Evlerde % 95 enerji tasarrufu nasıl sağlanabilir?
Aktif ısıtma sistemine sahip olmadan yalıtım ve güneş enerjisi ile ısınma olanağı olan bir eviniz olsun ister miydiniz? Geleneksel binalara göre yüzde 95 daha az yakıtla ısıtılıp soğutulabilen bir evde masraflarınız da neredeyse sıfıra inebilir
Aktif ısıtma sistemine sahip olmadan yalıtım ve güneş enerjisi ile ısınma olanağı olan bir eviniz olsun ister miydiniz? Geleneksel binalara göre yüzde 95 daha az yakıtla ısıtılıp soğutulabilen bir evde masraflarınız da neredeyse sıfıra inebilir. Tüm dünyada kabul görmüş olan sertifikalı ‘Pasif Ev' sayısı 25 bini bulmuş durumda. Türkiye'de ise çalışmaların desteklenmesi şart görünüyor.
Dünya'da pasif ev teknolojisi çoğunlukla Almanya, Avusturya ve İskandinav ülkelerinde yer alıyor. Bu ülkelerde pasif ev teknolojisine sahip evler, standart evlerle aynı maliyetlerle inşa edilebiliyor. Türkiye'de pasif ev teknolojisinin uygulanmamasının nedenleri arasında, yatırımcıların pasif ev hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması başı çekiyor.
Türkiye'de İZODER, İMSAD gibi çeşitli derneklerin pasif ev teknolojisi ile ilgili çeşitli çalışmaları bulunmasına karşın, pasif ev teknolojisi hiçbir inşaat projesinde yer almıyor. Pasif ev projeleri, geleneksel projelere oranla daha fazla bilgi birikimi ve özenli çalışma gerektiriyor.
“Türkiye'de 2010 yılındaki 72 milyar USD'lik cari açığın 34 milyar USD'lık kısmı net enerji ithalatından geliyor.”
Akcor Havalandırma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma, pasif ev ile ilgili şu açıklamaları yapıyor;“Pasif evler iklimlendirme için harcanan tüm enerjiyi ortadan kaldırıyor. Evlerde kullanılan aydınlatma, beyaz eşya gibi elektrikle çalışan araçların enerji harcamaları düşüyor ve tasarruf sağlanıyor. Pasif ev teknolojisinde gelişmiş olan ülkelerin yükselen enerji maliyetlerinden kar ederek ekonomik bir avantaj sağladığını görüyoruz. Bu konuda devlet, pasif ev projeleri gerçekleştirerek yatırımcıları bilgilendirip maliyet açısından da desteklemeli. Türkiye'de 2010 yılındaki 72 milyar USD'lik cari açığın 34 milyar USD'lık kısmı net enerji ithalatından geliyor. Binaların kullandığı enerji tutarı 13 milyar USD civarında. Türkiye'de pasif ev teknolojisi uygulanması sonucunda enerji tasarrufu sağlanarak cari açığın düşmesi çok daha kolay olacak.”
Pasif Evler Yeni Projelerde Yerini Alıyor!
Dünyada yenileme projeleri ile oluşturulan pasif evler genelde yeni projelerde uygulanıyor. Pasif ev projelerinde güneşe göre binanın konumu çok önemli. Bu teknolojide mimariye göre tasarım değil, enerjiye göre tasarım belirleniyor. Pasif evler, uygulanan projeye göre enerjisini üretebilme kapasitesiyle enerji sarfiyatını ortadan kaldırıyor. Türkiye'de birçok yeni yapı projeleri gerçekleştiriliyor. Yeni projelerde pasif ev teknolojisinin uygulanması için proje yatırımcılarına yönelik teşvik sunulması önem taşıyor.
Yorum Yaz