maritbet girişmaritbet
Depreme karşı su yalıtımına dikkat!

Depreme karşı su yalıtımına dikkat!

BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan "Su yalıtımı, binanın taşıyıcı sisteminin korozyondan korunması için temel şart" dedi.

Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, depreme karşı güçlü ve güvenli binalar inşa edilmesi için su yalıtımının önemine değinerek, "Su yalıtımı, binanın taşıyıcı sisteminin korozyondan (paslanma) korunması için temel şart" ifadesini kullandı.

BİTÜDER'den yapılan yazılı açıklamada, Van'da yaşanan büyük afetin, deprem konusunun Türkiye'de tekrar gündeme yerleşmesine neden olduğunu vurgulandı.

BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde, su yalıtımının, binanın taşıyıcı sisteminin korozyondan korunması için temel şart olduğunu belirterek, konu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından bir rapor hazırlandığını kaydetti.

Özcan, raporda, 1999 depreminin ardından 55 bin 651 konut ve işyerinde yapılan incelemelerde, bu binaların yüzde 79'unun hasarlı bulunduğunu, hasarlı binaların yüzde 64'ünde hasar nedeninin korozyon olduğunu, su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sisteminin korozyon nedeniyle 10 yıl sonra başlangıçtaki taşıma kapasitesinin belli koşullarda yaklaşık yüzde 66'sını kaybettiğine dikkatin çekildiğini ifade etti.

2004 yılındaki Deprem Şurası'nın sonucunda yayımlanan raporlarda ise, su yalıtımı malzemeleri, detay malzemeleri grubunda ele alındığını ve kaliteli betonun öneminin vurgulandığını anlatan Özcan, betonun suyun ve nemin zararlı etkilerinden korunması amacıyla yapılan su yalıtımının bir detay malzemesi olarak ele alınmasının çok önemli bir eksik olduğunu savundu.

Özcan, Yapı Kanunu'nda su yalıtımının mutlaka zorunlu hale getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Bu kanunun su yalıtım projelerinin hazırlanması, proje ve uygulamaların yetkili mercilerce denetlenmesini gerektiren maddeler içermesi halinde ülkemizdeki önemli bir eksiklik giderilmiş olacak. Bina statiğinin Deprem Yönetmeliği'ne uygunluğu nasıl denetleniyorsa, Su Yalıtımı Uygulama Kural Standardı da mecburi standart olmalı ve denetlenmeli. Özellikle denetim mekanizmasındaki eksiklikler Deprem Yönetmeliği'ne uygun Yapı Güvenliği ilkesini bozuyor, can ve mal kaybına yol açıyor."

 

AA

Yorum Yaz