Deprem Yönetmeliği’ne aykırı binalar tehlikeli
Türkiye’nin yüzölçümü olarak yüzde 92'si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında…
Türkiye'nin yüzölçümü olarak yüzde 92'si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında… Depremden dolayı her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor, binlerce bina yıkılıyor. Türkiye, depremin zararlarını gelişmiş ülkelere oranla çok daha ağır yaşıyor. Bunun en büyük nedeni, binaların Yapı Kanunu'nda yer alan Deprem Yönetmeliği'ne uygun olmaması ve denetim sistemindeki eksiklikler. Küçük maliyet hesapları yapan firma ve müteahhitler tarif edilemez acıların yaşanmasına neden oluyor. Deprem Haftası'nda konuya dikkat çeken Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek, hem sektör temsilcilerine hem de tüketicilere seslendi.
Toplumda deprem bilincinin oluşturulması ve daima hazırlıklı olunması amacıyla, ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri arasındaki haftanın Deprem Haftası olarak anıldığını hatırlatan Can Reşit Özçiçek, önemli olanın bu haftaları ilan etmekten çok, gerekli uygulamaları hayata geçirmek olduğunu belirtti.
Zemin etüdüne uygun projeler yapılması şart!
Özçiçek, “Bir konutun nitelikli olup olmadığını belirleyen en önemli unsur, temel ve taşıyıcı sisteminin sağlamlığı ve kullanılan malzemeler. Bu noktada zemin etüdü çok önemli. Çünkü zemin etüdü ile inşaata başlamadan önce zeminin, yapılması planlanan binaya uygun olup olmadığı ortaya çıkıyor. Bu sayede çıkan zemin raporlarına uygun projeler çiziliyor. Kullanılacak malzeme, donatı ve betonun zemine ve projeye uygun nitelikte ve basınç dayanımında belirlenmesi, binada kaç bodrum olacağı, gerekiyorsa zemin güçlendirme metotlarından hangilerinin kullanılacağı gibi tüm detaylar belirleniyor ve zemine uygun taşıyıcı sistem projelendiriliyor. Ancak ülkemizde birçok binanın gerçek jeolojik etütleri yaptırılmıyor. Bu küçük maliyetten kaçınan inşaat firmaları ve müteahhitler tüketicileri büyük bir tehlikenin altına sokuyor.” dedi.
Deprem Yönetmeliği kapsamında firmalara yaptırım uygulanmalı
Deprem Yönetmeliği'ndeki eksikler nedeniyle çok büyük sorunlar yaşandığını hatırlatan Özçiçek, Deprem Yönetmeliği kapsamında firmalara yaptırım uygulanması gerektiğini belirtti. Beklenen büyük İstanbul depreminin açacağı yaraların tahmin bile edilemeyecek boyutta olduğunu hatırlatan Özçiçek, hem inşaat firmalarının hem de tüketicilerin daha duyarlı davranması gerektiğini ifade etti. Binaların taşıyıcı sistemini korozyona, yani sudan kaynaklanan paslanmaya karşı koruyan su yalıtımının da depremle mücadele konusundaki önemine değinen Özçiçek, ev satın alacaklara mutlaka su yalıtımını sorgulamalarını tavsiye etti.
Satış ofisine gelenlerin ilk sorusu depreme karşı nasıl önlem aldığımız…
Satış ofislerine gelen müşterilerin bölgenin deprem bölgesinde olup olmadığı, depreme karşı projede önlem alınıp alınmadığı gibi soruları çok sık sorduklarını ifade eden Özçiçek, Propa İnşaat'ın can güvenliği ile ilgili bu tarz konularda kesinlikle maliyet hesabı yapmadığını söyledi. Özçiçek, Çünkü Propa İnşaat için önemli olan unsurun; “kaliteli üretim, kaliteli hizmet” anlayışıyla özdeşleşen modern konut ve ofis projelerini hayata geçirmek ve deprem gerçeğini unutmadan güvenle yaşanılabilecek konutlar inşa edebilmek olduğunu anlattı.
Propa İnşaat İletişim Bilgileri
Web: www.propa.com.tr
Telefon: 0 212 347 02 89
Yorum Yaz