Gayrimenkul alımı yapana oturma izni!
Yeni Bir Hayat Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Akaydın, yurt dışı yatırım olanakları arayan iş adamlarına önerilerde bulundu.
Türkiye, vatandaşlarının Avrupa Birliği içinde serbest dolaşım sürecinin başlangıcını Haziran 2016'ya çekmek için çalışma içinde. Oysa Avrupa Birliği üyesi İspanya ve Portekiz, belli miktarda gayrimenkul alımı yapan yatırımcılara önce oturma izni, ardından da vatandaşlık veriyor. Yeni Bir Hayat Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Akaydın “Serbest dolaşım rahatlığına sahip olarak yurt dışı yatırımlarını geliştirmek isteyen Türk yatırımcılar için bu bulunmaz bir fırsat” dedi.
7 Mart'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi sürecinde Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkının 1 Haziran 2016 tarihi itibarıyla başlatılması konuşuluyor. Oysa bazı AB üyesi ülkeler, belli bir miktar gayrimenkul yatırımı yapıldığı takdirde önce oturma izni, ardından da vatandaşlık ve pasaport sahibi olma imkanı sunuyor.
Öte yandan yazın yaklaşmasıyla yazlık piyasası da hareketlenmeye başladı. Yeni yazlık almayı düşünenler, yazlığını değiştirmeyi planlayanlar, yavaş yavaş yazlık ilanlarını incelemeye ve yazlık piyasasına girmeye başladı bile.
AB VATANDAŞLIĞININ AVANTAJLARI NELER?
Yeni Bir Hayat Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Akaydın ise, özellikle de yurtdışı yatırım olanakları arayan iş adamlarına “Yazlığınızı yurtdışından alın, bu sayede AB vatandaşlığına da uzanın” tavsiyesinde bulunuyor. Özellikle Güney Avrupa'nın sıcak ve Türk kültürüne yakın ülkelerinden İspanya ve Portekiz'i öneren Akaydın, “Üstelik bu ülkelerden belli meblağ karşılığında gayrimenkul almanız durumunda önce oturma izni, sonra ise vatandaşlık ve pasaport alma hakkı elde ediyorsunuz. Dolayısıyla AB vatandaşı olarak Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkını kazanıyorsunuz. Şu an devletimiz AB'de serbest dolaşım sürecini 1 Haziran'a çekmek için çalışıyor. Ancak serbest dolaşıma 1 Haziran'dan önce geçmek mümkün” diye konuştu.
İSPANYA VATANDAŞLIĞI İÇİN SÜREÇ NASIL YÜRÜYOR?
Dünyanın en büyük 14'üncü ekonomisi olan İspanya'dan bu yolla vatandaşlık almanın dört farklı yolunun olduğunu söyleyen Akaydın, “Bunlardan ilki gayrimenkul alım seçeneği. Tek seferde ya da birkaç gayrimenkul olacak şekilde 500 bin Euro'luk gayrimenkul alımı yaptığınız takdirde oturma izni için başvuru yapmaya hak kazanıyorsunuz. Bu işlemler 15 gün sürüyor. İşlemler sonucunda 1 yıllık oturma izni veriliyor. Bu izin 2 defa 2 yıllık süreler için uzatılabiliyor. 10 yıllık bir oturum sürecinden sonra İspanya vatandaşlığı veya daimi oturma izni için başvuru hakkına sahip olabiliyorsunuz. Ancak bu, 10 yıl boyunca kesintisiz bir şekilde İspanya'da yaşamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Yenileme süreçlerinde İspanya'da olmanız yeterli” ifadelerini kullandı.
NASIL PORTEKİZ VATANDAŞI OLUNUR?
Avrupa'nın en batısındaki Akdeniz ülkesi Portekiz'de ise yatırım yoluyla ikinci vatandaşlık süreci biraz daha kolay. Her şeyden önce proses daha hızlı işliyor. Portekiz'de de 500 bin Euro'luk bir gayrimenkul alımından sonra “Golden Residence Permit” adı verilen daimi oturma izni ve vatandaşlık sürecine girilebiliyor. Başvuru ve işlemlerle geçecek iki aylık bir zaman zarfının ardından Portekiz'de 1 yıllığına oturma izni sahibi olunabiliyor. Bu süre iki defa iki yıllığına uzatılarak 5 yıla tamamlanıyor. Daha sonra bir yıllık daha oturma izni alınarak 6 yılın tamamlanması halinde Portekiz vatandaşlığı için başvuru yapma ve dolayısıyla AB vatandaşı olma imkanı doğuyor. Bu arada Portekiz vatandaşı olabilmek için az düzeyde bir Portekizce bilgisi ve temiz bir sicil şart. Ayrıca ilk yıl 7 gün, sonrasındaki her iki yıl içinde 14 günlük süreleri Portekiz'de geçirmiş olmanız da gerekiyor.
KART İLE SERBEST DOLAŞIM!
Akaydın ayrıca, İspanya ve Portekiz'de uygulanan bu sistem çerçevesinde başvurucuya, vatandaşlık işlemleri sona erene kadar bir kart verildiğini ifade etti. “Bu kart deyim yerindeyse altın değerinde” diyen Akaydın, “İspanya ve Portekiz hükümetlerinin verdiği bu kart sayesinde, her iki ülke de de o ülkenin vatandaşı gibi iş kurma, çalışma, çocuğunu okula gönderme gibi, sadece pasaport hariç, tüm haklara sahip olunabiliyor. Ayrıca bu kart ile, İngiltere hariç tüm AB üyesi ülkelere serbestçe giriş çıkış, hatta 6 ay boyunca yaşama hakkına sahip olunabiliyor.” diye konuştu.
Yorum Yaz