 milyar dolar kredi verecek!

Türkiye’nin 5 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacağını belirleyen Denizbank, ya ...