Gayrimenkul Sertifikası ile metrekare bazlı satışlar başlıyor!
Gayrimenkul sektöründe devrim niteliğinde yeni bir uygulama başladı. ‘gayrimenkul sertifikası’ adı verilen bu uygulamaya göre artık konutlar metrekareler halinde satın alınabilecek
Gayrimenkul sektöründe devrim niteliğinde yeni bir uygulama başladı. ‘gayrimenkul sertifikası' adı verilen bu uygulamaya göre artık konutlar metrekareler halinde satın alınabilecek.
Bu sayede de bir konutun tamamını satın alamayan ya da farklı projelere yatırım yapmak isteyenler konutları istedikleri metrekare büyüklüğüne göre satın alabilecek.
Şimdiye kadar 100 metrekarelik bir konutun sadece tamamı satın alınabilirken, artık bu konut metrekareler halinde farklı kişilere satılabilecek.
Fakat bu uygulama tüm projeler için geçerli olmayacak ve belli şartlara bağlanacak. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile gayrimenkul sertifikasının detayları belirlenirken, satın alınan sertifikalar borsada hisse senedi gibi işlem görecek. Bu sertifikalar yerli ya da yabancılara satılabilecek.
1 metrekare alınabilecek
Bir konut projesi temelden satışa çıktığı andan itibaren sertifikası da satılmaya başlanacak. Satışlar metrekareye göre yapılacak. 100 metrekarelik konutun 1 ve üzerindeki metrekaresi, bedeli üzerinden bir yatırımcı tarafından satın alınabilecek.
Bu projeden sertifika alanlar borsaya da girmiş olacak. Bu kağıtlar borsada işlem görecek. İnşaat yükseldikçe ve projenin fiyatları arttıkça sertifika da değerlenecek. İsteyen istediği zaman bu kâğıtları satabilecek.
Projenin inşaatı tamamlandığında ise sertifikalar borsadan çekilecek.
İsteyen yatırımcılar daha fazla metrekare alıp bir dairenin tamamına sahip olabilirken, bunu istemeyenler ise ellerindeki sertifikaları iade edebilecek.
Altına yeni rakip geldi
Gayrimenkul sertifikası özellikle küçük yatırımcıları hedefliyor. Yastık altında birikimleri olan ya da farklı araçlara yatırım yapan yatırımcıların bu sertifikalar ilgi göstermesi bekleniyor. Bu da altın ve döviz gibi yatırım araçlarına çok ciddi bir rakip geldiğini gösteriyor
Tebliğ yayımlandı
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, gayrimenkul sertifikasının satışları çok önemli ölçüde etkileyebileceğini belirterek, yerli ve yabancı yatırımcı açısından borsa, altın ve döviz gibi işlem görebilecek olan gayrimenkul sertifikası ihracı konusu bundan 1 ay önce çıkan yasasın uygulama tebliğlerinin yayınlandığını söyledi. 05.07.2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile Gayrimenkul Sertifikası ihracına yönelik esaslar ve kuralların belirlendiğini dile getiren Kiraz, sertifika sürecinin de bu tebliğle başladığını ifade etti.
‘İlk satış finans merkezinde olacak'
Ağaoğlu Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, gayrimenkul sertifikasıyla ilgili uzun süredir çalışmalar yatıklarını belirterek, “Olay 100 metrekarelik daire satmaktan çıktı. Artık yatırımcılar istediği metrekarede daire alabilecek” dedi. Ağaoğlu, gayrimenkul sektörünün finans derinliği olmadığını aktararak, “Bu çok olumlu bir gelişme. Alternatif yatırım aracı geldi. Başka ürünler de çıkmalı” dedi.
Ağaoğlu, Türkiye'nin ilk kira sertifikasını ihraç eden şirketi olduklarını açıklayarak, “Gayrimenkul sertifikasının satışına finans merkezi projemizde başlayacağız. Altyapımızı tamamladık. Bu günden sonra startı verdik” dedi. Ağaoğlu, sertifikayla birlikte konut satışlarının da artacağını söyledi.
10 maddede gayrimenkul sertifikası
1- Bir gayrimenkul projesinin belirli bir bağımsız bölümünü gayrimenkul sertifikası ile satın almak hukuken mümkün hale geldi.
2- Bir gayrimenkulde sertifika ihraç eden kurum, aynı taşınmazda birden fazla bağımsız bölüm varsa her bir bağımsız bölümün şerefiye değeri üzerinden ücret talep edebilecek.
3- Gayrimenkul sertifikası ihraç edebilmek için ihraç edilecek gayrimenkul üzerinde ipotek, haciz, intifa hakkı, gibi ayni ve şahsi hak olmayacak.
4- Sertifika ihracı ancak projenin bağımsız bölümlerinin SPK lisanslı değerleme kuruluşu tarafından belirlenmiş değerinin % 50'sini geçmeyecek. Konut ve ticari alan birlikte bulunuyorsa % 50 her bir bölüm için ayrı ayrı uygulanacak.
5- Sertifika ihracı yurt dışında da yapılabilecek.
6- Sertifikalar borsada işlem göecek. İhraç edenin de hem SPK'ya hem de borsaya başvurması zorunlu olacak.
7- Sertifika ihraçları aracı kurumlar ve bankalar nezdinde yapılacak.
8- Sertifika ihraç etmek isteyen proje sahiplerinin o arsanın mülkiyetine tamamı ile sahip olmaları zorunlu hale geldi.
9- Sertifika ihraç edebilmek için tüm projenin satış değerinin en az %50'si değerindeki bir projeyi SPK'ya başvuru tarihinden en az 5 yıl önce tamamlanmış olması esas alınacak.
10- Bir bağımsız bölüm üzerinde birden fazla yatırımcı paylı mülkiyet esasıyla sertifika çıkarılabilecek.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz