maritbet girişmaritbet
Doğalgaza su karıştı ortalık da karıştı

Doğalgaza su karıştı ortalık da karıştı

BOTAŞ, Rusya Batı Hattı üzerinden gelen ve İstanbul bölgesi ihtiyacını karşılayan doğalgaza su karışması üzerine alımı durdurdu.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Rusya Batı Hattı (Trakya) üzerinden gelen ve İstanbul bölgesi ihtiyacını karşılayan doğalgaza su karışması üzerine alımı durdurdu.

Zaman'ın BOTAŞ kaynaklarından aldığı bilgiye göre dünden itibaren su karışımı nedeniyle Batı Hattı'ndan gaz akışı yapılmıyor. Gazın alınmaması, gazdaki su bileşenlerinin teknik kriterlere uyum sağlayana kadar devam edecek. Aynı kaynaklar İstanbul'un batı yakası ve Trakya için herhangi bir doğalgaz kesintisinin söz konusu olmadığı bilgisini verdi.

Rusya ile Türkiye, ilk doğalgaz anlaşmasını 1986 yılında yaptı. Batı Hattı olarak bilinen ve Ukrayna-Romanya üzerinden gelen boru hattı ile alınan gaz, İstanbul'un batı yakası ihtiyacını karşılıyor. BOTAŞ kaynakları Rusya hattından gaz kesilse bile İstanbul ve Trakya için herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığına dikkat çekiyor. Buna göre Marmara'da bulunan LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesisi ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait Silivri yeraltı doğalgaz deposu, bölgenin ihtiyacını karşılamak için yeterli. İki ülke arasındaki sözleşme yükümlülüğüne göre Rusya'nın hattan günlük ortalama 40 milyon metreküp civarı gaz teslim etmesi gerekiyor. Bu ihtiyaç ise, Marmara'daki LNG ve yeraltı deposunun günlük üretim kapasitesine denk geliyor. Öte yandan yaşanan sorunun kısa sürede çözüme kavuşturulacağı tahmin ediliyor. Yaz mevsimi sebebiyle şu anda hattan günlük 30 milyon metreküpe yakın gaz çekiliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"
  • 08.03.2022 15:42

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, enerjide dışa bağıml ...

"Isı yalıtımıyla gazdan 1 milyar dolarlık tasarruf mümkün"
  • 03.10.2018 14:03

"Isı yalıtımıyla gazdan 1 milyar dolarlık tasarruf mümkün"

GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan "Türkiye'de şu anda 5,6 milyon konut ...

Isıtmada doğru tercih
  • 13.02.2012 16:20

Isıtmada doğru tercih

Avrupa Konutları Mekanik Tesisat Şefi Kerim Akıncı, ısıtma sistemi hakkında bilg ...