Gayrimenkul finansmanı hareketlenecek.!
İMKB Kotasyon Müdürü Kudret Vurgun, gayrimenkullerin de seküritizasyon yoluyla sermaye piyasasına sunularak kaynak temin edilebilen bir model oluşturulabileceğini belirtiyor.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kotasyon Müdürü Kudret Vurgun, gayrimenkullerin de seküritizasyon yoluyla sermaye piyasasına sunularak kaynak temin edilebilen bir model oluşturulabileceğini belirtiyor. Gayrimenkul sertifikalarının sermaye piyasasına kazandırılması durumunda emeklilik fonlarının, yastık altındaki altınların borsada değerlendirile-bileceğini söyleyen Vurgun, “İMKB bu konularda çok açık. Finansmanın tek kaynaktan yapılmayıp riskin dağıtılması gerekiyor” dedi.
İstanbul finans merkezi
İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında enstrüman çeşitliliğin arttırılması gerektiği görüşünü paylaşan Vurgun, sadece hisse senedi ve tahvilin yeterli olmayacağını, kira sertifikalarının yakında çıkacağını belirterek “Gayrimenkul sertifikalarının çıkarılmasıyla İMKB'ye derinlik kazandırabilir. Sermaye piyasasını büyütür ve İstanbul Finans Merkezi projesine de bu yönüyle bir destek sağlanmış olur” diye konuştu.
Vurgun AA'ya yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: “Küresel ekonomik gelişmeler ile ABD ve Avrupa piyasalarında yaşanan dalgalanmaların, tasarruf açığı bulunan ve yatırımlarını genellikle dış finansman ihtiyacıyla karşılamak durumunda olan Türkiye'de, gayrimenkul projelerinin sadece bankacılık kesimiyle finanse edilmesi yerine “menkul kıymetleştirme” yoluyla sermaye piyasası imkanlarından da yararlanılması çok önemli. Böylece bir yandan yurt içi tasarruflar harekete geçirilerek yeni kaynaklar yaratılır, diğer yandan sermaye piyasasına yeni yatırım enstrümanlar kazandırılmış olur.”
Menkul kıymet
İnşaat sektörünün finansmanında yeni kaynak arayışlarını beraberinde getirdiğini anlatan Vurgun, şöyle devam etti: “Gayrimenkulleri de seküritizasyon (belli bir varlığı veya alacağı menkul kıymetleştirme) yoluyla sermaye piyasasına sunarak kaynak temin edilebilen bir model oluşturulabilir.
Kentsel dönüşüme tabi parsellerle ile ilgili bir örnek veren Vurgun şunları söyledi: “Mevcut toplam konut alanı 100 bin metrekare olan bir yerde, yeni üretilecek toplam konut alanının 200 bin metrekareye yükseldiğini düşünürsek, eski hak sahiplerine 100 bin metrekare için gayrimenkul sertifikası dağıtılır, geriye kalan ilave 100 bin metrekarelik alan için çıkarılan gayrimenkul sertifikaları halka veya yeni yatırımcılara satılarak finansman sağlanabilir”
Bankalar teminat mektubu yazabilir
GAYRİMENKUL sertifikaları esaslarının Sermaye Piyasası Kanunu'nda daha önce düzenlendiğini, ancak bu düzenlemelerin eski olduğunu belirten Kudret Vurgun, şöyle konuştu: “SPK düzenlemelerinde yer alan bazı hususların günün koşullarına göre yeniden değerlendirilmesi ve değiştirilmesinin gayrimenkul sertifikaları pazarının gelişimine olumlu katkıları olacağını düşünüyorum. Gelinen aşamada gerek inşaat şirketlerinin teknik ve donanım bakımında gösterdiği gelişim, gerekse sermaye piyasamızın kamuyu aydınlatma esasına dayalı olduğu dikkate alındığında gayrimenkul sertifikası ihracında banka garantisi (banka teminat mektubu) istenmesine ihtiyaç bulunmamaktadır. Banka teminat mektupları maliyetleri artırıcı bir unsurdur. Ayrıca Merkezi Kayıt Kuruluşu kurulduğundan kaydileştirme konusunda düzenleme gerekiyor.”
Hürriyet
Yorum Yaz