Erdoğan Bayraktar uyardı, enerji kimlik belgesi olmayan binalar satılamayacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bulunmayan binaların satışının zorlaşacağını belirtti
Bakan Bayraktar, 2017 sonuna kadar bu belgeyi almayan eski binaların, tapuda görüleceğini bu nedenle alım satım işlerinin zorlaşacağını söyledi.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre yeni yapılan binalarda enerji kimlik belgesini zorunluluğu bulunuyor. Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kapsamında yeni inşa edilecek binalarda mantolamanın da içinde bulunduğu EKB belgesinin zorunlu olduğunu söyledi. Bakan Bayraktar, “EKB'si bulunmayan eski binalar ise 2017 yılı sonuna kadar mutlaka bu belgeyi alması gerekiyor. Bu tarihe kadar enerji kimlik belgesi almayan binaların, tapuda görülecek. Bu nedenle de enerjiyi savuran ve çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak” dedi.
120 BİN BİNA ENERJİ DOSTU
Bakanlığın verilerine göre, Türkiye'de eski binalardan 814 müstakil konut, 4 bin 371 apartman, 21 rezidansın enerji kimlik belgesi bulunuyor. Yeni binalardan da 12 bin 289 müstakil konut, 95 bin 880 apartman, 678 rezidans enerji kimlik belgesine sahip. Türkiye'de enerji dostu eski ve yeni binaların toplam sayısı ise ticari olanlarla 120 bin 618'i buluyor.Uygulamanın ülke genelinde yaygınlaşması halinde ise 6,75 milyar dolar tasarruf sağlanması bekleniyor.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?
Enerji kimlik belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor. Özellikle eski binalarda bu belgenin alınabilmesi için binanın mantolaması, pencerelerinin ısı geçirgenliğinin az olması, eski ve verimsiz ısıtma/soğutma sistemlerinizi verimli yeni cihazlarla değiştirilmesi, enerji az tüketen ampullerin kullanılması gerekiyor. Belgeyi, sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında bulunan binalar, seralar, atölyeler, münferit inşa edilen depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar, mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı bin metrekareden az olanlar haricindeki tüm binaların alması zorunlu tutuluyor.Enerji kimlik belgesinin, binaların yapı kullanım izni alınması aşamasında ilgili idarelere verilmesi gerekiyor.
Yorum Yaz