maritbet girişmaritbet
Emre Ilıcalı: Teşvik olsun, yeşil bina sayısı artar!

Emre Ilıcalı: Teşvik olsun, yeşil bina sayısı artar!

Çevre dostu yeşil binaların yaygınlaşması; çevrenin korunması, katı atıkların azalması, enerji, su ve kaynak verimliliği olarak değerlendiriliyor

Altensis firması kurucularından Yeşil Bina uzmanı Emre Ilıcalı; yeşil binalara ABD ve Avrupa'da verilen çeşitli teşviklerin önümüzdeki yıllarda ülkemizde de ihtiyaç olarak artacağını belirtiyor. Ilıcalı; “Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çalışmaları çerçevesinde çeşitli enerji verimliliği ve çevre koruma mevzuatları çıkartılmaktadır. Bu kapsamda, özellikle yenilenebilir enerji kullanımıyla ilgili teşvikler yeni çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda bu kapsamın genişletilerek enerji verimliliği ve oradan da çevre dostu binalara teşvikler ve kolaylıklar sağlanmasına doğru gitmesini beklemekteyiz. Ayrıca çeşitli ulusal ve uluslararası fonlar da Türkiye'deki yeşil binalara yatırım yapmaya başlamıştır. Bu süreç, bu binaların yaygınlaşması ve önemlerinin iyice anlaşılmasına paralel olarak hızlanacaktır.” diyerek dünyadaki en yaygın yeşil bina teşvik türlerini aktardı.

1.Bürokratik işlemlerde (ruhsat, onay, izin) öncelik/harçlarda indirim
Bu kapsama giren destekler daha çok yapı ruhsatı alınması, oturma izni çıkarılması v.b. bürokratik işlemlerde yeşil binaların öncelikli olarak değerlendirilmesi ya da bu işlemler için alınan ücretlerin yeşil binalar için azaltılması şeklindedir.  
 
2.Alınan sertifika seviyesine göre belirlenen vergi, genel gider indirimleri
Bu kapsamdaki destekler şehir veya ilçe yetkili kurumları tarafından belirlenen bina sahiplerinin/ kullanıcılarının ödemesi gereken vergilerin ve/veya binanın enerji ve su tüketim bedellerinin yeşil bina sertifikası seviyesine göre azaltılması şeklinde olmaktadır. 
 
3.Yüksek Emsal İzinleri (Green Density Bonus)
Bu desteğin öngörüldüğü şehirlerde yeşil olması tasarlanan binalar belirlenen hedefleri yakalamayı taahhüt ederse, normalde izin verilen emsallerin üzerinde yapılaşma hakkı verilmektedir. 
 
4.Hibe ve düşük faizli krediler, parasal destekler
Yeşil sertifikalı binalara ve yeşil binalarda kullanılan çevreci sistemlere hem kamu hem de özel finans kuruluşları tarafından verilen düşük faizli veya hibe kredileri gibi finansman destekleri bu kapsamda sayılabilir. 
 
EMRE ILICALI; “Ülkemizde de iki senedir yürürlükte olan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin bir sonucu olarak  iyi seviyede enerji performansına sahip binalara gelecekte birtakım teşvikler ve kolaylıklar sağlanabilir. Burada not edilmesi gereken önemli konu; yukarıda bahsedilenler ve bunlar haricinde kalan diğer tüm teşviklerde, ilgili projede taahhüt edilen yeşil bina kriterlerinin yerine getirilmesi esasıdır. Bunda olacak herhangi bir yetersizlik ve sapma durumunda kolaylıkla göze alınamayacak yaptırımları olan cezalar öngörülmelidir. Bu sayede sistemin güvenilirliği korunarak, bu teşvikleri gerçekten bu işi isteyen ve yapacak projelerin hedeflemesi sağlanabilir.
 
