Ev almak mı yoksa kiralamak mı daha mantıklı?
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı (FODER) Özlem Denizmen, ‘Ev almak mı, kiralamak mı?’ sorusuna yanıt verdi.
“Özlem Denizmen ile Kadınca” adlı televizyon programıyla bilgi ve birikimini ekranlara taşıyan, tasarruf tüyoları ile birçok kişinin hayatına dokunan Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen, Emlaktasondakika.com'a bu kez Ev almak mı yoksa kiralamak mı? sorusu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Çoğu zaman konut fiyatlarının her geçen gün artması ile birlikte “Ne olacak canım, kirada gayet güzel idare ediyoruz, ne gerek var ev almaya, onca borca girmeye, o kadar yıl borç ödemeye” diye düşünürüz. Ancak şu gerçek ki ev almak da kirada oturmayı tercih etmek de bazı konulardan feragat etmek demek. Peki neleri göz önünde bulundurmak gerek?
Türkiye'nin ilk finansal okur-yazarlık hareketini başlatan Özlem Denizmen, kafalardaki soruya bütçenize göre matematiksel bir hesapla cevap verdi. Gayrimenkul yatırımının geleceğe dönük bir yatırım olduğunu belirten Denizmen, her ailenin bir ev sahibi olması gerektiğini belirtti. Ancak bu kararı, teknik bir hesap yaparak vermek gerektirdiğinin altını çizdi.
Denizmen “Ev ileriye dönük yaptığımız, kendimizi ve ailemizi güvence altına aldığımız bir yatırımdır. O yüzden benim tavsiyem her ailenin bir ev sahibi olması. Ama bu konuyu teknik anlamda nasıl düşünmeliyiz derseniz size aşağıdaki hesabı yapmanızı tavsiye ederim:
Süre önemli. Satın alacağınız evde ne kadar süre oturmayı planlıyorsunuz? Eğer birkaç yıllığına geçici ya da kısa süreli bir konut ihtiyacınız varsa ve sonuçta taşınacaksanız konutu kiralamanız daha uygun olacaktır” dedi.
FİYATLAR VE KİRALAR NE HIZLA YÜKSELİYOR?
Ev alırken lokasyonun önemine değinen Özlem Denizmen “Bölge gelişiyor mu? Ev satın alırken, evin yeri, bulunduğu bölgenin gelişmekte olan bir bölge olup olmadığı (kentsel dönüşüm projesi, yeni yerleşim, metro yapımı, AVM inşaatı…) fiyatların ve kiraların ne hızla yükseldiği, konumu, merkezi olup olmadığı, ulaşım olanakları, evinizde ne kadar kaldığınız gibi çeşitli faktörleri iyice değerlendirin” açıklamasında bulundu.
Ha deyince satamayabilirsiniz: İstediğim zaman satarım düşüncesiyle ev satın almak doğru değil. Evi satarken alım-satım maliyetleri ve masraflar üstüne eklendiğinde hedeflediğiniz fiyattan satabilmek için uzun zaman beklemeniz gerekebilir. Ayrıca satmak istediğiniz zaman piyasa koşulları uygun olmayabilir ve beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Kiralara bakın: Ev alırken bölgedeki ev fiyatlarını ve kiralarını karşılaştırın. Bazı bölgelerde ev kiralamak satın almaktan daha makul olabilir.
Evin fiyatı, senelik kiranın 18 katından fazla olmasın
Her şey tamam, iş sadece para konusuna kaldıysa, karar vermek için küçük bir hesaplama yapmamız yeterli. Ama neye göre? Bugünkü koşullarda Türkiye'de bir evin satış bedeli yaklaşık 18 yıllık kira bedeline eşit. Buna fiyat/kira oranı deniyor.
Denizmen "Diyelim, siz aylık kirası 1.000 lira olan bir ev buldunuz. Evin satış fiyatı 190.000 lira. Bu evi kiralayabilirsiniz ya da satın alabilirsiniz. Diyelim ki evle ilgili bütün araştırmaları yaptınız, iş sadece kira mı, satın alma mı konusuna kaldı.
1.000 lira x 12 ay x 18 fiyat/kira oranı =216.000 lira, yani bu evin kirasına göre rayici 216.000 lira.
Bu ev 190.000 liraya satılıyor, bu tutar bizim hesapladığımız ‘rayiç' tutarından daha az, yani ekonomik açıdan bu evi satın almak mantıklı. Eğer bu evin fiyatı 216.000 liradan fazla olsaydı ekonomik açıdan pahalı olurdu" şeklinde değerlendirmede bulundu.
"Ev büyük bir yatırımdır. Özellikle gelecek hakkında bizlere kendimizi güvende hissettirir. İyi bir araştırma ve bilinçli karar almak önemlidir. Kirada uzun yıllar yaşasanız bile ev sizin değil. Emeklilik döneminde sigorta işlevi gören ve tamamen size ait eviniz olur. Bununla ilgili halk arasında hep söylenen bir söz vardır: Evinize çaktığınız çivi sizin olsun" dedi.
Emine Pile/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz