Ekim Alptekin Kartalkule’nin satışında sona yaklaştı, Kartal’da yeni projelere bakıyor!
Ekin Alptekin 2. sektör olarak girdiği gayrimenkulde başarılı adımlar atıyor. Kartalkule projesinde satışların bitmekte olduğunu söyleyen Alptekin, Kartal'da 3,4,5'inci projelere bakıyor
Ekim Alptekin adını, kamuoyu, geniş ölçüde, ilk kez 2009'da duydu. İlk çift motorlu hafif jet Eclipse 500'leri üreten Eclipse Aviation'u satın alan girişimi o geliştirmişti. Mart 2009'du. Alptekin, şirketi almadan önce, yönetim kurulunda gözlemciydi. Atasay'ın sahibi Cihan Kamer'le Myjet isimli bir hava taksi şirketi kurmuşlar, 100 jet sipariş etmişler, fabrikanın önemli bir kapasitesini bağlamışlardı. Gözlemci üyelik buradan geliyordu. Ancak şirketin ortakları arasında büyük sorun vardı ve iflasın eşiğindeydi. Alptekin sıkıntının üretimden, pazardan çok yönetim sorunlarından kaynaklandığını fark ettiği için satışa çıktığında hemen ortaklar bularak müşteri oldu. Satın alma gerçekleşti, Eclipse Aerospace Inc. olarak yoluna devam eden şirket toparlandı, siparişlerini karşılamaya başladı.
Eclipse için Eskişehir'den parça...
Ekim Alptekin'i muhabirimiz Aysel Yücel'le birlikte konuk ettik. Önemli açıklamalarda bulundu. Bunlardan birisi hava taksi işine yeniden dönmesiydi. Bunun için şirketini kurmuş. Ayrıca, "Yeni modelimiz Eclipse 550'den 100 sipariş aldık. Bu siparişler alındığı için de üretime başlıyoruz" dedi. Eclipse fabrikasının Türkiye'ye taşınması ile ilgili gelişme olup olmadığını sorduk... Bu konu gündeme gelmişti. "Böyle bir hedef oldu, değerlendirdik fakat çok uygun düşmedi. Ancak, Türkiye'de üretim olacak. Eclipse'in bazı parçaları Eskişehir'deki Alp Havacılık'ta üretilecek" dedi.
"Krizde kar- eden tek havacılık şirketi olduk
Tek kuruş borcumuz yok" diyen Alptekin, Eclipse'in toparlanması ve yeniden piyasaya dönüşünde Sikorsky ortaklığının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Ne kadar hisse aldığını açıklamadı ancak, "Azınlık ama düşük değil. 10 üyeli yönetimde 4 kişiyle temsil ediliyor. Bizim için ciddi referans oldu" dedi.
Sikorsky ortaklığı, Eclipse'in üretimine helikopteri de katacağı anlamına gelmiyor. "Böyle bir plan yok" dedi Alptekin. Eclipse, 500 modelinden 270 civarında jet üretmiş, satmış. Fakat Alptekin'in hayali, "bin 500 uçak üreten bir firma!' olmak... "Hayal değil bu" diyor, "2008'de bu şirketin 3 bin siparişi vardı. 700 uçak üretebilecek altyapısı vardı. Yeni üretim bandı ilave ederek rahatlıkla bin 500'e çıkabilirsiniz" dedi.
Hava taksi şirketi kurdu ilk jetin adı TC -KEA
Ekim Alptekin'in 100 jet alarak işletmek üzere Cihan Kamer'le kurduğu Myjet ortaklığı, Eclipse'in satın alma sürecinde bitmişti. Ancak Alptekin, 'hava taksi' işinden vazgeçmiş değil. Bu konuda yeni bir şirket kurarak, TCKEA sicil nolu jetle faaliyete başlamış. Filoyu büyütünceye kadar EA Havacılık adıyla faaliyet gösterecek, daha sonra yeni bir şirket kuracak Alptekin, "5 uçağa çıkabiliriz" dedi. Bunun için tabi, işletmenin gelişimine, işlerin gidişatına bakacak. Çeşme ve Bodrum'a uçan Seabird Air'i çokbaşarılı buluyor. "Taksi işi başladı ama bu Türkiye'de çok gelişecek" dedi.
Başbakan'a 'Yavru' satmak istiyor
Alptekin'in havacılık operasyonlarını EA Havacılık üzerinden gerçekleştiriyor. Bu şirket, aynı zamanda Eclipse uçaklarının bölgedeki pazarlamasından sorumlu. "İyi gidiyor, dedi Alptekin. 550'den Dubai'ye 5 tane, Pakistan'a 6 tane sattık Türkiye'den 2 tane var." Başbakan Erdoğan'a jet satma hayalini sorduk. "Ana uçağı var. Yavruı uçağı da olabilir. Başbakan'ın satın alması bizim için çok önemli" dedi.
Gayrimenkulde yeni projeler
Ekim Alptekin'in ikinci sektörü gayrimenkul. Kartalkule projesinde satışların bitmekte olduğunu söyledi. Gelir beklentisi 100 milyon lira. İkinci proje Beykonaklar'da da aynı miktarda gelir beklentisi var. "Kartal'da 3,4,5'inci projelere bakıyoruz" dedi. Yeni sektör olacak mı diye soruyoruz. "Olabilir, diyor; Kültür ve eğlence turizmi gelişiyor. Bu konuyla ilgileniyoruz."
Ayrıntı yok. Bekleyip görelim neler yapacak... Alptekin, aynı zamanda TABA Başkanı. Son dönemde, Türkiye'nin ABD ile ticaretteki performansı üzerinde duruyor. Bu konuda yapılacak çok şey var. Alptekin, bazı çalışmalar planladıklarını söyledi. Türkiye dış ticarette bu kadar açık verirken tam zamanıdır...
Uçak üretebiliriz ama üretmeli miyiz? Türkiye'nin uçak üretmesi projesini soruyoruz. "Türkiye bu işe para yatırmalı mı?" Cevabı şöyle: "Olmaz değil. Ancak rekabet edilmesi gereken çok üretici var. Büyük markalar var. Yerli pazar, iç pazar büyük olsa belki fizibl olabilirdi. THY, Pegasus gibi yerli havayolları alsın denilebilir ancak onlarda kendi maliyetlerini, uluslararası rekabet koşullarını düşünmek zorunda. Üretebilir miyiz? Üretebiliriz, bu kapasite, kabiliyet var. Üretmeli miyiz? Benim tereddütlerim var, doğru olmaz."
İbrahim Ekinci/Dünya
Yorum Yaz