Ev hanımıydı, müteahhit oldu!
Ev hanımı iken 15 yıl önce eşinin vefatıyla işleri devralan Hanımağa İnci, inşaat sektöründe adından söz ettiriyor.
Diyarbakır'da vefat eden eşinin işlerini devralarak müteahhitlik yapan Hanımağa İnci'nin birbiri ardına inşa ettiği konutlar 300 kişiye ekmek kapısı oldu.
Erkek egemen birçok sektörde iş gücüyle var olan kadınlar artık yönetim kademelerinde de aktif rol alıyor.
Çalışma şartları ve erkek egemen yapısı ile kadınların uzak durduğu bir alan gibi görünen inşaat sektöründe de kadınlar pek çok iş kolunda olduğu gibi başarılarıyla adlarından söz ettiriyor.
Diyarbakır'da yaşayan 3 çocuk annesi 54 yaşındaki Hanımağa İnci de bu kadınlardan yalnızca biri.
Eşini 15 yıl önce kaybeden İnci, o günden sonra işleri devraldı.
İnşaat sektöründe önceleri konut alım satımı yapan İnci, zevkine uygun konutlar yapmak için 3 yıl önce müteahhitlik yapmaya karar verdi.
Diyarbakır'ın gelişen yüzü inşaat sektöründe, "Ben de varım." diyerek müteahhitliğe başlayan İnci, eleştirilere kulak tıkayarak yolundan vazgeçmedi.
Zamanının büyük bölümü şantiyelerde geçen İnci, adını taşıyan konutların yükseldiği kentte 300 kişiye de istihdam sağlamaktan mutlu.
"Bu işleri neden kadınlarımız yapmasın?"
İnci, yaşamının ev hanımlığından müteahhitliğe uzanan sürecini AA muhabirine anlattı.
Hanımağa İnci, eşinin vefat etmesinin ardından aşina olduğu ancak zamanla sevmeye başladığı sektörde bir süre ev alım satımı yaptığını söyledi.
Daha sonra, "Ben neden ev yapmıyorum?" diyerek 4 yıl önce ilk kazmayı toprağa vurduğunu dile getiren İnci, sektöre ilk girdiğinde çevresindekilerin kendisini eleştirdiğini, "yapamaz, edemez" dediklerini belirtti.
İnci, kendi iradesi ile çıktığı yolda kimseyi dinlemeden işine devam ettiğini anlatarak, "İlk işime 6 blokla başladım. 6 blokta 174 daire yaptım ve bu işi başarıyla sahiplerine teslim ettim. İkinci projemde ise 10 bloklu bir yere başladım. Bunların 5 bloğunu teslim etme aşamasındayız. Diğer 5 blokta temel aşamasındayız. Allah nasip ederse onları da teslim ettikten sonra daha güzel projelere başlayacağız." dedi.
Kadın gözünü sektöre yansıtan ve projelerin her aşamasıyla birebir ilgilenen İnci, kadınların bakış açısını konutlarına yansıttığını aktardı.
"Bu işleri erkeklerimiz yaparken neden kadınlarımız da yapmasın? Bir kadın eve bir başka gözle bakar. Kadın gözüyle baktığım için daha içten oluyor." diyen İnci, yaptığı işin yorucu olduğunu ancak kaliteden taviz vermediğini vurguladı.
"Ablaları gibi cesaretli olsalar başaracaklar"
Kadınlara çağrıda bulunan İnci, "Kadınlarımız belki korkuyorlar belki cesaretleri yok belki de eşleri izin vermiyor. İsteyince kadınlarımız çok daha güzel şeyler yapabiliyor. Ablaları Hanımağa gibi cesaretli olsalar inanıyorum daha güzel işler başaracaklar." şeklinde konuştu.
Diyarbakırlı gençlerle el ele vererek yükselmek istediğini anlatan İnci, memleketinde istihdam sağlamanın gururunu yaşadığını kaydetti.
İnci, "Yanımda 300 kişi çalışıyor. Aileleri ile birlikte bin kişiyi buluyor. Bir kadın olarak onların elini tuttum, onlar da anneleri olarak yanımda oluyorlar. Diyarbakır halkına daha güzel şeyler sunmaya hazırız." ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz