Gayrimenkul Sertifikası sektörde çığır açacak!
Gayrimenkul ve inşaat sektöründe dev adım… ‘Gayrimenkul sertifikası' adı verilen yeni uygulamayla konutlar metrekareler halinde satın alınabilecek.
Gayrimenkul sektöründe devrim niteliğinde yeni bir uygulama başlıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 2016 Eylem Planı'nda yer alan ‘Kentsel Dönüşümde Kullanılacak Gayrimenkul Sertifikası Modeli', sektöre yeni bir soluk getirecek. Yeni modeli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı önderliğinde Hazine, SPK, TOKİ, GYODER ve KONUTDER oluşturacak. 6 ay içinde yeni finansman modelleri uygulamaya geçirilecek ve modele ilişkin mevzuat çalışmasına son şeklini Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verecek.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YERİNDE BİR UYGULAMA
Vatandaşın devlet güvencesinde borsada işlem görecek konut projelerinden metrekare bazında hisse satın almasını sağlayacak model, aynı zamanda kentsel dönüşüm içinde yerinde bir uygulama olacak. Satın alınan hisseler, istendiği zaman paraya çevrilebilecek veya proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre konut sahibi olabilme fırsatı doğacak. Böylece 'faizsiz bono' olarak ifade edilen 'SUKUK' gibi finansman araçlarının da önü açılmış olacak. Emlaktasondakika.com'a konuşan sektörün önemli oyuncuları bu modelin çok yerinde bir uygulama olacağının altını çiziyor.
‘KALİTE, GÜVEN VE KAYNAK BULMADA GELİŞME YAŞANACAK'
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan:
Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkân sağlayacak şekilde mevcut Gayrimenkul Sertifikası Modelinin geliştirilmesi konusunda bir çalışma yapılmaktadır. Çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın sorumluluğunda yürütülmekte, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SPK, TOKİ, Türkiye Belediyeler Birliği, GYODER, KONUTDER, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği de katkı sağlamaktadır. Bu model ile gayrimenkul konusunda ve özellikle kentsel dönüşüm alanlarında hakların belirlenmesi, alımı, satımı gibi unsurlar belirlenecektir. Bu konuda mevzuat çalışması yapılacak ve Haziran ayında çalışmalar bitmiş olacaktır. Gayrimenkul Sertifikası modeli ile özellikle inşaat sektöründe kalite, güven ve kaynak bulma gibi konularda gelişme sağlanacağını düşünüyoruz, yeni finans araçlarının önünün açılabileceği konusunda beklentiler mevcuttur. Gayrimenkul Sertifikası özellikle de kentsel dönüşüm projelerinde güven artırıcı bir unsur olarak görülmesi halinde kentsel dönüşüm projelerinin sayısı artacak, projeler hızlanacak ve kalite, güven gelmiş olacaktır.
'SEKTÖRÜ DİNAMİZE EDER'
Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doğan Dağ:
Gayrimenkul sertifikası belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenen müteahhit veya bu konuda ehliyet sahibi olmaktır. Bu modelin Avrupa'daki birçok ülkede başarılı örnekleri vardır. Ev almak isteyen % 25 peşinatı biriktiren vatandaşların devletin desteği ile bir ev sahibi olması sektörü dinamize eder. Bunun benzerlerini bireysel emeklilik gibi alanlarda gördük vatandaşın ciddi bir ilgiyle karşılayacağını düşünüyorum. Ülke açısından aktifin artması tüketici tarafından daha kolay ulaşılabilir mantıklı bir yatırım aracı.
‘KÜÇÜK YATIRIMCILARA YÖNELİK ALTERNATİF YATIRIM ARACI'
Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol:
Gayrimenkul Sertifikası” modeli devlet güvencesinde olduğu için güvenli bir model özellikle de küçük yatırımcılara yönelik likit alternatif bir yatırım aracı. Gayrimenkul yatırımlarına ilgi her geçen gün artıyor fakat piyasada yatırım yapmak isteyen bir çok kişi için de ulaşılmaz rakamlar söz konusu. “Gayrimenkul Sertifikası” ile bireylerin küçük de olsa uzun vadede gayrimenkul sahibi olmalarına imkan sağlanacak. Ayrıca, yatırımları borsada değer kazanacak. Şartların iyi analiz edilmesi ve uygulamanın şeffaflaştırılması gerekiyor. Üretici yada tüketiciyi mağdur edebilecek şartların revize edilmesi gerekiyor. Yatırımcı mağdur olmamak için, yatırım yapacağı projeyi önceden araştırmalı, projenin ne zaman biteceği ve söz verildiği şekilde teslim edileceğinden emin olmalı. Son dönemde yatırımcıların alışkanlıklarının değiştiğini söyleyebiliriz. TÜİK rakamlarını incelediğimiz zaman özellikle son dönemde ipotekli satışlarda ciddi bir azalma söz konusu. Borçlanmak zorunda kalmadan, vatandaş kendi kaynakları ile ufak ufak yatırım yapma imkanı bulacak.
‘SEKTÖRDE ÖNEMLİ BİR CANLANMA SAĞLAYACAK'
Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal:
Ünal, bu modelin doğru uygulanması koşuluyla başta kentsel dönüşüm projelerinde olmak üzere çok yararlı olacağını söyledi Ünal, bu uygulamada projeleri karşılığında çıkaracağı sertifikalar borsada işlem görecek şirketlerin manipülasyonlardan uzak olmasının da bir o kadar önemli olduğunu vurguladı. Modelin sektör açısından önemli bir reform niteliği taşıdığını ifade eden Ünal, bunun hem konut sahibi olmak isteyen vatandaşa kolaylık, hem de sağlıklı kentsel gelişime katkı sağlayacağını söyledi. Ünal, hükümetin tüm sektör temsilcileri ile yakın görüş alışverişi içinde uygulamanın esaslarını şekillendirmesinin önemine işaret etti. Bu modelin Avrupa'da birçok ülkede başarıyla uygulandığını anlatan Ünal, ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşlara devlet tarafından yüzde 15 katkı sağlanmasını kapsayan “Konut Hesabı” uygulaması ile birlikte gayrimenkul sertifikası modelinin, sektörde önemli bir canlanma sağlayabileceğini söyledi.
GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NEDİR?
Gayrimenkul sertifikası belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetlerdir. Nominal değerleri eşit ve hamiline yazılı olarak ihraç edilirler. Gayrimenkul sertifikası ihraç edenlerin edimlerinin ve bu edimlerin yerine getirilmemesi halinde ortaya çıkacak cezai şartların bir banka tarafından garanti edilmesi zorunludur.
PARA ÖZEL BİR HESAPTA TOPLANIYOR
Sertifika ihracı karşılığında elde edilen para banka tarafından açılan özel bir hesapta toplanır ve bu para vekilin özen borcu çerçevesinde bankaca gelir elde edilecek şekilde ihraççı adına değerlendirilir. Gayrimenkul sertifikasına sahip olanlar, ellerinde eğer yeterli sayıda sertifika varsa sertifikada belirlenen tarihte inşa edilen gayrimenkulün bağımsız bir bölümünü alabilirler. Bu hakkını kullanmak istemeyenler yada yeterli sayıda sertifikaya sahip olmayanlar izahname ile ilan edilen oranda faiz veya gayrimenkulün sertifika sahiplerince talep edilmeyen bölümünün banka tarafından açık artırma ile satılması sonucu elde edilen gelirden payları oranında hesaplanan tutarı da talep edebilirler.
Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz