Dündar: Çürük binalar yıkılmalı ya da güçlendirilmeli
216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Türkiye genelinde tehlike arz eden çürük ve kaçak yapılar yıkılmalı, daha iyi durumda olanlara da güçlendirme yapılmalı” dedi.
Kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini söyleyen 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Türkiye genelinde tehlike arz eden çürük ve kaçak yapılar yıkılmalı, daha iyi durumda olanlara da güçlendirme yapılmalı” dedi.
TBMM'nin gündeminde olan Kentsel Dönüşüme İlişkin Yasa Tasarısı'nı sonuna kadar desteklediklerini söyleyen 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Türkiye genelinde tehlike arz eden çürük ve kaçak yapılar biran önce yıkılıp yerine, depreme karşı dayanıklı, nitelikli konutlar yapılmalı. Sağlam görünen fakat 1999'dan önce yapılan tüm binalar da güçlendirilmeli” dedi.
Yasanın çıkmasıyla birlikte Türkiye'de bulunan 19 milyon yapı stoğunun kaçak, ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız olan 8.5 milyonunun yıkılacağını belirten Dündar şöyle devam etti:
“Bunun çok büyük bir maliyeti var. Bu maliyetin altından kısa sürede kalkmak da mümkün değil. Bu sorun iki aşamada çözülebilir. Birincisi riskli binalar mülk sahiplerinin onayı alınarak yıkılabilir ve yerine nitelikli binalar inşa edilebilir. İkinci olarak da güçlendirme yapılabilir.”
Binalar biran önce etüd edilmeli
Yaşanan depremin ardından son bir ayda Van'ın 2 bin 500 kez sallandığına dikkat çeken Dündar, “Bu sadece Van'a özgü bir durum değil. Türkiye bir deprem ülkesi. Artık bununla yaşamak, binalarımızı ona göre yapmak zorundayız. Bugün herkes kendisine yaşadığım yer depreme karşı güvenli mi? Bir deprem olması durumunda ayakta kalabilir mi? Sorusunu sormalı” açıklamasında bulundu.
Hazırlanan yasa tasarısı ile Hükümetin kentsel dönüşüm konusunda çok büyük bir adım attığını ifade eden Bilent Dündar , “Bundan sonra yapılacaklar belli. Belediyeler ve valilikler işbirliği ile başta büyük şehirler olmak üzere Türkiye genelinde tüm binalar etüd edilmeli, beton numuneleri alınmalı ve kolon röntgenleri çekilmeli. Bu sayede herkes nasıl binalarda yaşadığını öğrenmeli. 1999 deprem yönetmeliğinden önce yapılan tüm binalar etüd edilmeli. Bu binalara ya güçlendirme yapılmalı ya da tamamen yıkılıp yenisi inşa edilmeli. Can ve mal kayıplarının önüne ancak bu şekilde geçilebilir” diye konuştu. Kentsel dönüşüm deyince akla sadece varoşların gelmemesi gerektiğini dile getiren Dündar, şehirlerin en merkezi yerlerinde de çürük ve sağlıksız binalar olduğunu bir kez daha hatırlattı.
Yorum Yaz