Gayrimenkul sektörü fuarlarla coştu
Kurban Bayramı’ndan önce Gayrimenkul Dünyası açısından en hareketli haftalardan biri yaşandı
Kurban Bayramı'ndan önce Gayrimenkul Dünyası açısından en hareketli haftalardan biri yaşandı. Aynı hafta içerisinde yılın en önemli gayrimenkul fuarlarından Expo REAL Münih'te, CityScape ise Dubai'de gerçekleştirildi.
Bu sene 12. si düzenlenen Dubai CityScape Fuarı'nda kriz öncesi yaşanan ilgi ve yoğunluğa neredeyse ulaşıldı. Çılgın projelerin yarıştığı fuarda Ortadoğu'nun yıldızları her zamanki gibi Katar, Dubai ve Abu Dhabi'ydi. Bu yarış atmosferinin kriz sinyallerinin algılanmasını zorlaştırmasına rağmen kulislerde, yavaş yavaş oluşabilecek bir gayrimenkul balonu ihtimali tartışıldı. Konut fiyatlarının 9 ay gibi kısa sürede % 35 oranında artmasının uyandırdığı endişenin; yetkilileri, Gayrimenkul Vergisi'ni %1 seviyesinden % 2'ye, kısa bir süre sonra da % 4 seviyesine çıkartmaya sevk etmesi, yetkililerin de aynı sinyalleri almış olduğunu düşündürdü.
Türk şirketleri, Dubai CityScape Fuarı'na her yıl olduğu gibi çok sayıda katılım sağladı ve yoğun ilgi ile karşılandı. Türk şirketlerinin yetkilileri ile yapılan sohbetlerde fuarla ilgili beklentilerin karşılandığını ve sonuçlardan memnun kalındığını anlamak zor değildi. Üzerinde durulan bir nokta da son aylarda Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı her ne kadar endişe uyandırsa da Türkiye'nin hala çekici yatırım fırsatları sunmaya devam ettiğiydi. Arap turistlerin ülkemize akın etmeleri, kurumsal yatırımcıların konut sektörüne olan ilgisini artırıyordu. Türkiye'ye gelen vatandaşları için kiralama ve satma amacı ile hareket eden yatırımcılar, çılgın projelerin yanı sıra kendi ülkelerinin dışındaki yatırım iştahının ne kadar kabarık olduğunu da yakinen takip ediyorlardı. Dubai CityScape Fuarı'nın genel algısını, uluslararası gayrimenkul oyuncularının krizi bir an evvel unutmak ve yeni maceralara yelken açmak arzusunda oldukları şeklinde özetlemek doğru olacaktır.
Bu yıl 16.sı düzenlenen Münih Expo Real Fuarı ise 68 ülkeden yaklaşık 36.000 sektör profesyonelini ağırlayarak 2012 yılının katılımcı rakamlarına ulaştı. Genelde Avrupalı ve Amerikalı katılımcıların buluştuğu fuarda, ağırlıklı olarak Yatırım Fonları ve Gayrimenkul Hizmet Şirketleri yer aldı. Fuara Türkiye'den katılım, son yıllarla karşılaştırıldığında daha kısıtlıydı.
Cushman & Wakefield, 3 gün boyunca dünyanın dört bir yerinden katılan 124 temsilcisi ile standında çok sayıda ziyaretçi ve müşteriyi ağırladı. Uluslararası yatırımcılar ile yapılan görüşmelerde, yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin tekrar canlanarak artış gösterdiği gözlemlendi. Yatırımcının ilgisi İstanbul'da özellikle kira getirili ofis mülkleri veya projeleri, İstanbul dışında AVM projeleri; bu yatırım alanlarının dışında ise lojistik yatırımları ile otel, bakımevi ve yurt projeleri üzerine yoğunlaşmıştı. Bu projeler, mevcut yatırımcıların yanı sıra Uzak Doğu, Kuzey Amerika ve Ortadoğu gibi dünyanın farklı bölgelerindeki yerleşik yatırımcıların da ilgi odağıydı.
Cushman & Wakefield Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur'un katılımı ile gerçekleşen “Türkiye: Yüksek potansiyeli olan bir gayrimenkul pazarı mı?" başlıklı panelde, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılara çok sayıda ciddi fırsatlar sunduğu; büyüyen nüfusu, hızla gelişen perakende sektörü ve yaklaşık 15.000.000 adet yeni konut ihtiyacı ile önümüzdeki 10 yılda da önemli fırsatlar sunmaya devam edeceği gerçeğinin altı çizildi. Aynı panelde, yakın zamanda yaşanan Gezi Parkı olaylarını, 1968 yılında Almanya'da meydana gelen öğrenci protestolarına benzeten eski Almanya Büyükelçisi ve Türkiye Yatırım Ajansı Kıdemli Danışmanı Wolf-Ruthart Born, yaşananların demokrasi sürecinin doğal bir parçası olduğunu belirtti.
Yorum Yaz