Dünyanın parasını İstanbul'da toplayacak merkez!
İstanbul Finans Merkezi projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlatılan 690 bin metrekare alana sahip olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezine ilişkin master plan ve kentsel tasarım projesi hızla devam ediyor.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi stratejisi ve eylem planı vizyonu çerçevesinde öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması için Bakanlar Kurulu Kararı ile Ataşehir ve Ümraniye İlçe sınırları içerisinde bulunan alan finans merkezi çalışmaları devam ediyor.
Finans Merkezi ilan edilen alan, dünyadaki örnekleriyle karşılaştırıldığında Londra, New York ve Hong Kong Finans Merkezlerinden daha büyük olacak ve Dubai Finans Merkezi ile eşdeğer bir alanı kapsayacak.
Tasarım el kitabında proje alanındaki mülkiyet sahibi olan kamu bankaları, kamu kurumları ve özel şirketlere ait yapılara ilişkin yapılaşma kriterleri (yükseklik, kütle, vs.) belirlenmiş, sürdürülebilirlik ve mekanik konularında, tüm uluslararası standartlar ve yerel koşullar etüd edilerek, enerji, su ve malzemenin etkin olarak kullanımına odaklanılmış, LEED sertifikasına sahip bir merkez olacak.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, 560 bin metrekare ofis binaları, 90 bin metrekare alışveriş, 60 bin metrekare rezidans, 2000 kişilik konferans merkezi olmak üzere yaklaşık 810 bin metrekare emsal inşaat alanı ile 1500 kişilik 2 adet cami, 1 adet ilköğretim okulu, Emniyet ve İtfaiye binaları, kreş ve sağlık tesisleri gibi sosyal donatı alanlarıyla ve metro bağlantısı ile, Anadolu Yakasının yeni finans merkezi bir yaşam alanı haline gelecek. Bakanlık denetiminde, alana ilişkin kazı işlerinin %88,84, iksa işlerinin ise %93,17 mertebelerinde tamamlandı.
Finans merkezi alanın içerisindeki imalatların bütünlüğünü sağlayacak şekilde eş zamanlı olarak yapılması gereken park parselleri, ortak altyapı (peyzaj, yol, altyapılar, A.G, O.G, zayıf akım imalatları, mekanik, elektrik, v.b), rüzgar tüneli testi ve sosyal donatılara (yönetim binası, sosyal tesis, okul, karakol v.b) ait uygulama projelerini ile ortak altyapı imalatları da Bakanlık tarafından yaptırılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Uluslararası Finans Merkezine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Güllüce konuyla ilgili, “Finans Merkezi alanına ulaşımın sekteye uğramaması, oluşacak trafik yoğunluğunun azaltılabilmesi için Ümraniye – Ataşehir – Göztepe Metro Hattı'nın, Göztepe İstasyonu ile Finans Merkezi İstasyonu arasında kalan ve 2.4 km.'lik kısmının imalatının, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ile eş zamanlı olarak tamamlanması için Bakanlığımız gerekli çalışmalara başladı.” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Finans Merkezi için birçok alanda faaliyet gösterdiğini söyleyen Bakan İdris Güllüce, “Finans merkezi içerisinde yer alacak ticari alanlara ilişkin, proje alanının tamamının ihtiyaçlarına hizmet edecek fonksiyonların ve bu fonksiyonların alandaki dağılımının belirlenmesine yönelik “Shopmix (Mağaza Karması) Analizi” ve buna bağlı olarak Mimari Avan Projesi Bakanlığımızca hazırlatılmıştır.” şeklinde konuştu.
Bakan Güllüce Konuşmalarına Şöyle devam etti:
“Hak sahibi kurum ve kuruluşların projeleri hızla sonuçlandırılmakta ve ruhsat aşamasına geçilebilmektedir.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi uygulamasına ilişkin inşaatların başlangıç ve bitiş tarihleri belirlenmiş olup, 2018 yılı içerisinde inşaatlar tamamlanarak İstanbul'da dünyanın en iyi finans merkezlerinden biri hayat bulacak ve yeni Türkiye'nin ön yüzü olacaktır.”
Yorum Yaz