'Faiz indiriminde 2. el konut piyasası unutulmamalı'
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ikinci el konut piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye genelinde konut satışları ilk 6 ayda 646.032 oldu. Haziran ayında Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %19,6 artış gösterdi. İlk 6 ayda 201.805 konut ipotekli olarak satılırken bunun da 112.490'ı ikinci el satışlardan oluştu.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Gayrimenkul piyasasında ilk 6 ayda ilk satışlar %46,26 paya sahipken, ikinci el satışlar %53.74 paya sahip oldu. Lakin 7143 sayılı kanunla gelen ve yeni inşa edilen konut veya işyerlerinin ilk satışında tapu harcının onda bire kadar indirilebilecek olması ve ilk satışlara verilmesi düşünülen faiz indirimi desteği 2. El konut piyasasını olumsuz olarak etkileyecektir” dedi.
Kredi Oranları Yükseldi, Maliyetler Arttı
Temmuz ayı ve sonrasındaki konut satış verilerinde ipotekli satışların azalacağını da belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Konut kredisi faiz oranları sene başından bu yana yüzde 5.7 artış gösterdi. Mevcut durumda piyasada kamu bankalarında 1,38 oranlardan başlayan faizlerle finansman sağlarken, özel bankalarda bu oran 1,83'e kadar çıkıyor. Haziran ayında %0.98 ile 100.000-TL kredi çeken bir tüketici 1.420,87-TL taksitle, toplamda 170.504-TL geri ödeme yaparak kredi çekebiliyordu. Mevcut durumda ise %1,38'den 100.000-TL kredi çeken bir tüketici, 1.710,20-TL taksitle toplamda 205.224-TL geri ödeme yapmak zorunda kalıyor. Faiz oranlarındaki bu 4 puanlık artış toplam ödemeyi 34.720-TL artırdı” dedi.
Konut Hesapları Tabana Yayılmalı, Tasarrufları Devlet Kontrol Etmeli
Konut hesabında devlet desteğinin artmasının, birikimlerin artmasında önemli bir etki yapacağını belirten Özelmacıklı “Şüphesiz, konut alacaklar için en zor hususlardan biri mortgage kapsamında zorunlu olan peşinatın biriktirilmesidir. Konut hesaplarının da bu ihtiyaca da cevap verebilecek olması önemli bir avantaj olabilir. Birikimler arttıkça, insanlar genç yaşta konut sahibi olabilir. Ayrıca kura yöntemi ile para toplayan, SPK ve BDDK kontrolünde olmayan aracı kurumlar için de düzenleme sağlanması gerekiyor. Daha uzun vadede devlet destekli bir finansman çözümü üzerine sistemler geliştirilebilir. İpotek finansmanı kuruluşlarının etkileri artırılabilir. Mevduat toplamanın mutlaka devlet kontrolünde kalması faydalı olacaktır. Ayrıca konut hesabı olanlara TOKİ ve Emlak Konut gibi projelerinin kuralarına öncelik verilebilir” dedi.
Yorum Yaz