Erdoğan Bayraktar: Konutta KDV ile ilgili çalışmalarımız sürüyor!
KDV ve maketten satış konusuyla ilgili düzenlemeler yaptıklarını belirten Bayraktar, “Hem yatırımcıyı hem de vatandaşı tedirgin etmeden en doğru çözüm için çalışıyoruz. İnşaatçılar vatandaşı mağdur edemeyecek” dedi
KDV ve maketten satış konusuyla ilgili düzenlemeler yaptıklarını belirten Bayraktar, “Hem yatırımcıyı hem de vatandaşı tedirgin etmeden en doğru çözüm için çalışıyoruz. İnşaatçılar vatandaşı mağdur edemeyecek” dedi
Trabzon'da düzenlenen 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, KDV ve maketten satış konusunda sektöre çeki düzen vereceklerini söyledi.
Yeni konutlarda KDV artışı ile ilgili düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, konut ve iş yerlerinde büyük oranda KDV kaybı olduğunu belirterek, “85 metrekarelik daire Nevşehir'de 70 bin TL iken, Etiler'de ise 1 milyon TL ama ikisinde de yüzde 1 KDV var. Bunu değiştirmek gerekiyor” dedi. Bayraktar, İstanbul'da turizm ve ticari alanların konut ve otel adı altında gösterildiğini ifade ederek aslında lüks sayılan bu gayrimenkullerden de yüzde 1 KDV alındığını söyledi. Genelde büyük metrekareli evlerin bulunduğu Anadolu'da 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 18 KDV alındığına vurgu yapan Bayraktar, şunları söyledi:
“İllere ve semtlere göre ekspertiz yapmayı planlıyoruz. Konut ne kadar lüks ise KDV oranını da ona göre belirleyeceğiz. Burada Bakanlar Kurulu'nun aldığı bir karar var. Ama henüz bu kararı uygulamadık. Hâlâ bazı düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Bu durum bir belirsizlik yaratıyor ama bunu düzelteceğiz. Hem yatırımcıyı hem de vatandaşı tedirgin etmeden en doğru çözüm için çalışıyoruz. Burada haksızlığın giderilmesi gerekiyor. Sektör rahat olsun mevcut uygulama devam ediyor. Belki de bu oran aynı kalacak. ”
KDV ile ilgili yeni düzenlemenin yüzde 1 ile yüzde 18 arasında kademelendirme şeklinde olabileceğini dile getiren Bakan Bayraktar, “Bu uygulama nasıl sorunlar doğurabilir net değil ama kademeli KDV uygulanabilir. En doğru çözümü bulmadan mevcut uygulamayı değiştirmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.
Maketten satışa çeki düzen
Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul sektöründe finansal gücü olmadan inşaata başlayan ve maketten satışa çıkan müteahhitlerin vatandaşı mağdur duruma düşürebileceğine işaret ederek, “Bazı kimseler ortaya çıkıp arsayı kat karşılığı alıyor, para vermiyor, maketi hazırlıyor, satışa çıkıyor. 800-1000 daireyi yapıyor, sonra satamayınca vatandaş mağdur oluyor. İnşaatçılar vatandaşı mağdur edemeyecek” dedi.
Bu konuyla ilgili ciddi bir düzenlemenin de gündemde olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Temel üstü ruhsatı alındıktan sonra kat irtifakı kurulsun, kat irtifakı kurulduktan sonra satış başlasın. İnşaat firmaları da banka garantörlüğünde hakkediş usulüyle inşaatları tamamlasın. Ayrıca kampanya düzenlemek için de çeşitli izinler alınsın” diye konuştu. Bu uygulamaların kesin olmamakla birlikte üzerinde çalıştıklarını belirten Bayraktar, bu sayede konut satışını düzenlemeyi ve garanti altına almayı planladıklarını söyledi.
Kentsel dönüşüm projelerinin artmasıyla birlikte bu uygulamanın daha da önemli hale geleceğini dile getiren Bayraktar, “Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) pas atıldı. Karar alt komisyondan geçti. Bayramdan sonra ise bizim önümüze de gelecek. Buna göre bir değerlendirme yapacağız. Bu işi biz biliyoruz, müteahhidi tedirgin etmeden, vatandaşı da mağdur etmeden sağlam bir yapı oluşturacağız” ifadelerinde bulundu.
