Emlak Vergisi muafiyeti ile ilgili detaylar belirlendi
Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2017'den sonra geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren beş yıl süre ile geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecek.
"Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile "Emlak Vergisi Kanununa" eklenen hususları açıklayan tebliğe göre, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren beş yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılacak. Bu belge kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler Yatırım Teşvik Belgesi süresince arazi vergisinden muaf olacak.
Düzenlemeyle Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren beş yıl süre ile geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecek. Söz konusu muafiyet, bina inşaatının sona ermesini takip eden bütçe yılından itibaren başlayacak, binanın kısmen kullanılmaya başlanılması halinde ise muafiyet kısmen kullanılmaya başlanılan kısımlar için uygulanacak.
Geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için bina inşaatının belgenin tamamlama vizesinin yapılacağı tarihten önce sona ermiş olması, yeni inşa edilen binaya ilişkin olarak emlak vergisi (bina) bildirimiyle birlikte belgenin bir örneğinin de ilgili belediyeye verilmesi gerekecek. Ancak belgenin bir örneğinin ilgili belediyeye emlak vergisi bildirimiyle verilmemiş olması, geçmiş yıllara ilişkin olarak geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilme hakkını düşürmeyecek.
1 Ocak 2017'den sonra inşa edilen binalar
Düzenlemenin yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2017'den sonra alınan belge kapsamında inşa edilen binalar geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecek. Bu muafiyetin uygulanmasında yeni inşa edilen binalara ilişkin ilgili belediyeye verilecek emlak vergisi bildirimiyle birlikte Yatırım Teşvik Belgesi'nin bir örneğinin de verilmiş olması gerekecek, binalar geçici emlak vergisi muafiyetinden inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süreyle yararlanabilecek.
İnşaları 1 Ocak 2017'den sonra sona eren binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren beş yıl süreyle geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecek. Söz konusu binalara ilişkin ilgili belediyeye verilecek olan emlak vergisi (bina) bildirimiyle birlikte Yatırım Teşvik Belgesinin bir örneğinin de verilmesi gerekecek. Söz konusu tarihten önce alınmış, bu tarih itibarıyla tamamlama vizesi yapılmamış Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen ve inşaları 1 Ocak 2017 tarihinden önce sona eren binalara ilişkin bu tarihe kadar geçen süreler için geçici emlak vergisi muafiyeti uygulanmayacak.
Söz konusu tarihten önce tamamlama vizesi yapılmış Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacak. Düzenlemeyle Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler, Yatırım Teşvik Belgesinin tamamlama vizesi yapılıncaya kadar geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecek.
Geçici emlak vergisi muafiyeti
Geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için Yatırım Teşvik Belgesi'nin tamamlama vizesinin yapılacağı tarihten önce arazinin iktisap olunması veya tahsis edilmesi, arazinin Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunduğunun veya tahsis edildiğinin, Yatırım Teşvik Belgesi'nin bir örneğiyle birlikte ilgili belediyeye bütçe yılı içerisinde bildirilmesi gerekecek. Ancak keyfiyetin bütçe yılı içerisinde bildirilmemesi durumunda, bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşecek.
1 Ocak 2017'den sonra alınan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler, söz konusu belge kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunduğunun veya tahsis edildiğinin Yatırım Teşvik Belgesi'nin bir örneği ile ilgili belediyeye bildirilmeleri durumunda iktisap olundukları veya tahsis edildikleri yılı takip eden bütçe yılından itibaren Yatırım Teşvik Belgesi'nin tamamlama vizesinin yapıldığı yılın sonuna kadar geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir.
Söz konusu tarihten önce tamamlama vizesi yapılmış belgeler kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler, geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacak.
Yatırım Teşvik Belgesi'nin iptali durumunda bu belge kapsamında inşa edilen binalar ile yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya tahsis edilen arazilere ilişkin olarak muafiyetten faydalanıldığı için tahsil edilmeyen emlak vergileri, ilgili kanun hükümleri çerçevesinde ilgili belediyelerce tahsil edilecek.
Yorum Yaz