Dünyada yabancılara mülk satışı nasıl?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporuna göre, Almanya, Kanada, İngiltere, Hollanda ve Belçika’da yabancıların taşınmaz almasında kısıtlama yok
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın raporuna göre, Almanya, Kanada, İngiltere, Hollanda ve Belçika'da yabancıların taşınmaz almasında kısıtlama yok
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre, Almanya, Kanada, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde yabancıların taşınmaz edinmesinde kısıtlama bulunmuyor.
AB üyesi ülkeler içinde en katı sınırlama yapan ülkelerin başında Danimarka geliyor. ABD ise 11 Eylül saldırısından sonra yabancıların taşınmaz alımına daha katı sınırlamalar getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TBMM Adalet Komisyonu'na ”yabancılara mülk satışı ve dünyadaki örnekleri” hakkında rapor sundu.
Raporda, Alanya Ticaret Odası'nca yapılan araştırmaya göre, İspanya'da yabancıların yaklaşık 2 milyon taşınmaz satın aldığı, 350-400 milyar Avro karşılığı el değiştirdiği belirtildi.
Türkiye'de yabancıların satın aldığı taşınmaz sayısının 100 bin civarında olduğu belirtilen raporda, bu sayının fazlalığının o ülkenin kendine olan özgüveninin bir yansıması olduğu kaydedildi.
Rapora göre, Cumhuriyet öncesi dönemde ilk defa, 8 Haziran 1868 tarihli kanun ile yabancılara taşınmaz edinme hakkı tanındı.
1934'te çıkarılan kanunla yabancıların satın alabilecekleri taşınmazın yüzölçümü 30 hektar olarak belirlendi. 2006'da yapılan değişiklikle ise bu miktar 2,5 hektara düşürüldü. Adalet Komisyonu'nda kabul edilen tasarıyla, bu oran tekrar 30 hektara çıkarıldı ve Bakanlar Kurulu'na da iki katına çıkarma yetkisi verildi.
1984 ve 1986'da çıkarılan kanunlarla yabancılara mülk satışındakarşılıklılık şartına istisna getirildi ancak bu düzenlemeler Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi.
Türkiye'nin yabancılara taşınmaz satışında 62 ülke ile karşılıklılık şartı bulunuyor, 47 ülke ile ise bulunmuyor.
Vize almada kolaylık sağlamıyor
Raporda, bazı ülkelerde yabancıların taşınmaz edinmesi konusuna değinildi.
Buna göre, Almanya'da yabancıların taşınmaz edinmesinde kısıtlama bulunmuyor. Almanya'da geçerli bir pasaportu olan herkes taşınmaz alımı yapabiliyor ancak bu ülkede taşınmaz satın almak, ülkeye göç etme hakkını vermiyor, ülkeye giriş-çıkışlarda ve vize almada kolaylık sağlamıyor.
Avusturya'da yabancıların taşınmaz alması için, Taşınmazların El Değişimi Kurumu'na başvurarak izin almak gerekiyor ve mütekabiliyet şartı aranıyor. Ülkedeki 9 eyalette daha katı kısıtlamalar bulunuyor.
Belçika'da, yabancıların taşınmaz alımında hiç bir sınırlama yok.
Fransa'da ikamet eden ve etmeyen yabancılar için bir sınırlama mevzuatta açıkça yer almıyor. Ülkede kambiyo kontrolü bulunmuyor; ancak belirli yabancı yatırımlar Bangue de France veya Direction du Tresor ile ilgili formalitelere tabi olabiliyor. Bu yönüyle Fransa, yabancılar için konut almada ”çok çekici” bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Ancak uluslararası vergi taşınmaz planlaması mevzuatı ve uygulaması açısından bakıldığında o kadar da ideal ülke olarak görünmüyor.
İngiltere'de araziler Kraliçe'nin
İngiltere ve Galler'de, yabancıların taşınmaz edinimini kısıtlayan önemli bir düzenleme bulunmuyor. İngiltere'de mülkiyetin esas sahibi ülke sınırları içinde Kraliyet Kurumu ve bunu da Kraliçe temsil ediyor. İngiltere'de üst kullanım hakkı Kraliçe'ye ait taşınmazların satışı yasak. İrlanda'da tarımsal amaçlı arazi ile konut yapımı amaçlı alımlarda üst sınır 20 bin metrekare.
