EgeYapı Batışehir’de sona yaklaştı
Batışehir’de 3. etabın teslimine hazırlanan EgeYapı Group, 2015 yılında bir karma yaşam projesini ve 2 farklı projeyi daha satışa çıkaracak.
Sahip olduğu 800 bin metrekarelik inşaat alanı ile Türkiye'nin sayılı karma projeleri arasında yer alan Batışehir'de 3. etabın teslimine hazırlanan EgeYapı Group, 2015 yılında Kağıthane'de 550 milyon liralık yatırım değerine sahip olan bir karma yaşam projesini ve 2 farklı projeyi daha satışa çıkaracak.
Geçtiğimiz yılı firmaları açısından “başarılı” olarak niteleyen EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yeni projelere hazırlanıyor. Doğa Koleji'nin eğitim verdiği, Four Points by Sheraton'ın faaliyet göstereceği Batışehir'de on binlerce kişinin ihtiyacını karşılamaya yönelik cafelerden restoranlara, bankalardan marketlere birçok mağaza ve dükkan bulunuyor. Projenin dörtte üçünü satan EgeYapı Group, Pega Kartal projesi için de yeni bir kampanya hazırlandığında.
Batışehir yatırımcıları memnun
Bölgenin değerlenmesi anlamında önemli bir misyon üstlenen Batışehir'de 2 bin 500 liradan başlayan metrekare birim fiyatları şu anda 5 bin 500 lira civarında. Bu durum, tüm yatırımcıları memnun ederken teslim edilen 2 bin 300 konuta 1000 aile taşındı. Aidatlar metrekare bazında ortalama 2 lira, yine sektör ortalamasının oldukça altında. Batışehir'e TEM'den direkt giriş imkanı olması da projeye büyük değer kattı.
İstanbul'un yeni giriş kapısı
Sona yaklaştıkları Batışehir'in İstanbul'un yeni giriş kapısı olacağına dikkat çeken Kabadayı, “3. Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu ile aramızda 15 dakikalık bir mesafe var. Yani İstanbul'a gelenlerin ilk görecekleri yer Batışehir gibi modern bir kent olacak” dedi.
Yeni yılla birlikte yeni projelere yoğunlaştıklarına dikkat çeken Kabadayı, Yedikule'de geliştirecekleri sektörde ses getirecek proje için dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda danışmanlık aldıklarını kaydetti. Yedikule'de turizmi destekleyen unsurları öne çıkaracaklarını söyleyen Kabadayı, “Otel ve onu destekleyen ticari ünitelere yer verilecek. Eski binalar restore edilerek değerlendirilecek ve kullanılacak. Kaybolan tarihi eserler gün yüzüne çıkarılacak. Deniz manzaralı, eski eserlerin ihya edildiği bambaşka bir tesisi kurguluyoruz. Niş bir proje olacak” şeklinde konuştu.
Yeni projeler geliyor
Bunlara ilaveten Kağıthane'de yeni bir karma projeyi Haziran'da ön satışa çıkartabileceklerini söyleyen Kabadayı, bu projenin 550 milyon yatırım değerine sahip olacağına dikkat çekti. Arsa sahipleri ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten Kabadayı, 60 dönüm arsayı 100 dönüme çıkartırlarsa, projede yaklaşık 250 bin metrekare inşaat alanı olabileceğini ifade etti.
Tanıtım toplantısı ise sürece göre şekillenirken , planlamalara göre ruhsat alındıktan sonra da satışa ve inşaata Haziran'da başlanacak. Fizibilite çalışmaları ise devam ediyor. Arsa büyüdüğünde ek konutlar ve ticari alanalr yapılacak. Ayrıca Beylerbeyi'nde de konsept geliştirme çalışmalarının devam ettiği bir ofis projesi geliştiriliyor. Burada ticari üniteler yer alacak ve EgeYapı Group genel müdürlük binası da konumlandırılacak.
Kentsel dönüşüme de odaklanılıyor
Farklı lokasyonlarda pek çok konsepti bir arada bulunduracak projelere imza atmayı planlayan EgeYapı Group, Yenisahra ve Sarıyer'de büyük ölçekte kentsel dönüşüm çalışması yürütüyor.
Yenisahra'da kentsel dönüşüm çalışması yürüten EgeYapı Group, sözleşme imzaladıkları alanları büyüterek ve sahayı genişletecek. Firma, Sarıyer'de de kentsel dönüşüm görüşmelerine devam ediyor.
İstanbul'da arsa büyük maliyet
İnşaat maliyeti hakkında da açıklamalar yapan Kabadayı, “B, C ve D grubu inşaatların malzeme fiyatlarının arasında en fazla yüzde 25-30 civarında fark var. İstanbul'da arsa maliyeti ise merkezi lokasyonlarda yüzde 75'e çıkmış durumda. Bu çok yüksek bir oran. İnşaatçılar arsa pahalı olduğu için yüksek olarak algılanan fiyattan satışa yapmak zorunda kalıyor. Arsa maliyetleri ile rekabet edebilmek için kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli” dedi.
Orta ve alt gelir grubunun konut edinebilmesi ile ilgili düşüncelerini dile getiren Kabadayı, “Ulaşılabilir maliyetli konut için maliyeti düşürecek yolların ilki kentsel dönüşüm. Diğeri ise planlanan yeni kent alanlarının devreye girmesi. Burası büyük ve değerli bir metropol. Nüfusuna göre yıllık 600 bin konuta ihtiyacı var. Arsalar ne kadar uyguna mal edilirse o kadar uygun fiyata konut üretilir. İstanbul'un merkezinde fiyatlar düşmez. Arz talep dengesinde bozukluk olması ya da bazı konutların yavaş satılması şehir merkezi için söz konusu olamaz bile. Doğru proje her zaman tüketiciden teveccüh görüyor. Şehrin çeperlerindeki konutlar da zamanla erir” diye konuştu.
Başbakan ve 8 bakanın ilgisi inşaatçıları çok sevindirdi
Hükümetin inşaat sektörü ile yakından ilgilenmesini sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Kabadayı, sorunları devlet kademesine aktarma fırsatı bulduklarını söyledi. Kabadayı, “İnşaat sektörü özelinde pek çok konu toplantıda ele alındı. Güzel ve interaktif bir görüşme gerçekleşti. Vergisel teşvik ve diğer isteklerin yanı sıra , Başbakan'ın inşaat sektörünün önemine vurgu yapması en iyi kısım oldu. Desteklerin süreceğini söylemesiyle ortama iyimser bir hava hakim oldu. Tasarrufa ve konut satışlarına destek anlamında vatandaşa verilen yüzde 15'lik teşvik, bize de sürpriz oldu. Bu da gelecek üç yılda sektöre önemli ölçüde katkı sağlayacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemelerden birkaçı:
• Yabancıların Türkiye'ye yatırıma gelmeleri için oturum sürelerinin uzatılması gerekiyor.
• Dini ve kültürel birlikteliklerin önemli bir avantaj olduğu Orta Asya, Orta Doğu ve Körfez'den gelen yatırımcılar çekilmeli.
• Tüketici Kanunu'nda tüketici ile birlikte markalı üreticileri korunmalı.
• Rant vergisine üretici itiraz etmiyor ama oranlar ile ilgili düzenleme yapılmalı. Örneğin imar artışı vergilendiriliyor ise imar kaynaklı zararda da üretici desteklenmeli.
- Etiketler:
- Batışehir
- EgeYapı Group
- İnanç Kabadayı
Yorum Yaz