Fikirtepe'de sorunlu adalara güçlü firmalar talip!
Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, kamunun müdahalesinin yanında özel sektör olarak sorunlu adalardaki projeleri bitirmeye aday olduğunu açıkladı.
Kentsel dönüşümün simge bölgelerinden Fikirtepe'de inşaat çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği destekle devam ediyor. Bölgede 5 adada faaliyet gösteren Teknik Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 57 ada bulunan Fikirtepe'de 35 adada dönüşümün sürdüğünü, 15 civarında adada ise sorun yaşandığını kaydetti. Bakanlığın dönüşümü hızlandırmak için Kiptaş ve İller Bankası aracılığıyla Fikirtepe'de iflas eden ya da finansal zorluk çeken firmalara müdahale ettiğini hatırlatan Durbakayım, kamunun müdahalesinin yanında özel sektör olarak sorunlu adalardaki projeleri bitirmeye aday olduğunu açıkladı. Durbakayım, "Fikirtepe'de sorun yaşayan şirketlerin projelerini bakanlık devraldı. Kiptaş ve İller Bankası ile bölgede 3 proje yapacak. Biz ve birkaç güçlü firma Fikirtepe için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bir yapı adasında hak sahiplerinin yüzde 80'i anlaşıp bizi isterse dönüştürmeye talibiz. Fikirtepe'de ne kadar alan varsa hepsine bile talip olabiliriz. Fikirtepe'de vatandaş kamuyu tercih edebilir. Ama biz özel sektör olarak da bunu rahatlıkla yapabiliriz" dedi. Fikirtepe'de çözüm aşamasına gelindiğinin altını çizen Durbakayım, "Fikirtepe yamalı bohça gibi başladı fakat sonu iyi olacak" dedi.
'ÇANTACILAR SÜRECİ UZATTI'
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da, Fikirtepe'de doğru hesap yapamayan, kendi hacmini bilmeyen 'çantacı' diye tabir edilen firmalar yüzünden sürecin 2 yıl uzadığını kaydetti. Umut Durbakayım, bu firmaların artık bölgeden ayıklanmaya başladığını dile getirerek "Bundan sonra süreç hızlanacak" açıklamasında bulundu.
'4.5 MİLYAR TL YATIRIMLA 12 PROJE İNŞA EDECEĞİZ'
Bu yıl 12 projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Nazmi Durbakayım, "Teknik Yapı olarak 2017 yılında toplam büyüklüğü yaklaşık 4.5 milyar TL'lik 12 proje yapmayı planlıyoruz. Söz konusu projelerin 10'u ile sözleşme imzaladık, 2 tanesi ise imza aşamasında. Bu projelerin 1'i Maltepe, 2'si Kartal, 3'ü Kadıköy Bağdat Caddesi, 5'i Fikirtepe, 1'i Etiler'de yer alıyor" açıklamasında bulundu.
METREKARE FİYATI ATAŞEHİR'İ GEÇECEK
Umut Durbakayım, "Ataşehir'de metrekare satış fiyatı 9-12 bin lirayken Fikirtepe'de tüm projeler bitmediği halde ortalama metrekare fiyatı 8 bin 500 lira. Projeler tamamlandığında Ataşehir'i geçecek" dedi.
İnşaat sektörünün 2016'da tarihi bir sınavdan geçtiğini belirten Nazmi Durbakayım, geçtiğimiz yıl Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları gibi büyük çapta 27 ayrı olayın meydana geldiğini belirtti. Durbakayım, inşaat şirketleri için hedefin, ne kadar kâr edeceği değil, projenin sağlıklı bitmesi olduğunu ifade ederek 2016'nın kâr değil 'ar' yılı olduğunu dile getirdi. Nazmi Durbakayım, firmaların ismini koruması ve devam ettirmesi için de böyle fedakârlıkların yapılması gerektiğinin altını çizdi. Anadolu'da markalı konutta oturmak isteyen birçok kişinin olduğunu kaydeden Durbakayım, "Orada yüzde 15-20 arsa maliyeti sayesinde metrekaresi 4-5 bin liraya konut satabiliyoruz. Bu rakam da markalı konutta oturmak isteyenler için uygun geliyor. Anadolu'da bu anlamda ciddi potansiyel taşıyan şehirlerimiz var" dedi.
Toplam 18 milyar dolar yatırım değerine sahip Fikirtepe'de 35 bin konut ve 2 bin 500 ticari alan için inşaat çalışması yürütülüyor. Projeler tamamlandığında bölgede 160 bin kişinin yaşaması hedefleniyor.
- Etiketler:
- Nazmi Durbakayım
- fikirtepe
Yorum Yaz