Vatandaşa kira ve kredi yardımı
Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümü vatandaşın tam olarak algılayamamasına rağmen bunu bir süreç olduğunu belirterek, “Dönüşümün birçok ayağı ve detayları var. Bu süreçte bazı aksaklıklar olacak ama bunları düzelteceğiz. Artık vatandaşlar riskli evde oturmayacaklar” dedi. Kentsel dönüşümde oturdukları evleri yıkılacak olan vatandaşlara çeşitli destekler sağlayacaklarını anlatan Bayraktar, çekilecek kredi faizinin yüzde 5'ini devletin üstleneceğini söyledi. Ayrıca 350-600 TL arasında kira yardımı yapacaklarına dikkat çeken Bayraktar, bu kira yardımının hem ev sahiplerine hem de kiracılara verilebileceğini ifade etti. Dönüşümün bir diğer önemli noktasının da imar artışı olduğunun altını çizen Bayraktar, “Artık imara değil kentsel tasarıma bakacağız. Parkların, bahçelerin olduğu yeni yaşam alanları yaratacağız. Şehirlerimiz daha ferah olacak ama fazladan kat çıkmış olan binaların emsallerini de azaltacağız. Bu kişileri de başka yerlere taşıyacağız” açıklamasında bulundu. Dönüşümde inşaatçılara da destek vereceklerine vurgu yapan Bayraktar, KDV hariç harç ve vergi muafiyetleri getirdiklerini ve ruhsat alımını kolaylaştırdıklarını hatırlattı.
Avcılar'da dönüşüm
Bayraktar, örnek bölge olarak kentsel dönüşümün yapıldığı Fikirtepe'de sürecin tıkanması halinde devreye girebileceklerini belirterek,“Şahsen Fikirtepe'de incelemede bulunacağım ve ona göre değerlendirme yapacağız” dedi. Kentsel dönüşümle ilgili birçok bölgenin belirlenmeye başlandığını açıklayan Bayraktar, Avcılar'ın da bunlardan biri olduğunu belirterek, “Avcılar'da çok önemli kentsel dönüşüm projesi yapacağız. Öncü gönüllü belediyelerle bu işi başlatacağız. Dereler denizlere doğru akar. Burada deniz biziz. Birçok belediyeden bize talep geliyor. Bunları değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.Kutu
‘Bu bir rant değil'
Erdoğan Bayraktar, inşaat sektöründe büyük oranda kayıt dışı olduğunu tespit ettiklerini vurgulayarak, “Kayıt dışı ekonomiyi önlemek zorundayız. Tüm bakanlıklar bu konu üzerine çalışma yapıyor. Bizim bakanlığımız 7 başlığın 6'sında 100 üzerinden 100 puan aldı. Sadece tapudan 70 puan aldık. Bu sonuçla tüm bakanlıklar içerisinde kayıt dışılığı önlemek için geliştirilen projelerde birinci olduk” ifadelerini kullandı.
Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili sürekli dile getirilen 500 milyar doların bir rant olmadığını belirterek, “Bu rakam kentsel dönüşümün 20 yılda yaratacağı ekonomik değeri ifade ediyor. Ortada böyle bir rant yok. Bizim cebimizde 150 milyon TL var. Seneye de maliyeden 1 milyar TL gelecek. Biz de bir 150 milyon TL daha yaratırsak insanlara kira ve kredi faizi desteği vereceğiz. Bunun için gereken kaynağı sağlarız. Bize böyle öğrettiler. Gerekirse tekeden süt çıkarırız” dedi.
Yabancıya şartlı izin
Mütekabiliyet Yasası'nda yapılan değişikliklere rağmen yabancı alıcıların Türkiye'de oturma izni konusunda sıkıntı yaşaması konusuna da değinen Bakan Bayraktar, “Bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na yazı yazdık. 500 bin TL'lik yatırım yapan 3 ay, 1 milyon TL'lik yatırım yapan 1 sene oturma izni alabilir. Bu rakamlar değişebilir. Konuyla ilgili çalışmamız devam ediyor” diye konuştu.
Bayraktar, İller Bankası'nın çalışma şeklinin değişeceğine işaret ederek bu kurumunda kendi gelirini kendi oluşturan bir yapıya dönüşeceğini söyledi. Bayraktar, “Artık ayakları rahat rahat uzatmak yok. Herkes kendi gelirini kazanacak” dedi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz