maritbet girişmaritbet
Emlak Vergisi'nde kim ne kadar ödeyecek?

Emlak Vergisi'nde kim ne kadar ödeyecek?

Emekliler, işsizler, ev hanımları ve engelliler emlak vergisinde indirimden faydalanabiliyor

23 milyon mükellefi yakından ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksiti yaklaşıyor. Son ödeme tarihinin 2 Haziran olarak belirlendiği taksitlerde yeni oranlara göre ödenen rakamlar artış gösterebilir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi birçok büyükşehirin vergi oranları Çankırı, Çorum, Yozgat gibi illere göre farklılık gösterebilir. Örnek olarak Çankırı'daki vergi oranı binde 1 iken yeni sisteme göre İstanbul'da binde 2 uygulanıyor. Ayrıca yeni büyükşehir olan şehirlerde yüzde 100 artmış olan vergiler önümüzdeki yıldan itibaren uygulamada olacak.

2014 yılında da emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler geçmiş dönemde olduğu gibi bu yılda 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergi ödemeyecek. Bu fırsattan yararlanmak için emekli aylıkları hariç 26 bin lirayı aşan gelirlerinin olmaması gerekiyor. Ayrıca gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olunması indirimli vergi oranından yararlanmak için engel değil.

Hisseli vergi oranlarında ise durum değişmiyor. Emekli, işsiz veya ev hanımlarının sahip olduğu hisse üzerinden indirim gerçekleştiriliyor. Sıfır oranlı vergiden faydalanmak için hisseye düşen metrekarenin değil evin 200 metrekareyi aşmaması gerekli.

Birden fazla ev veya hisseye sahip olan emekliler, işsizler, ev hanımlar vs. indirimli vergi oranından faydalanamayacak. Bunun sebebi; emlak vergisinin tek bir mesken için geçerli olması. İndirimli bina vergisi uygulamasından yararlanmak için ise bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip olunan tek meskeni kiraya verip başka meskende kirada oturanlar için ise şartları taşımaları kaydıyla indirimden yararlanmak mümkün.

Yazlık evlerde de ince bir detay göze çarpıyor. Bu konutlarda sürekli oturum varsa ve ikinci bir ev yoksa indirimden yararlanmak mümkün. Ancak dinlenme amacıyla kullanılan yazlık evlerin vergisinde indirim uygulanmıyor. 

Emlak Vergisi'nde ilk takist için son gün 2 Haziran olarak belirlendi. İkinci taksitin Kasım ayında ödeneceği vergiyi isteyenler tek seferde ödeyebilir.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih Köprü:Tek konutu olan emekliler emlak vergisi ödemiyor
  • 19.05.2014 10:37

Fatih Köprü:Tek konutu olan emekliler emlak vergisi ödemiyor

Emlak vergisinin ilk taksidinin 2 Haziran 2014 tarihine kadar ilgili belediyeler ...

Emlak Vergisi'nde kim ne kadar ödeyecek?
  • 12.05.2014 16:30

Emlak Vergisi'nde kim ne kadar ödeyecek?

Emekliler, işsizler, ev hanımları ve engelliler emlak vergisinde indirimden fayd ...

Yeni yılda vergiler nasıl olacak
  • 30.12.2013 12:26

Yeni yılda vergiler nasıl olacak

2014 yılında uygulanacak vergi rakamları belli oldu ...

Emekli ve engelliler emlak vergisi ödemiyor!
  • 20.05.2013 12:05

Emekli ve engelliler emlak vergisi ödemiyor!

Emekli olup da çalışan birçok kişi var. Bunlar ücret alıyorlar. Bazı emeklilerin ...