Gayrimenkul sektörüne yabancıların ilgisi artıyor!
Gayrimenkulde yabancı ilgisi devam ederken, DMY Gayrimenkul kurucusu Duygu Meltem Yalçınkaya, Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olma Projesi'yle, 1,5 yılda 10 bin dairenin ve hisseli tapunun satışını gerçekleştirip 1 milyar avroluk kaynak yaratıldığını kaydetti
Gayrimenkulde yabancı ilgisi devam ederken, DMY Gayrimenkul kurucusu Duygu Meltem Yalçınkaya, Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olma Projesi'yle, 1,5 yılda 10 bin dairenin ve hisseli tapunun satışını gerçekleştirip 1 milyar avroluk kaynak yaratıldığını kaydetti.
AA muhabirine konut sektörü hakkında bilgi veren Yalçınkaya, televizyonlarının Avrupa kanallarına yaptığı emlak programları sırasında Avrupa'da yaşayan Türklerin konut alımıyla yoğun bir şekilde ilgilendiklerini fark ettiğini belirterek, çok geniş bir mecrayla karşı karşıya bulunduğunu ve burada olması gerektiğini anladığını söyledi.
Yalçınkaya, Avrupa'daki Türklerin anavatanlarında ciddi anlamda yatırım yapmak istediklerinin farkına varınca 2009'da "DMY Gayrimenkul"ü kurduğunu belirterek, "Ardından Avrupa kanallarında 'Emlak Turu' isminde yayınlar yapmaya başladım. Programda Ağaoğlu, Bulut İnşaat, Gül İnşaat, Kuzu Grup, İnanlar, FiYapı gibi birçok inşaat firmasının konut projelerini program üzerinden büyük indirim oranları ve uzun vadeli ödeme planlarıyla satışını gerçekleştirdik. Kısacası 'Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olma' projesini hayata geçirerek, ülkeye yaklaşık 1 milyar avro paranın girmesi ve yatırıma dönüşmesine imkan sağladık" diye konuştu.
DMY Grup'un kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği yaklaşık 1.000 programda, 52 Avrupa ülkesinde yaşayan Türkleri ve Türkiye'deki yatırımcıları konut projeleriyle buluşturduğunu anlatan Yalçınkaya, şöyle konuştu:
"Özellikle yurt dışındaki Türkler DMY Gayrimenkul ile kira öder gibi ev sahibi oluyor. Bu anlamda 1,5 yıl içerisinde yaklaşık 10 bin dairenin ve hisseli tapunun satışını gerçekleştirdik. Avrupa kanallarında yaptığımız programlar, yurt dışında yaşayan Türkler'in, Türkiye'de gayrimenkul sahibi olma oranlarını arttırdı. Öyleki yabancılar bile bu program sayesinde gayrimenkul satın alıyor."
Yalçınkaya, "Emlak Turu" dışında "Duyguyla Emlak Fırsatları, Yaşam Rehberi, Duyguyla Yaşam Fırsatları, Konut Fırsatları" adında programıyla 19 tane bant ve canlı yayın yaptığını belirterek, bu anlamda emlak satışında yeni bir dönem başlattıklarını kaydetti.
DMY'nin şu an DMY Bodrum Evleri ve İzmir'e 30 dakika mesafede olan Su Sesi Termal Residance olmak üzere 2 termal ve hisse tapulu tesisleri bulunduğunu belirten Yalçınkaya, şunları kaydetti:
''Şuan daha çok hisse tapulu termal projelerle ilgileniyorum. Büyük bir portföyümüz var. Bodrum'da bir kaç yüz bin avroluk yazlık da tanıtıyoruz, 5 bin liralık tapu da satıyoruz. Her izleyicimizin kesesine göre projeler tanıtıyoruz. Program, yüzde 25 Avrupa'da yaşayan Türkler yüzde 75'te Türkiye'den izleniyor. Amerika'dan da Kars'tan da izleyicim arıyor. Burada önemli olan bankasız kefilsiz aracısız sıfır faizle ev satıyoruz. Türkiye'nin cazibe noktası haline gelen ve erkek egemen olan gayrimenkul sektöründe bir bayan olarak varolmanın mutluluğunu yaşıyorum.''
Yalçınkaya, Avrupa'da programı izleyip konut alan Türklerin yanlarında da en az bir yabancı alıcıyı getirdiğine dikkati çekerek, bu sayede uluslararası bir emlak ajansı haline geldiklerini, program sayesinde İran, Azerbaycan, Almanya, Amerika ve Belçika'da ajentalar kurduklarını söyledi.
Mütekabiliyet konusunda son dönemde yaşanan gelişmelerin yurt dışı satışları olumlu yönde etkilediğini anlatan Yalçınkaya, şunları kaydetti:
''Hatta programdan duyuruda bulunuyorum, 'Şimdi Türkiye'de yatırım dönemi gelin alın' diyorum. Bankasız, kefilsiz oluşturduğumuz sistem Türklerin yanı sıra yabancılar için de alımı cazip hale getirdi. Diğer şirketlerin de benzeri bir sistem bulması gerektiğini düşünüyorum. Alternatif seçenekler sunmazsanız satış yapamazsınız. Artık, kira öder gibi sıfır faiz, kefilsiz formülünü üretebilen ve makul rakamla konut satan şirketler daha başarılı olacak. Bu sayede ekonomik krizden de etkilenmedik.''
''Esenyurt'taki emsal sorunu 10 bin mağdur yarattı''
Yalçınkaya, konut sektöründe Esenyurt'ta yaşanan krize değinerek, "Çözülmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Orada 10 binden fazla mağdur var. İnternet üzerinden seyircilerim 'ne yapılabilir-' diye bana da soruyorlar. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elini çabuk tutması lazım. Esenyurt ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki emsal sorunu 10 bin mağdur yarattı. Hala konuyu gündeme bile almıyorlar. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım. Bir taraftan da tüketicin de bilinçli olması gerekiyor. Bir inşaattan ev alırken önce ruhsat sormamız lazım. Sonra lokasyona,otopark ve sosyal tesislere bakılmalı. Bir de şirketler lansmana çıkarken ev alınmalı. Çünkü rakamları düşük tutacak kendini tanıtmak için. "
Yalçınkaya, İstanbul'da yeni inşaat yapmak anlamında Avrupa yakasında Beylikdüzü ve Esenyurt'un, Anadolu yakasın da ise Kurtköy, Çekmeköy, Taşdelen ve kentsel dönüşümle birlikte Fikirtepe'nin cazibe noktası olduğunu söyledi.
Yalçınkaya, doğru projeler ve doğru fiyatlandırmalarla İstanbul'un gayrimenkul anlamında bir cazibe noktası haline gelebileceğine inandığını söyledi.
AA
Yorum Yaz