Erman Ilıcak'tan perakende sektöründe 1,2 milyon istihdam hedefi
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Türkiye’de perakende sektörünün bugün 520 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah perakendecilerimizin istihdamında 1,2 milyon sayısına çıkılması ve AVM’lerin toplam sayısının 520’ye ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Türkiye'de perakende sektörünün bugün 520 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah perakendecilerimizin istihdamında 1,2 milyon sayısına çıkılması ve AVM'lerin toplam sayısının 520'ye ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.
Fransa'nın Cannes kentinde Uluslararası Gayrimenkul ve Perakende Fuarı MAPIC'e katılan Türk katılımcılar için Grayd'albion Otelinde bir akşam yemeği düzenleyen Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, 2005 yılında MAPIC'e 7-8 Türk firmasının katıldığını ve bir evin misafir odası büyüklüğündeki stantta tüm Türk firmalarının toplandığını söyledi. O günlerde iki tane portakal sandığı büyüklüğündeki stantlarına koydukları Türk lokumları ile misafirlerini ağırladıklarını anlatan Ilıcak, şunları söyledi:
"Standımızın bulunduğu alanda daha çok Güney Avrupa'dan gelen İspanya, Portekiz gibi ülkelerin firmaları vardı. Onlar bizlere küçümseyerek, alay ederek yaklaşırlardı. Ama biz yılmadan, usanmadan önümüzden geçen her yatırımcıya bir şeyler ikram eder, önümüze oturtur Türkiye'nin potansiyelini ve Türkiye'deki değişimi anlatırdık. Bizi hep merakla ve ilgiyle dinlerdi, fakat kuşkuyla yaklaşırlardı. Özellikle projelerimize bakıldığı zaman o dönemde yine Güney Avrupa ülkeleriyle aramızda belki 20 yıl olduğunu ve daha çok çalışmamız gerektiğini söylerlerdi. Bugün siz önde (Başbakan Yardımcısı Ali Babacan), bizler arkada bir ordu gibi giderken hepimiz o günleri hatırladık ve gurur duyduk. Bugün o zamanlar bize kuşkuyla yaklaşan firmaların pek çoğu yoktu, biz 320 kişilik katılımcı ordusuyla beraber koridorlarda gezinirken ne kadar gurur duyduğumuzu anlatamam."
2003 yılında çoğu küçük olmak üzere Türkiye'de 60 kadar alışveriş merkezi (AVM) bulunduğunu, bugün ise bu sayının 5 kat artarak 292'ye ulaştığını kaydeden Ilıcak, Türkiye'de her yıl ortalama 30 kadar büyük AVM açıldığını söyledi.
Bugün Türkiye'de perakende sektörünün dünyanın 10'uncu büyüğü olduğunu ve 520 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Erman Ilıcak, "520 bin kişinin 300 bini alışveriş merkezlerinde istihdam edilmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah perakendecilerimizin istihdamında 1,2 milyon sayısına çıkmasını ve AVM'lerin toplam sayısının 520'ye ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.
Ülkeler arasında yapılan ticari gayrimenkul yatırımlarının toplam tutarının bu yıl Avrupa'da 100 milyar avroya ulaştığını belirten Ilıcak, 2007 yılında bu rakamın 250 milyar avro olduğunu ve Türkiye'nin bu rakamdan sadece binde 3'ünü çekebildiğini kaydetti. Ilıcak, "Önümüzde gitmemiz gereken büyük yok var. Bizim düşüncemiz yıllık yaklaşık 8-10 milyar avro civarında bir rakamı Türkiye'ye çekilebilmesi" diye konuştu.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de MAPIC'e daha önceki yıllarda ticari olarak katıldığını, bu yıl ise kurumsal olarak katıldıklarını söyledi. Fuarda Ankara'nın 6 ilçe belediyesini stantlarıyla tanıttıklarını kaydeden Bezci, Ankara'yı marka bir şehir haline getirmek için çabaladıklarını bildirdi.
Ankaralılar olarak bankaların İstanbul'a taşınmasından çok mutsuz olmadıklarını ifade eden Bezci, başkentin fuar, sağlık, moda ve savunma sanayinde önemli bir şehir haline gelebileceğini bildirdi. Bezci, "Örneğin savunma sanayinde yatırımlar Ankara'da yapılıyor. Bildiğim kadarıyla bu alanda çalışanların da maaş durumları ve eğitim düzeyleri oldukça yüksek. Biz Ankaralı olarak farklı noktalardan ilgi çekmeye çalışıyoruz" dedi.
AA
Yorum Yaz