Galataport'ta yürütmeyi durdurma kararı yok!
Galataport için durdurma kararı vermesinin ardından hukukçular, kararın "durdurma" değil "yeniden incelemeyi" sağlayacak bir karar olduğu görüşünde
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, Galataport Projesi için durdurma kararı vermesinin ardından hukukçular, kararın "durdurma" değil "yeniden incelemeyi" sağlayacak bir karar olduğu görüşünde
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Avukat Cevat Kazma, dava konusunda bilirkişi raporunun değerlendirileceğini aktarırken, LBF Partners ortaklarından Mehmet Suat Kayıkçı da durdurma kararının hukuka aykırılık açısından değil, ilk derece mahkemesinin karar verirken izlemesi gereken süreci eksik uygulaması nedeniyle verildiğini ifade etti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından Danıştay 6. Dairesi'nde Galaport İhalesinin iptali amacıyla açılan iptal davasında talep edilen yürütmenin durdurulması tedbirinin reddedildiğini anımsatan Kazma, "Redde yönelik yapılan itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda görüşülerek, red kararının kaldırılmasına ve kararın bilirkişi heyeti tarafından oluşturulacak rapora göre verilmesine karar verilmiştir" dedi.
Çıkan kararın yürütmenin durdurulması anlamına gelmediğini, yargılamanın idari yargılama usulüne uygun bir şekilde devam ettiğini dile getiren Kazma, ayrıca kararın ihaleye ilişkin projenin devam etmesinde engel olmadığını, idare hukuku mevzuatına göre mahkemenin böyle bir karar verebilmesi için ancak açık bir hukuka aykırılık ve telafisi güç, imkansız zararların oluşma ihtimalinin birlikte bulunması gerektiğini vurguladı.
Yeni düzenlemeye göre yürütmenin durdurulması kararlarının mutlak suretle gerekçeli olması gerektiğini vurgulayan Cevat Kazma, bilirkişi heyet raporunun sonucuna göre Danıştay 6. Dairesi'nin tekrar karar vereceğini, çıkacak karara da yine dava daireleri kurulunda itiraz hakkının olduğunu anlattı.
Dava görülürken bilirkişi raporunda nelerin dikkate alınacağına ilişkin Kazma, "Teknik bilgiler ışığında hazırlanacak olan bilirkişi beyanlarında, Beyoğlu Kentsel Sit Alanı ile söz konusu projenin bir bütünlük sağlanıp sağlanamayacağını, bölge şartlarının ihalenin getirdiği yoğunluğu kaldırıp kaldıramayacağı değerlendirilecektir. Raporda projenin imar planlarına, bölge şartlarına ve imar mevzuatına uygunluğu da değerlendirilecektir" dedi.
"Hukuka aykırılık yok"
İstanbul Merkezli hukuk ve danışmanlık firması LBF Partners ortaklarından Mehmet Suat Kayıkçı ise, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin birlikte, Galataport olarak bilinen "Salıpazarı Kruvaziyer Liman Alanı"na ilişkin, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Şubat 2013'te hazırlanan "Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı" ile "Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı"nın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 6. Dairesi'nde dava açtığını hatırlattı.
Açılan davada yürütmenin durdurulması talebinin Danıştay 6. Dairesi tarafından reddedilmesi üzerine davacıların, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz başvurusunda bulunduğunu anımsatan Kayıkçı, şunları anlattı:
"Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itiraz başvurusuna ilişkin değerlendirmesi neticesinde 2013/894 YD itiraz numaralı kararıyla uyuşmazlığın niteliği göz önünde bulundurulduğunda mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması suretiyle uyuşmazlığın çözüme kavuşturulması gerektiği sonucuna varıldığından bu yola başvurulmaksızın verilen itiraza konu kararda hukuki isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, yerinde yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden karar verilmek üzere itirazın kabulüne, oyçokluğuyla karar verildi."
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun itirazın kabulü yönündeki bu kararının, klasik anlamda icrai, yani dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasını gerektiren bir karar olmadığını belirten Kayıkçı, şöyle devam etti:
"Zira mahkeme bu kararında idari işlemler hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan işlemin hukuka aykırılığı ve telafisi güç zarar unsurlarına ilişkin bir değerlendirme yapmamış, lakin ilk derece mahkemesinin karar verirken izlemesi gereken süreci eksik uygulamış olmasını gerekçe göstererek itirazı kabul etmiştir. Doğrudan ilk derece mahkemesinin izlemesi gereken sürece ilişkin yol gösteren işbu karar sonrasında ilk derece mahkemesi olarak Danıştay 6. Dairesinin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı doğrultusunda uyuşmazlığın niteliğine göre mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırarak, bu incelemeler sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden karar vermesi gerekecektir."
ÖİB'den "durdurma yok" açıklaması
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) da dün akşam yaptığı açıklamayla, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, Danıştay 6. Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddi kararını kaldırarak, Salıpazarı Kruvaziyer Liman Sahası'na (Galataport) ilişkin imar planlarının yürütmesinin durdurulmasına dair karar verilmediğini kaydetmişti.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Salıpazarı Liman Sahası'nın (GALATAPORT) 30 yıllık işletmesi için düzenlenen ihaleyi geçen yıl 702 milyon dolara Doğuş Holding kazanmıştı. Doğuş Holding, projeyi geliştirmek için Beşiktaş'ın eski Başkanı ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili'yle ortak olmuştu. Galataport projesinin Karaköy rıhtımından başlayıp, Mimar Sinan Üniversitesi'ne kadar olan bölgede inşa edilmesi planlanıyordu. Proje kapsamındaki alana liman, alışveriş merkezi ve otellerin yapımı planlanıyor.
AA
Yorum Yaz