maritbet girişmaritbet
Doğal sit alanında taşınmazı bulunana takas imkanı!

Doğal sit alanında taşınmazı bulunana takas imkanı!

Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerindeki taşınmazlar, Hazine taşınmazlarıyla trampa edilebilecek

Tabiat Varlıkları, Doğal Sit Alanları ve Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Kalan Yapı Yasaklı Taşınmazların Hazine Taşınmazları İle Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, Bakanlar Kurulu kararıyla tescil ve ilan edilen, 1/1000 ölçekli onanlı koruma amaçlı imar planında kesin inşaat yasağı getirilen tabiat varlıkları, doğal sit alanları, orman rejimine tabi olmayan koruma alanları ve özel çevre koruma bölgelerinde kalan, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce her yıl belirlenecek trampa programlarına alınan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait taşınmazlar, Hazine taşınmazlarıyla trampa edilebilecek.

Ancak şu taşınmazlar trampaya konu edilemeyecek:

"-Mülkiyet uyuşmazlığı olan,

-Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümleri gereğince devletçe dağıtımı yapılan taşınmazlardan sit alanı olarak belirlenen ve tapu kütüklerinde halen bu kanun kapsamında kaldığına dair şerh bulunan,

-Tapu kütüklerinde doğal sit alanında kaldığına dair şerh dışında başka takyidatlar bulunan,

-Doğal sit alanı olduğuna dair tapu kütüğüne şerh konulduktan sonra, miras ve ölüme bağlı tasarruflar dışında sonradan edinilen,

-Kıyı Kanunu kapsamında bulunan taşınmazlardan kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında bulunan ve taşınmazın bir kısmının kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalması durumunda ise deniz tarafında kalan,

-Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu'na göre uygulama alanı ilan edilen bölgelerde kalan,

-Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında kalıp Milli Savunma Bakanlığınca kamulaştırılması gereken,

-Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında kalan ve ilgili Bakanlıkça kamulaştırılması gereken,

-Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamında kalması nedeniyle Bakanlıkça kamulaştırılması gereken,

-Mera, İskan, Orman ve Milli Parklar kanunları kapsamında kalan,

-İmar planında yola, otoparka, yeşil sahaya rastlayan veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görevleri kapsamında sorumlu bulundukları veya bakım ve onarımla görevli oldukları taşınmazlar."

Yönetmeliğe göre, birinci derece doğal sit alanı ile birinci ve ikinci derece arkeolojik sit alanının çakışması halinde takas işlemleri Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülecek.

Trampa programına alınacaklar Bakanlıkça belirlenecek

Yönetmelik kapsamına giren alanlardan hangilerinin trampa programa alınacağı, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerince yapılan başvurular göz önünde bulundurularak Bakanlıkça belirlenecek.

Programa alınan alanlar, büyükşehir belediyeleri sınırlarındaki ilçelerde veya diğer illerin merkez ilçelerinde kalıyorsa valilik, diğer ilçelerin sınırlarındaysa kaymakamlıkça 30 gün ilan tahtasına asılarak ve gerekiyorsa belediye hoparlörüyle en az 2 gün aralıklarla üç kez duyurularak, ayrıca valilik, kaymakamlık ve belediyelerin internet sitelerinden ilan edilecek.

Programa alınan alanlar, köy sınırları içindeyse ayrıca köy sakinlerine duyurulmak üzere muhtarlığa bildirilecek. Programa alınan alanlar, muhtarlıkça 30 gün süreyle ilan tahtasına asılacak.

İlk ilan tarihinden itibaren 60 gün içinde, o yılki trampa programından yararlanmak isteyen maliklerce çevre ve şehircilik il müdürlükleri ya da doğrudan Bakanlığa başvurulacak.

Başvuruların Bakanlıkça değerlendirilmesi sonucunda, uygun koşulları taşıyan parsel maliklerinin başvuruları liste halinde yılda iki kez Maliye Bakanlığına bildirilecek.

Taşınmazın trampaya konu edilmeyecek kısmı bağımsız olarak yararlanılmaya elverişli değilse bu kısım isteklinin başvurusu üzerine Maliye Bakanlığınca yerinde yapılacak tespitle belgelendirilerek trampaya konu edilebilecek.

Başvurular ve inceleme

Yönetmelik kapsamında kalan taşınmazın maliki, taşınmaz üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet varsa paydaşların veya ortakların hepsi veya bunlar adına hareket eden vekilleri, noterden tasdikli vekaletnameyle, dilekçe ve gerekli belgelerle başvuruda bulunabilecek.

 Trampa programlarına alınan yerlerdeki gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait taşınmazlarla ilgili incelemeler, çevre ve şehircilik il müdürlüğü tabiat varlıklarını koruma şube müdürlüğü personelince, ilde şube müdürlüğü yoksa oluşturulacak il komisyonu tarafından yapılacak.

Taşınmaza ilişkin inceleme raporu ve taşınmaz bilgi formu il komisyonunca düzenlenerek, Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonundan karar almaksızın Bakanlığa iletilecek.

Sit alanı ilan edilen ve 1/1000 ölçekli onanlı koruma amaçlı imar planında kesin inşaat yasağı getirilen korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu parseller, aynı ada içindeki bütün parsel maliklerinin başvurusu ve karşılığında önerilen parsellerin tamamının kabulü koşuluyla, başka Hazine arsa veya arazileriyle müstakil veya hisseli olarak değiştirilebilecek.

