Enerji tüketimi yok denecek kadar az!
Dow Chemical, Mardav ve Kalekim’in 2004 yılında mantolama pazarına sundukları paket sistem olan Blue’Safe Mavi Kale, Türkiye’nin ilk sertifikalı Pasif Evi’ni İzmir’de inşa etti.
Dow Chemical, Mardav ve Kalekim'in 2004 yılında mantolama pazarına sundukları paket sistem olan Blue'Safe Mavi Kale, Türkiye'nin ilk sertifikalı Pasif Evi'ni İzmir'de inşa etti.
Mavi Kale adına konuşan Kalekim Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş, enerji maliyetleri düşünüldüğünde Türkiye'nin, gelecekte çok düşük enerji ihtiyacı olan ya da hiç enerji tüketmeyen Pasif Evler'e ya da ‘Sıfır Enerjili Binalar'a ulaşmayı hedef olarak koyması gerektiğini söyledi. 2017 yılından itibaren Pasif Evler'in, Türkiye'nin gündemine gireceğini ifade eden Akbaş, “Gelecekte pasif enerjili veya sıfır karbonlu yeşil binalara ulaşmak istiyorsak zorlayıcı hedefler koymalı, hedeflere tedrici biçimde ulaşacak uygulamaları hayata geçirmeliyiz” dedi.
Dünyada hızla gelişen bu trende yetişebilmek için ilk adımı kendilerinin attığını ve Blue'Safe Mavi Kale olarak Türkiye'nin ilk sertifikalı Pasif Evi'ni İzmir de inşa ettik belirten Akbaş, şöyle devam etti:
“180 metrekarelik bu evde, evin yapı maliyetinin yüzde 5'i kadarı ile ısı yalıtımı yapıldı. Blue'Safe Mavi Kale paket sistem de CE belgeli Styrofoam ile 20 santimetrelik kaplama yapılarak yalıtım sağlandı. Uygulanan Styrofoam üzerine paket sistemde bulunan son kat kaplama ve boyasıyla başarılı bir yalıtım için gereken tüm unsurlar hayata geçirildi. Ayrıca binaya havalandırma, güneş enerjisi ile sıcak su temini gibi diğer pasif ev için gerekli olan enerji tasarrufu bileşenleri de uygulandı. 180 metrekarelik bu evin doğalgaz ve elektrik harcamaları, benzer büyüklükteki yalıtımsız yapılardaki harcamaların 10-15'te 1'i kadardır.”
Sektöre, doğru ürün, doğru sistem yaklaşımı ile hizmet vererek sektör içinde usta eğitiminden başlayarak pek çok hizmet verdiklerini ve bu pazarı geliştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Akbaş, sektörde bir ilki gerçekleştirerek 10 yıl ürün garantisi vermeye başladıklarını bile getirdi. Akbaş, boya ve sıva dahil, son kat kaplamalı paket sistemlere 10 yıl ürün garantisi verdiklerini; paket sistemler için de uygulama süreci ve sonrasını kapsayan 2 yıl uygulama garantisini eklediklerini aktardı.
1980 yılından beri Türkiye'nin enerji tüketiminin iki kat arttığına işaret eden Akbaş, Türkiye'nin büyümesine bağlı olarak yaşam standartlarının yükselmesiyle birlikte 1990 yılından itibaren binaların enerji kullanımının üç kat arttığını belirtti. İnşaat sektöründe yüzde 35 enerji tasarrufu potansiyeli olduğuna değinerek enerji tasarrufu yapılacak olan alanın öncelikle ısı yalıtımlı binalar olduğunu dile getiren Akbaş, “AB ülkelerinin enerji verimliliği yönetmelikleriyle yapılan yeni binalar ile Türkiye'deki yeni binaların enerji verimlilikleri karşılaştırıldığında binalarımızın enerji verimliliği seviyeleri yetersiz olarak görünmektedir. Bu nedenle süratle yönetmeliklerimizi AB normlarıyla uygun hale getirmeli ve yeni yapılan konutlarımızda daha yüksek enerji verimliliği elde etmeliyiz” yorumunda bulundu. Sektördeki kayıt dışı üretimden de yakınan Akbaş, vergi vermeyen firmaların ve kalitesiz üretimin sektörün en büyük sorunlarından olduğunu ifade etti.
Kobiden
Yorum Yaz