Divriş'ten kentsel dönüşüm yorumu
Sif JCB İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş, Türkiye'deki kentsel dönüşüm süreci ve iş makinaları sektörüne yönelik bilgiler verdi.
Sif JCB İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş, Türkiye'deki kentsel dönüşüm süreci ve iş makinaları sektörüne yönelik bilgiler verdi.
İşte Cüneyt Divriş'in açıklamaları:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van depreminin ardından seferberlik ilan ettiği kentsel dönüşümle ilgili yasanın çıkmasıyla birlikte, Türkiye'de yaklaşık 19 milyon yapı stokundan kaçak, ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız olan yüzde 40'ına denk gelen 8,5 milyon konutun yenilenmesinin önü açılacaktır. Türkiye'de yılda 700 bin adet yeni konut ihtiyacı bulunmaktadır. Beklenen Mütekabiliyet Yasası Tasarısı ve Depreme Dayanıksız Binaların Yıkım Yasa Tasarısı'nın çıkması halinde bu sayıya ilaveten inşaat sektöründe yüzde 5-6 oranında büyüme olacağı öngörülmektedir.
Topluma önem veren saygın bir kuruluş olarak, insan hayatının ön planda tutulduğu Kentsel Dönüşüm Projesi'ni desteklemekteyiz. En son İBB'nin İstanbul'da 189 bin bina üzerinde yapmış olduğu deprem performansı çalışmasının sonucu oldukça ürkütücüdür. Çalışmaya göre her 10 binadan 1'i depremde çökecek. Mevcut yapıların da yüzde 25-30'u ağır hasar görmesi öngörülmektedir. Öte yandan 2002 yılından önce yapılan binaların beton kalitesinin ise standardın yarısı seviyesinde olduğu tespit edilmiştir.
Özellikle deprem, sel, çığ gibi doğal afetlerde hayat kurtaran iş makinaları, bu felaketlerden sonra da yaraların sarılmasında önemli bir yer teşkil etmektedir. Yeni dönemde kentlerin yeniden inşa edilmesinde de aynı önemi korumaktadır.
İlk etapta 100 milyar ABD doları seviyesinde start alacak olan projenin zamanla 400 milyar ABD doları düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir. Bu süreçte, iş makinaları ve inşaat ekipmanları sektörü olarak toplam maliyetin yüzde 20'lik kısmında yer alacağız.
Ülkemizde bugün itibariyle 7 yaş sınırında 59 bin 600 adet iş makinası bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm projeleri arasında öncelikli olarak belirlenen 8 il için ilk etapta 15.000 adet iş makinası tahsis edilmesi gerekecektir. Bu iller Bingöl, Bursa, Eskişehir, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Van'dır.
İş makinaları sektörü olarak toplam istihdam sayımız ise 14 bin kişidir. Yaklaşık 1,9 milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörünün toplam istihdam içindeki payı %7,7 seviyesine ulaşmıştır. Sektörün beklenen yasalarla birlikte 100 bin kişiyi daha işe alarak rakamı 2 milyona çıkarması öngörülmektedir.
Kentsel Dönüşüm Projesi'ne katkı sağlayabilmek için kalifiye eleman sorununu ortadan kaldırmak adına sektörün iki güçlü kuruluşu İMDER & İSDER'in çalışmaları bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde artan iş makinası parkının ihtiyaç duyacağı eleman talebini karşılamak için birçok ilde iş ve istif makinaları üzerine eğitim verecek okullar açılması planlanmak
Yorum Yaz