Ayrıca, bu desteklerin yaygın olduğu ülkelerde yapılan araştırma sonuçlarına göre bu kadar çeşitli teşvik programı olmasına rağmen hepsinin verimli olarak kullanılamadığı tespit edilmiştir. Bu duruma sebep olarak yetkili otoritelerin aksiyon sürelerinin uzun olması, önerilen teşviklerin her zaman tercih edilir olmaması ve hala birçok yatırımcı, geliştirici ve/veya teknik uzman tarafından yeterince bilinmediği de anlaşılmıştır. Bu anlamda, teşviklerin çeşitliliği kadar etkili bir tanıtım ve bilinçlendirme kampanyası gerektiğinin de önemli olduğunu belirtebiliriz.” dedi.
 
ILICALI; yeni geliştirilecek çevre dostu bina teşvik programlarında dikkat edilmesi gereken 5 önemli unsurun altını çizdi.
 
1.Ülkemizdeki yeşil bina endüstrisinin büyüklüğü ve kullanıcıların bu konuya ilgilerini sayısal olarak ortaya koyacak araştırmalar yapılmalıdır.
2.Pilot bölgelerden başlanılarak yeşil ve sürdürülebilir binaların özellikleri, faydaları tüm topluma anlatılarak farkındalık yaratılmalıdır. Bu sayede artacak toplum bilinci, arzı etkileyen nedenlerden biri olacaktır.
3.Bina yatırımcıları ve gayrimenkul geliştiricilerine gerekli bilgi ve istatistikler iletilmeli, çevre dostu binaların fayda ve maliyet analizleri dikkatlice yapılmalıdır. Yatırımcılardan da mutlaka görüş alınmalıdır.
4.Bina endüstrisinin ilgisini çekecek teşvikler için tek bir dil oluşturulmalıdır. Bu teşvikler arasında; ruhsat öncelikleri, daha düşük başvuru maliyetleri, pazarlama destekleri, hibe krediler, vergi indirimleri ve/veya daha yüksek imar izinleri gibi konular yer alabilir.
5.Yürürlüğe giren veya girecek tüm teşvikler, hemen kapsamlı bir şekilde tanıtılmalı, konuyla ilgili tüm paydaşlara ulaşıldığından emin olunmalıdır.
 
Altensis:
Altensis firması 2008 yılında kurulmuştur. Firma, hizmetlerini sürdürülebilirlik yönetimi başlığı altında toplamaktadır. Altensis çalıştığı projelere sürdürülebilirlik kriterlerini en mükemmel şekilde entegre edebilmek adına bünyesindeki uzmanlarla tam kapsamlı çözümler sunar. Bu konuyla ilgili  hizmet veren Türkiye'de kurulmuş ilk firma olan Altensis, yurtiçi /yurtdışı tecrübesi ve verdiği hizmetlerin kapsamıyla sektörde farklılaşmıştır. 
 
Altensis'in verdiği hizmetler genel olarak;
 
oÇevre dostu bina Değerlendirme sistemleri danışmanlığı ve denetlemesi (LEED ve BREEAM)
oMühendislik hizmetleri (Enerji ve Günışığı Modellemesi, Commissioning, Alternatif enerji fizibilite çalışmaları)
oAkustik Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri
oKurumsal Sürdürülebilirlik Danışmanlığı (Atık Yönetimi, Yeşil bilgi işlem sistemleri,  Karbon Emisyon Takibi ve azaltılmasına yönelik stratejilerinin geliştirilmesi) 
 
olarak sınıflandırılabilir.  Ayrıca, aynı çatı altında  yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanı firması (EVD) BES ENERJİ  olarak enerji yöneticiliği, enerji kimlik belgesi verilmesi ve verimlilik arttırıcı projelerin tasarımı ve uygulanması gibi hizmetler vermektedir.  
 
www.altensis.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar
  • 20.02.2014 16:20

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar

Altensis firmasının kurucu ortakları Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı, yeşil binala ...

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi
  • 29.06.2021 11:17

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi

Türkiye’de deprem gerçeği her geçen gün bir adım daha yaklaşırken kentsel dönüşü ...

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?
  • 17.04.2021 13:44

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, kentsel dönüşüm sürecine dair önemli aç ...

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!
  • 03.04.2021 09:42

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, atıkların geri dönüşümünü de içeren bir ...