Esenyurt'taki şantiye yangını faciasının mahkemesi başladı!
Esenyurt’ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde çıkan yangında ölen işçilerin yakınları, mahkemede ifade verirken titreyen Kaldem Yapı’nın sahibine, “Bizimkiler de cayır cayır yanarken böyle titriyordu” dedi
Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde çıkan yangında ölen işçilerin yakınları, mahkemede ifade verirken titreyen Kaldem Yapı'nın sahibine, “Bizimkiler de cayır cayır yanarken böyle titriyordu” dedi
Esenyurt'ta Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatının şantiyesinde yatakhane olarak kullanılan çadırlarda çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin 5'i tutuklu, 13 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması dün görüldü. Duruşmada savunma yapan ana yüklenici Kayı İnşaat'ın taşeron firması Kaldem Yapı'da görevli iş güvenliği koordinatörü Cem Yıllar'ın anlattıkları, faciaya göz göre göre gidildiğini gözler önüne serdi.
Yıllar, “Yapı denetim firmasından çalışan Ömer Faruk Gülmez'le birlikte eksiklikleri gördük. Sonuçları Kaldem Yapı'nın patronlarına hem sözlü, hem de yazılı olarak bildirdim. Gülmez de çadır alanıyla ilgili kaygılarını söyledi. Eksik bulduğumuz ancak maddi gücü ağır olan şeyler yapılmadı. Bir ambulans bile getirtemedim inşaat alanına. Bakanlıktan müfettişler geldiler. İnşaat alanına baktılar ama çadır alanına hiç gitmediler. Ben ise yanlarına bile yaklaşamadım. Daha sonra da burayı en iyi şantiye seçtiler” dedi.
Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatında çalışan işçilerin kaldıkları iki çadır, 13 Mart 2012'de sabaha karşı elektrik tesisatının aşırı yüklenmesi sonucunda yanmıştı. 11 işçi hayatını kaybetmişti.
16'şar yıl hapis isteniyor
Marmara Park Genel Müdürü Andreas Michael Hohlmann'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklanmış, itirazlar sonucu Hohlmann ve inşaat mühendisi Hikmet Tezcan serbest bırakılmıştı. Kaldem Yapı'nın ortaklarından Mehmet Altun ise yangından sonra kaybolmuştu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 5'i tutuklu, 13 kişiye “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan 16'şar yıla kadar hapis cezası istemişti.
Davanın ilk duruşması dün Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada Çağdaş Hukukçular Derneği ile İşçi Ölümlerine Son Platformu katılma talebinde bulundu.
Kaldem Yapı'nın sahiplerinden Abdullah Altun, kimlik tespiti sırasında mesleğini ve kazancını soran hâkime, “Kalıpçıyım. Ayda 1000 TL kazanıyorum” dedi. Ancak kendisiyle birlikte yargılanan çalışanları kendisini işaret edince Kaldem Yapı'nın sahibi olduğunu söyledi. İfade verirken titreyen Altun'a avukatı su verdi. Bu sırada hayatını kaybeden işçilerden birinin yakını, “Bizimkiler de cayır cayır yanarken böyle titriyordu” diye laf attı. Altun halen firarda olan kardeşinin nerede olduğunu soran hâkime, “600 kişi çalıştırıyoruz. Herhalde işleri takip ediyordur” dedi
Çadırların elektrik tesisatını çeken elektrikçi Şaban Bakırcı ise yangına neden olan elektrik tesisatını kendisinin çekmediğini savunarak, “Ben telefon ve telsiz şarjı için tesisat çektim, memleketime gittim. Döndüğümde elektrik sobaları ve tesisatlar vardı. Bu tesisatı kimin çektiğini sordum, bir kalıpçının yaptığını söylediler” dedi.
Hürriyet
- Etiketler:
- Kaldem Yapı
- İşçi Ölümlerine Son Platformu
- Çağdaş Hukukçular Derneği
- Marmara Park Genel Müdürü Andreas Michael Hohlmann
- Esenyurt Marmara Park Alışveriş Merkezi
- Esenyurt Marmara Park Alışveriş Merkezi şantiye yangını
- Ömer Faruk Gülmez
- Esenyurt
- Esenyurt şantiye yangını
- Esenyurt şantiye yangını davası
- şantiye davası
Yorum Yaz