Emre Çamlıbel: Yeşil dönüşüm için toplumsal farkındalık önemli!
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel: “Yeşil dönüşüm için toplumsal farkındalık önemli”
Türkiye konut sektöründe yeniliklerin öncüsü Soyak Holding'in CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel,18-19 Şubat 2013 tarihleri arasında Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde '21. Yüzyılın Şehirleri ve Toplumları' konulu oturuma başkanlık yaptı. Zirvenin destekçileri arasında yer alan Soyak, aynı zamanda zirvenin karbon ayak izinin sıfırlanmasına da katkı sağladı.
Gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde öncü projelere imza atan Soyak Holding'in CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, ana teması ‘Yeşil Dönüşüm' olan 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde ‘'21. Yüzyılın Şehirleri ve Toplumları' konulu oturuma başkanlık yaptı. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından düzenlenen ve Soyak'ın da destekçileri arasında yer alığı zirvede Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel'in başkanlığını yaptığı oturuma Stuttgart Üniversitesi, Kentsel Planlama ve Tasarım Enstitüsü Direktörü; Cittaslow Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. HelmutBott; AIA, LEED Eğitmeni, Sürdürülebilir Yapılar Uzmanı GunnarHubbard, Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi, İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, Urban Green Global, Kurucusu SidneyRasekh, Siemens A.Ş., Bina Teknolojileri Direktörü Levent Yıldırım katıldı.
18 Şubat'ta gerçekleştirilen oturumun açılışında Çamlıbel şunları söyledi:“21. Yüzyılın şehirlerinde sürdürülebilir ve yeşil binaların önemi daha da artacak. Ve 21.yüzyılda inşa edilecek olan binaların geleceğimiz için daha sürdürülebilir olacağına inanıyoruz. Ancak buradaki kritik başarı faktörü, yeşil dönüşüm için toplumsal farkındalıktır. Herkesin sorumluluklarını yeniden tariflemesi için artık masaya yatırma zamanı gelmiştir. Bu yolda kullanılacak yeşil bina ve sertifika kavramlarının içi boşaltılmadan kullanılması gerekmektedir. Bu zirvenin en güzel tarafı yeşil binalar hakkında başka ülkelerden gelen meslekdaşlarımızla fikir alışverişinde bulunmak” dedi.
Oturumun başında gösterilen fimde 125 kişi üzerinden gerçekleştirilen sokak röportajlarıyla yeşil bina ve yeşil şehirler sorulduğunda, ancak 12 kişinin bu kavramlara aşina ve kapsadığı içeriği bildiğini aktaran Çamlıbel, “yeşil dönüşüm sadece teknik ve çevreci bir mesele değildir. Aynı zamanda topyekün bir davranış değişikliğidir.” dedi.
Soyak CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel panel konuşmalarının ardından, '21. Yüzyılın Şehirleri ve Toplumları' oturumunun sonuç bildirgesini katılımcılarla paylaştı. 11 maddeden oluşan sonuç bildirgesine göre;
1-Ekolojik fonlar oluşturularak yerel, katılımlı sürdürülebilirlik yatırımları desteklenebilir.
2-Yavaş şehirler aynı zamanda modern, teknolojiyle desteklenmiş yaşamı içinde barındırabilir. Yavaş şehirler desteklenmeli.
3-Sürdürülebilirlik; “sosyal”, “ekonomik” ve “çevre” dışında birçok unsuru da kapsar.
4-Sürdürülebilir projeler, binalar, şehirler oluşturmak için multidisipliner bir şekilde entegre, birlikte hareket ve planlama zaruridir.
5-“Sertifika Sistemleri” sürdürülebilirlik konusunda ilerleme için gereklidir.
6-Küresel sürdürülebilirlik tüm insanlığın ortak ajandasıdır, ortak sorumluluğudur.
7-“Yeşil bina” ve “sertifika” kavramlarının içi boşaltılmadan kullanılmalıdır.
8-Farkındalığın arttırılması önemlidir.
9-Halkın katılımı (dönüşüm ve proje geliştirme sürecinde) önemlidir.
10-“İyi uygulama” örnekleri gösteriyor ki; yeşil binaların tasarruf ve atık azaltma faydasına karşılık maliyet artışı % 1-2, yatırım süresine etkisi ise neredeyse sıfırdır.
11-Aktif enerji yönetimi yeşil binalar için planlanması gereken bir unsurdur.
Açılışı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yapılan zirvenin '21. Yüzyılın Şehirleri ve Toplumları'oturumunun ilk konuşmacısıStuttgart Üniversitesi, Kentsel Planlama ve Tasarım Enstitüsü Direktörü,Cittaslow Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. HelmutBott; yavaş şehirler hakkında çok ilginç bilgiler verdi. Yavaş büyümenin daha çok insanı büyümeye ortak etmek demek olduğunu söyleyen Bott, Cittaslow (Yavaş Şehir) ağının sadece 3 boyutlu değil çok boyutlu olduğunu vurgulayarak “Hayat teknoloji değil entegrasyondur” dedi.
Bott'tan sonra söz alan LEED Eğitmeni, Sürdürülebilir Yapılar Uzmanı GunnarHubbard'sa; yeşil binalar konusunda ölçümleme araçlarının öneminden bahsetti. Yeşil bina inşa edilirken çevresel faktörlerin, doğanın, iklimin arasında denge kurulmasının önemine değindi. Meydanbey Ortak Girişimi, İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan'sa yeşil bina kavramının içinin boşaltılmaması gerektiğine vurgu yaparak, yeşil bina inşasında kültürel standartların da yerine getirilmesi konusu üstünde durdu.
Urban Green Global, Kurucusu SidneyRasekh; kentsel dönüşüm kavramının tarihini anlattığı konuşmasında Paris, Londra gibi endüstri devrimini yaşayan kentlerin yaşadıklarını anlattı. İstanbul'da başlatılan kentsel dönüşümde kültürel boyutun da mutlaka ele alınması gerektiğini söyledi. Tarihi siluetin, Boğaziçi'nin korunması gerektiği ve otomobil trafiğininse mutlaka azaltılması gerektiğini söyledi. Siemens A.Ş., Bina Teknolojileri Direktörü Levent Yıldırım'sa yeşil bina ve akıllı bina kavramları üzerinde durdu.
Zirvenin ilk gününün sonunda yeşil bina olarak uluslararası sertifika almış olan firmalar ödüllendirildi. Soyak, en çok LEED sertifikasına aday projelere sahip firma ve “var olan binalar kategorisinde” Türkiye'de LEED sertifikası almaya hak kazanan ilk bina olma unvanına sahip şirket olarak ödüle doymadı. Ayrıca 2.Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nin“karbon 0” hale getirilmesi kapsamında verdiği destek için de ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur tarafından Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel'e bir teşekkür fermanı verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın konuşmacı olarak katıldıkları zirvede, ayrıca ‘Sürdürülebilir Kent Planlaması için İşbirliği', ‘Türkiye'de Yeşil Politikalar ve Stratejiler', ‘Yeşil Binalarda Malzeme', ‘Dünyada Yeşil Binalar Konseyleri Aracılığıyla Yeşil Dönüşüm' ve ‘Sürdürülebilir Gelecek için Yeni Teknoloji ve İnovasyon konularında konuşmalar yapıldı.
Yorum Yaz