"Enerji sektörüne dev bir yatırım geliyor!"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yakında enerji sektörüne ciddi bir sermayenin geleceğini açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektörüne ciddi bir sermayenin geleceğini açıkladı.
Türkiye'nin halen uluslararası yatırımcı için bir cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Yıldız, “Önümüzdeki günlerde sektörümüze ciddi bir sermayenin geleceğini sizlerle paylaşmak isterim. Bu Türkiye, adına, enerji yapılanmasına adına sevindiricidir” derken, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz şirketleriyle yaptıkları anlaşmaların kısmen ağırlık merkezini, Akdeniz'e bırakacağını da açıkladı.
Petrol ve doğalgaz ağırlıkta
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan “World Energy Outlook 2011” raporunun Türkiye tanıtımının açılışında konuşma yapan Bakan Taner Yıldız, dünyada hükümetlerin doğalgaz ve petrol tüketiminin sürekli azaltılmasıyla ilgili politikalar üretmeye çalıştığını, ancak fiili durumun tersine doğru işlediğini, 2050 yılına kadar petrol ve doğalgazın enerjideki ağırlığının devam edeceğini, kömürün de işin içine katıldığında yüzde 75-80'lik bir enerji kaynağı temelinin ortaya çıktığını söyledi.
Özel sektörle üretime devam
Türkiye enerji politikaları ve stratejilerinin başına yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından özellikle arz güvenliğini temin edecek yapıyı kurguladığını belirten Taner Yıldız “Bunları liberalleşme, serbestleşme, özelleştirmelerle beraber özel sektör yatırımlarıyla beraber gerçekleştirmeye karar verdi. Bunlar önemli tercihler. Türkiye bu tercihlerini değiştirmeyecek. Türkiye özellikle enerji sektöründe özel sektör kanalıyla yapacağı üretim yatırımlarına, özelleştirmelere devam edecek” diye konuştu.
Ağırlık Akdeniz'e kayıyor
Türkiye'de enerji talebinin büyüdüğünü ve karlılık açısından uluslararası yatırımcı için bir cazibe merkezi olduğunu söyleyen Yıldız, yeni yatırımın ayrıntılarının sorulması üzerine şu açıklamayı yaptı: “Her 10 doğrudan yatırımın 4-5'i enerji ile ilgili. O nedenle bunun devamı olarak petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji kaynakları ve bütün enerji kaynaklarıyla ilgili olarak uluslararası sermayenin bu manada doğrudan yatırımlarla ilgili ilgisi olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki süreçte enerji yatırımlarını paylaşacağız.”
Fikri değişen müracaatını geri alsın
Türkiye'nin 2023'e kadar toplam 100 bin megavat kurulu güç hedefinin EPDK'ya yapılan lisans başvuruları ile şimdiden aşıldığını bildiren Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Şu ana kadar EPDK'ya yapılan lisans başvurularında lisansını almış ve alacak firmalarla 2023 yılındaki 100 bin megavatlık hedefimiz aşılmış durumda. Bunların gerçekleştirilmeye yakın olanlarının ve mutlaka realize edilmesi gerekenleri istisna tutuyorum ancak, varsa fikrini değiştirenlerin, bu müracaatlarını geri alması, almıyorsa da mutlaka realize etmesi lazım.”
Yerli kömür özel sektöre açılıyor
Türkiye'deki yerli kömür rezervlerinin özel sektöre açılmasının doğru bir iş olduğunu dile getiren Bakan Taner Yıldız, “Orta ve kısa vadede yaklaşık 7 bin megavat, hemen arkasından toplamını 18 bin megavata çıkartacak bir yerli kömürü özel sektörün kullanımına açacağız. Eğer siz bunları çevreye duyarlı ve temiz kömür teknolojileri ile yapıyor olursanız bir sıkıntı yaşanmaz. Aynen bir kısım gelişmiş ülkelerin kömürü kullanmış olmaları gibi. İklim değişikliği ile alakalı hedeflerimize uymadığımıza dair ithamlar doğru değil” dedi.
Batı Hattı için süre uzatımı verilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) yaplan başvurularda eksiklerin tamamlanması için tanınan süre sonunda da eksikler giderilmezse, ne yapılacağının sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “Süre uzatımları gerekiyorsa, verilecektir. Önemli olan, piyasanın serbestleşmesiyle alakalı temel politikalarımız çerçevesinde özel sektör marifetiyle bunları çözmektir. Bu konuda herhangi bir aksaklık yaşamayacağımız kanaatindeyim. Batı Hattı'ndan akan doğalgaz bir şekliyle devam edecektir.”
Hürriyet
Yorum Yaz