Evini günlük kiralayan kimlik bildiriminden habersiz!
Son çıkan KHK ile günlük evlerde kiracının kimliğini kolluk kuvvetlerine bildirme zorunluluğu getirildi. Ev sahipleri bu zorunluluktan haberdar mı?
Terör saldırıları sonrası güvenlik endişesiyle gündeme gelen ‘günlük ev'lere 678 sayılı KHK ile ‘kimlik zorunluluğu' getirildi. Ancak bazı ev sahipleri düzenlemeden haberdar bile değil...
İstanbul'daki Atatürk Havalimanı saldırısı sonrası yetkililerin hücre evi endişesi nedeniyle ‘yasaklanacak' dediği günlük kiralık evlerle ilgili yasal boşluk geçen hafta yayınlanan KHK ile ortadan kaldırıldı. Yakın dönemde yaşanan terör ve suç olaylarında faillerin günlük kiralık evlerde konaklaması sonrası yapılan düzenlemeyle artık bu evlerde kalanların kimlik bilgileri düzenli olarak polisle paylaşılacak. Ancak başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere pek çok şehirdeki bazı ev sahipleri, kimlik bildirimi düzenlemesinden haberdar bile değil. Gayrimenkul, vasıta ve alışveriş ürünleri gibi birçok kategoride ilanların bulunduğu bir internet sitesindeki ilanlardan bazılarında ev sahipleri, kimlik bildirimi yaptıklarını belirtirken kimisi ise bunu yapmıyor.
‘Ücreti öderse sorun yok'
Müşteri gibi aradığımız Eskişehir'de evini kiraya veren isimlerden B.D. evinde kaldığımız takdirde kimlik bildirimi yapıp yapmadığına ilişkin sorumuza, “Herhangi bir bildirim yapmıyoruz. Ücreti ödedikten sonra bizim için sorun yok. Düzenlemeden haberdar değilim” cevabını veriyor.
İzmir bornova'da evini kiralayan H.S. ise yalnızca şüphelendiği isimlerin kimlik bilgilerini güvenlik birimleriyle paylaştığını belirterek, “Bazı şüpheli tavırları olan müşterilerimiz oluyor. O isimleri emniyet güçlerine bildiriyoruz. Ama siz istemezseniz bizim için sorun yok” diyor.
‘Reşitse bilgilerini almıyorum'
Ankara Eryaman'daki bir ilan sahibi A.K. da “Yalnızca evimi kiralayan şahsın kimlik bilgilerini emniyetle paylaşıyorum. Yanında kalan eğer reşitse onun bilgilerini almıyorum” diyor. Bazı ilan sahipleri de mevcut düzenlemeye çoktan geçmiş. Beylikdüzü'ndeki evini kiraya veren S.Ş. evinde kalanların kimlik bilgilerini düzenli olarak polisle paylaştıklarını belirterek “Teknolojik altyapı için yasal olarak 2 ay süremiz var ancak kimlik bilgilerinin bildirimini yapıyoruz” dedi.
10 bin lira para cezası
Geçen hafta yürürlüğe giren 678 sayılı KHK uyarınca, evini kiralayanların genel kolluk kuvvetlerine bildirim yapmaması durumunda mülki idare amirlerince 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara da 5 bin lira idari para cezası verilecek. Bu fiillerin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilecek. Ayrıca bu maddeye göre verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek.
İstanbul'da 74 bin ev
Son dönemde hızla artan günlük kiralık ev ilanları koca bir sektör haline dönüştü. Kanun dışı kişilerin kolaylıkla kalabildiği bu evler yasal olmayan amaçlar için de kullanılıyordu. Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS) tarafından yapılan araştırmaya göre, son 3 yıl içinde sadece İstanbul'da 74 bin 820 günlük kiralık ev tespit edilirken, bu evlerden kayıt dışı kazanç ise yaklaşık 500 milyon doları buluyor.
Yorum Yaz