Değer takdirinin yapılması

Trampaya konu taşınmazların bedelleri, 8 Eylül 1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 19 Haziran 2007 tarihli ve 26557 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek.

Gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait trampaya konu taşınmazların bedellerinin tespitinde, tabiat varlıkları, doğal sit alanları, orman rejimine tabi olmayan koruma alanları ve özel çevre koruma bölgesi ilan edilmeden önceki fiili ve hukuki durumları dikkate alınacak.

Gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait trampaya konu taşınmazların üzerinde bina, tesis ve ağaç bulunması halinde, malikinin başvurusu üzerine rayiç bedeli 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun ilgili maddesi hükümlerine göre belirlenerek, Bakanlık tarafından ödenecek.

Trampaya konu taşınmazların sökülüp götürülebilecek sabit olmayan tesis ve yapılara değer takdir edilmeyecek.

Trampa yapılsa dahi Maliye Bakanlığınca verilen sürede malik tarafından sabit olmayan tesis ve yapıların kaldırılmasına, mevsiminde meyvelerin toplanmasına, ürünün hasadına bir defaya mahsus olmak üzere izin verilecek.

Hazine taşınmazları internet ve ilan panolarından duyurulacak

Trampaya konu edilemeyecek Hazine taşınmazlarının da sıralandığı yönetmeliğe göre, Maliye Bakanlığınca trampa kapsamında önerilmesi uygun görülen Hazine taşınmazlarının, bedeli de belirtilmek suretiyle yeri ve nitelikleri 6 ay süreyle defterdarlıkların internet siteleri ve ilan panolarında duyurulacak.

Maliye Bakanlığınca, trampaya konu alanlarda kalan taşınmazların tespit edilen değeri isteklilerine yazıyla tebliğ edilecek.

Yazıda, bu bedellerin kabul edildiğine ilişkin noter tasdikli taahhütnamenin Maliye Bakanlığına verilerek, taşınmazlarının değeri karşılığında defterdarlıkların internet sitelerinde ve ilan panolarında önerilen Hazine taşınmazlarından uygun olanlarının seçilerek ilgili defterdarlığa başvurulabileceği bildirilecek.

Ancak trampa taleplerinin değerlendirilebilmesi için karşılığında önerilen parsellerin tamamının kabulünün gerektiği ya da tespit edilen bedel için taşınmazın bulunduğu yer defterdarlığına itiraz edilebileceği de yazıda belirtilecek.

Başvurunun değerlendirilebilmesi için trampaya konu taşınmazların tahmin edilen bedelleri arasında yüzde 20'den fazla fark olamayacak.

Açık artırmada en fazla fark bedeli vermeyi öneren taşınmazı alacak

Defterdarlıkların internet sitelerinden ve ilan panolarından önerilen taşınmazlara belirtilen süre içerisinde talep olmaması halinde, bu taşınmazlar yerine başka taşınmazlar önerilebilecek.

Tebliğ edilen bedele itiraz sürecinin de düzenlendiği yönetmelik kapsamındaki taşınmazların trampası ise Maliye Bakanlığınca Devlet İhale Kanunu fıkrası ile Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre pazarlık usulüyle yapılacak. Hazine taşınmazının değerinin daha yüksek olması halinde aradaki fark isteklilerince peşin ve nakden ödenecek.

Maliye Bakanlığınca ihale usulüyle trampa talimatı verilen taşınmazlara ilişkin olarak, trampadan isteklilerin vazgeçmesi halinde, bu isteklilerce başka trampa talebinde bulunulamayacak.

Aynı Hazine taşınmazı için birden fazla istekli olduğunda, aynı yeri isteyenler yazılı olarak çağrılacak. Çağrıya uymayanların trampa isteme hakkı düşecek. Trampa yapmaya yetkili mahalli komisyon huzurunda çağrı üzerine gelenlerin arasında yapılacak açık artırmada en fazla fark bedeli vermeyi önerenin isteği kabul edilecek.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Meclis, kentsel dönüşümü masaya yatırılıyor
  • 24.03.2012 11:11

Meclis, kentsel dönüşümü masaya yatırılıyor

Meclis Genel Kurulu bu hafta kentsel dönüşüme ilişkin yasa tasarısının görüşmele ...

Zorunlu kentsel dönüşüm
  • 17.03.2012 19:26

Zorunlu kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşüm yasa tasarısı TBMM’nin gündeminde. Yıkım kararını mahkeme durdur ...

4 teknoloji geliştirme merkezi geliyor
  • 05.07.2018 14:16

4 teknoloji geliştirme merkezi geliyor

Ankara, Kastamonu, Kırklareli ve Çankırı'da bazı alanların, teknoloji geliştirme ...

İş yeri/Ofis alımlarında KDV oranı düşürüldü
  • 20.05.2018 09:48

İş yeri/Ofis alımlarında KDV oranı düşürüldü

İş yeri teslimlerinde uygulanan KDV oranı yüzde 18'den 8'e düşürüldü. Uygulama 3 ...

Tapu harcı oranı değişti, konutta KDV oranı da  yüzde 8'e indi!
  • 05.05.2018 12:20

Tapu harcı oranı değişti, konutta KDV oranı da yüzde 8'e indi!

Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı, ...