Dünya Konut Günü ve yeni trendler
Altın Emlak'tan Hakan Erilkun Dünya Konut Günü'nü ve yeni trendleri değerlendiriyor.
Eskiden gelin kaynana, torunlar ve kardeşler bir arada aynı evde yaşarken bugün bırakın gelin kaynana aynı evde yaşamayı 2 çocuklu bir ailedeki nerdeyse her çocuk evlenmese bile ayrı evde yaşamayı tercih ediyor.
Türkiye'de genç nüfusun her geçen gün artması ve ailesinden ayrı evde yaşama trendi beraberinde konut ihtiyacını da getiriyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1985 yılında almış olduğu kararla ilan edilen "Dünya Konut Günü" her yıl ülkemizde de gerçekleşiyor. Sürdürülebilir, sağlıklı kentleşmenin sağlanması ve toplumun barınma hakları konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Türkiye'de de kutlanan Dünya Konut Günü'ne ilişkin olarak Türkiye'de konut açığı konusunda büyük sıkıntıların olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi.
Türkiye'nin kentlerinde nüfusun yüzde 81'i halen site içi ya da dışı apartmanlarda oturuyor. Bu insanlardan yeni ev sahibi olmak isteyenlerin tercihi en az 100 metrekare ve en az 3 oda bir salonlu ev olurken, apartmanda yaşayanların yüzde 48'i müstakil evde yaşamak istediğini belirtiyor. Apartmanda yaşamını sürdürmek isteyenlerin oranı ise yüzde 38'e geriliyor.
Hayatımıza Giren Yeni Emlak Kavramları
Türkiye'de emlak sektöründe son yıllarda yeni kavramların sıkça kullanıldığına dikkat çeken Hakan Erilkun, loft daire, rezidans, kat bahçesi ve fransız balkon gibi kavramları şöyle açıklıyor.
Loft Daire:Eski fabrika türü yüksek katların daireye çevrilmesi
Rezidans:Ticaret, ticaret+hizmet, ticaret+konut ve konut alanlarında yapılan, minimum konut şartlarını sağlayan, birden fazla bağımsız bölümden oluşan ve konaklama tesisinin verdiği hizmetlerden de faydalanan konut binalarıdır.
Kat Bahçesi:Binalarda bağlı bulunduğu kata veya katlara hizmet eder ve hizmet edeceği bağımsız bölümlerin eklentisi olarak tapuda gösterilecek şekilde organize edilir.
Fransız Balkon:Normal balkon kadar dışarıya çıkması olmayan, balkon kapısını açınca yaklaşık 1 adımlık mesafesi olan ve hemen korkulukla karşılaşılan, fransa'ya özgü ama Türkiye'de de çok sıklıkla yapılan balkon tipi.
Yorum Yaz