Danimarka'da, en az 5 yıldan beri bu ülkede yerleşik olma ve Adalet Bakanlığı'ndan izin alma şartı var. Bu ülkede AB ülkeleri için sınırlama yok ancak Almanlar'a yönelik katı sınırlama bulunuyor. Danimarka, AB üyesi ülkeler içinde yabancıların taşınmaz ediniminde en katı sınırlamalar yapan ülkelerin başında geliyor.
Kuzey Denizi'ndeki araziler satılmıyor
Hollanda'da, yabancı gerçek veya tüzel kişiler taşınmaz alabiliyor. Yabancı kişinin satın almasında, tatil yörelerinde bir yılını geçirme şartı var. Kuzey Denizi'ndeki arazilerin yabancılara satışı yapılmıyor.
İspanya'da, askeri alanlar gibi hassas bölgeler dışındaki yerlerde yabancıların taşınmaz edinimine yönelik herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
AB üyesi olmayan bir ülke vatandaşının, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde İtalya'da taşınmaz edinmesi mümkün. İtalya'da emlak vergisi oranları hem vatandaş hem de yabancılar için oldukça düşük tutularak taşınmaz alımı teşvik ediliyor.
Türkiye ile İtalya arasında ikili ticaret anlaşması olduğundan Türklerin taşınmaz alımında sorun yaşanmıyor.
ABD'de, yabancıların taşınmaz edinimlerini kısıtlayan federal ve eyalet düzeylerinde bir çok düzenleme bulunuyor. Özellikle 11 Eylül saldırısından sonraki dönemde yabancıların taşınmaz alımına daha katı sınırlamalar getirildi.
Kanada'da sınırlama bulunmuyor ancak federal devlet ve İngiliz Kraliyet ailesine ait taşınmazların alımı yasak; Meksika'da ise yabancılar belirlenen yasak bölgeler dışında taşınmaz alabiliyor.
Çin'de araziler devletin
Çin'de, bütün araziler ya devletin hüküm ve tasarrufu altında ya da kolektif mülkiyette bulunuyor; sadece belirli bir süre için kullanım hakkı veriliyor.
İsrail'de; Rusya, Çin ve diğer doğu bloku ülkelerinden çok daha katı sosyalizm temelli arazi kullanım sistemi hakim. Yabancılar sadece ülkenin yüzde 7-8'i arasında kentsel kesimden taşınmaz alabiliyor. Kırsal alandaki taşınmazların mülkiyeti Yahudi Milli Sandığı ve devlete ait. Araziyi kullananlar sadece arazinin işletmecisi veya kiracısı olabiliyor.
İsviçre'de, yüzölçümün az ve taşınmaz stokunun yetersiz olması nedeniyle kısıtlı koşullarda izin verilirken; İran'da yabancıların taşınmaz alımına izin verilmiyor.
Borca rağmen alıma açılmıyor
Yunanistan; sınır bölgeleri, adalar, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin konuşlandığı alanlar ile askeri üstlerin çevresinde taşınmaz edinimine izin vermiyor. Adalar ve kıyı bölgelerindeki taşınmazların mülkiyetinin neredeyse tamamı devlete ait; Rodos Adası'nın yüzde 94'ü kamu mülkiyetinde. Ülkenin borcunun çok yüksek olmasına rağmen, belirtilen alanlar yabancıların alımına açılmıyor.
Bulgaristan'da, ikamet yerinin ülkede olması koşulu aranırken; Polonya'da, İçişleri Bakanlığı'nın izni gerekiyor ve alınabilecek taşınmazın miktarının 0,5 hektarı geçmemesi gerekiyor.
“Artık yazları Bodrum'da kendi evimizde kalacağız”
Raporda; bir karesinde turistlerin, diğer karesinde ise havuzlu bir villanın bulunduğu fotoğrafa yer verildi. Turistlerin yer aldığı karenin üstüne bir balon çıkarılarak, ”Artık yazları Bodrum'da kendi evimizde kalacağız” sözleri yazıldı.
TBMM
AA
Yorum Yaz