maritbet girişmaritbet
‘Depremzedeye dört ayda çelik ev yapılabilir’

‘Depremzedeye dört ayda çelik ev yapılabilir’

Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi Genel Müdürü Rıdvan Murat, çelik konutların depreme daha dayanıklı olduğunu belirterek daha kısa sürede depremzedelere ulaştırılabileceğini söyledi.

Türkiye'nin ilk yapısal çelik firmalarından Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi Genel Müdürü Rıdvan Murat “Sekiz ayda yapılması planlanan kalıcı deprem konutlarında çeliğin tercih edilmesi durumunda, konutlar hem depreme daha dayanıklı olur, hem de betonarmeye göre planlanan bu sürenin yarısı kadar bir zamanda sahiplerine teslim edilebilir” dedi

Van'da ardı ardına yaşanan depremlerden sonra ne yazık ki bir çok vatandaşımız hayatını kaybederken binlerce insanımız da evsiz kaldı. Evsiz vatandaşların mağduriyetini gidermek isteyen Hükümet, TOKİ önderliğinde kalıcı deprem konutları yapmak için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz Elazığ'da ve Bingöl'de olduğu gibi, Van'da da sekiz ay içinde konutları bitirip sahiplerine teslim etmek” dedi.

Bu sürenin daha da kısaltılabileceğini belirten Türkiye'nin ilk yapısal çelik firmalarından Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi Genel Müdürü Rıdvan Murat da “Sekiz ayda yapılması planlanan kalıcı deprem konutlarında çeliğin tercih edilmesi durumunda, konutlar hem depreme daha dayanıklı olur, hem de betonarmeye göre planlanan, bu sürenin yarısı kadar bir zamanda sahiplerine teslim edilebilir” dedi. Önümüzün kış ve Van'ın da dondurucu soğuklarıyla bilinen bir şehir olduğunu hatırlatan Murat, “Dolayısıyla depremzedelerin biran önce çadırlardan kurtulup, sıcak bir eve kavuşması lazım. Yaşanan travmanın en hafif şekilde atlatılabilmesi için de, evleri yıkılan kardeşlerimize biran önce normal hayatlarına dönme imkanı verilmelidir. Gerekli destek ve altyapı sağlanırsa 100 metrekarelik bir evi üretim ve montaj da dahil olmak üzere dört ay içinde inşaa ederiz” diye konuştu.

Kontrolsüzlük kaderimiz olmamalı

Sağlam bir yapılaşma için, hem yapı malzemelerinin hem de yapım metodunun ve aşamalarının izlenebilir olmasının ayrıca da her safhasının kontrol edilmesinin en temel gereklilik olduğunu belirten Rıdvan Murat şunları söyledi:

“Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ülkeler için, kişisel inisiyatife bırakılmayan, bir kalite sistemi çerçevesinde oluşturulan kontrol mekanizmasının zarureti, ne yazık ki yaşanan her acı olayda bir kez daha görülmektedir. Çelik yapıların en önemli avantajlarından biri de, izlenebilir ve kontrollü bir sürecin ürünü olmalarıdır. Hem ham malzemenin üretimi hem de yapı konstrüksiyonunun imalatı fabrika ortamında yapıldığından, üretim tesislerinin bünyesinde oluşturulan kalite sistemi ile tüm aşamalar son derece titiz bir şekilde kontrol edilmektedir. Bu şekilde ortaya çıkan ürün, ülkemizin en büyük problemi olan kontrolsüzlük veya kontrol mekanizmalarındaki keyfiyetten arınmış, yapım metodu, tekniği ve kalitesi bilinen bir yapı olmaktadır. Ayrıca fabrika ortamında imalat ile yapıdaki çevre ve bölge şartlarından kaynaklanabilecek olumsuzluklar minimize edilmektedir.“

Bu bakımdan ülkemiz için yapısal çeliğin son derece önemli olduğunun altını bir kez daha çizen Rıdvan Murat, çelik yapıların ve inşaatlarda çelik kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Murat, “Unutulmamalıdır ki betonarme yapılara göre, çok daha esnek ve hafif olan çelik yapılar deprem anında tahliye için zaman kazandırır ve çok büyük dizayn hataları yapılmadığı takdirde en kötü durumda bile içindeki insanlara yaşam alanı bırakır” dedi. Yapılarımızın çok büyük bir bölümünün deprem performansı bakımından yetersiz olduğunu vurgulayan Rıdvan Murat, “Depreme hazırlık bakımından Başbakanımızın da dediği gibi yapısal bir dönüşüm kaçınılmaz. Fakat gerçek bir dönüşüm hızlı, depreme dayanıklı, çevreci ve ekonomik bir yapı malzemesi olan çelikle mümkün olabilir” diye konuştu.

Dünya çelik kullanıyor

Türkiye'de yapısal çeliğin bir türlü istenilen noktaya ulaşamadığını belirten Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi Genel Müdürü Rıdvan Murat sözlerini tamamladı:

“Türkiye'de yapılan inşaatların sadece yüzde 6'sında yapısal çelik kullanılıyor. Hedefimiz yılda 500 bin inşaatın yapıldığı Türkiye pazarından yüzde 10 pay almak. Oysa dünya çeliğin önemini çoktan fark etti. Bu nedenle Türk yapısal çelik firmaları olarak daha çok yurtdışı pazarlarda iş yapıyoruz. Çünkü Avrupa'da yapılarda çelik kullanımı ortalama yüzde 54, Japonya ile ABD'de yüzde 70'in üzerinde, İran'da dahi yüzde 80'lerde. Bu nedenle bu ülkelerde depremden insanlar burunları dahi kanamadan çıkıyor. Biz de ise göçük altında hayatını kaybediyor. Çünkü Türkiye'de mevcut yapı stoğunun büyük bölümü kalitesiz ve mühendislik hizmeti görmemiş. Bu nedenle bir çok bina depreme dayanıklı değil. Probleme bakışımızı değiştirmemiz lazım. Kentsel dönüşümde yapısal çelik üreticilerine de görev verilirse daha kontrollü ve depreme dayanıklı binalar inşaa edilir.''

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde binalar yükseliyor
  • 15.11.2024 12:11

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde binalar yükseliyor

Adıyaman Valisi Osman Varol, toplu konut alanındaki incelemelerinin ardından açı ...

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...