Eşlerin aile konutu üzerindeki hakları neler?
Av. Ali Güvenç Kiraz, ‘eşlerin aile konutu üzerindeki hakları’ ile ilgili merak edilenleri sadece Emlaktasondakika.com’a açıkladı.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz ile aile konutu ile ilgili bilinmeyenleri konuştuk.
Aile konutu nedir?
Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, ikamet ettikleri yer olarak tanımlanır.
Evlenmeden önce alınan daire kimin oluyor?
Aile konutunun önceden alınmasıyla alakası yok. Eşlerin tapuya giderek “Biz bu dairede oturuyoruz, ikamet ediyoruz” demeleriyle aile konutu şerhi işletilir. Aile şerhi mülkiyete değil ikamete bağlı bir durumdur. İkamet adresi neresi ise oraya tapuda aile konut şerhi konulur.
Haciz geldi diyelim, eşler bu durumdan etkilenir mi?
Haciz şahsa gelir, aile konutu da buna engel değildir. Tabiki de eşler bu durumdan etkilenir. Örneğin erkeğin borcu durumunda aile konutu şerhi konulan ev icralık olur.
Av. Ali Güvenç Kiraz
Eşe sormadan ev satılabilir mi ya da kiraya verilebilir mi?
Aile konutu şerhi, eşler arasında anlaşmazlık çıktığında veya keyfi olarak tapu sahibi eş tarafından evin satılarak elden çıkarılmasını engelleyen bir tedbirdir. Şerh konulan ev eşin haberi olmadan satılamaz ve kiralanamaz. Kiralanamamasının nedeni oturduğunuz yani ikamet ettiğiniz evi kiralayamamanızdan kaynaklanıyor.
Aile konutu şerhi tapuya nasıl işletilir?
Aile konutu şerhi, eşler tarafından aile konutu olarak belirlenmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı evin diğer eş ya da eşlerin tapuya başvurarak tapuya işletmesiyle gerçekleştirilir.
Aile konutu şerhi için gerekli evraklar nelerdir?
Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge, nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı.
Ayşe Özlem Kuruca/Emlaktasondakika.com
- Etiketler:
- Aile konutu şerhi
- Ali Güvenç Kiraz
Yorum Yaz