Gayrimenkul ve inşaatta kredi kullanımı yatırımı geçti!
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, yatırım için kredi alan müşteri sayısının azaldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin ciddi oranda üretim sektörlerinden uzaklaştığını market, gayrimenkul ve inşaata kaydığını söyledi
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, yatırım için kredi alan müşteri sayısının azaldığına dikkat çekerek, Türkiye'nin ciddi oranda üretim sektörlerinden uzaklaştığını market, gayrimenkul ve inşaata kaydığını söyledi
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelere karşın Türkiye ekonomisinin göreceli olarak pozitif göründüğünü kaydetti. Özince, Türkiye ekonomisinin olası risklerine dikkat çekerek “Türkiye üretmiyor, tüketiyor” dedi. Özince, gelecekte ülke ekonomisinin daha büyük dalgalanmalara karşı beklenen gücü gösteremeyeceğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Türkiye bugün tasarruf yapmıyor tüketiyor. Bunu müşterilerimizden biliyoruz. Kredi kullanan müşterilerimiz artık yatırım yapmıyorlar. Çoğu marketçi, gayrimenkulcü, inşaatçı oldu. Gayrimenkul fiyatlarının ne kadar yükseldiğine bakarsanız Türkiye'nin üretmediğini görebilirsiniz.” Türkiye'nin katma değeri olan sanayi üretimine geçemediğine değinen Özince, “Güçlü bir sanayi sınıfı oluşturamadık. Bugün Türkiye tarımda bile her şeyi ithal ediyor. Tohumu, modern tarım teknolojisini, seracılıkta gerekli olan her şeyi ithal ediyoruz. Ufak tefek üretimlerimiz var ama bunlar bir tarım sanayisini ifade etmez” dedi.
‘Ratingciler utandı'
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, rating kuruluşu Moody's'in yaptığı not artırımı konusunda şöyle konuştu: “Bu kuruluşlar artık inandırıcılıkları kalmadığından utandıkları için not artırımına gittiler. Bu Türkiye için elbette çok olumludur. Türkiye'nin bulunduğu kategorideki ülkelerin notlarını yüksek tuttuklarında Türkiye'ye yapılan haksızlığı ‘sizin siyasi istikrarınız yok' gibi savunmalarla yanıtlıyorlardı. Çin'in notunu yüksek tutarken bu ülkedeki siyasi istikrardan bahsediyorlardı. Oysa Çin patlamaya hazır bir bomba gibidir.”
Özince Türkiye'nin IMF'ye 5 milyar dolar ödeme yapması konusunda şu değerlendirmede bulundu: “Her kulübe girmenin bir bedeli var. Eğer kurucu üyeyseniz ve ağırlığınız artıyorsa bedelini ödersiniz. Türkiye IMF'ye bir para hibe etmiyor. Ağırlığı oranında ödemesi gereken parayı ödüyor.”
Zeugma yeryüzünde
Türkiye İş Bankası, dünyanın önde gelen açık hava müzelerinden biri olan Zeugma Antik Kenti'nde sürdürülen “Muzalar (Esin Perileri) Evi” kazı çalışmalarına destek verecek. Gaziantep'in Nizip ilçesinde Birecik Baraj Gölü kıyısında bulanan ve MÖ 300 yılında kurulan Zeugma Antik Kenti'nde arkeolojik kazılar ilk olarak 1987 yılında başlamıştı. İş Bankası bu proje için 150 bin TL kaynak ayırdı. Zeugma Antik Kenti'nde düzenlenen törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İş Bankası'nın verdiği desteğin önemine işaret ederek, “30 milyon ziyaretçiyi ağırlayan, ekonomiye 25 milyar dolardan fazla katkı yapan ama bütçeden % yarım pay alan bir bakanlık için bu tür sponsorluklar önemli” diye konuştu.
İhracatın payı artıyor
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ülke ekonomisinde cari açığın dışında Türkiye'nin notunu olumsuz etkileyecek hiçbir göstergenin bulunmadığını savundu. Bali, büyümenin kompozisyonunun değiştiğine dikkat çekerek, “Son iki senedir ilk defa ihracat büyümeye artan oranda net katkı yapıyor. Daha önce ihracatın katkısı hep negatifti. 2011'in son çeyreğindeki önlemlerle bu katkı ciddi belirginleşti” dedi.
Milliyet
Yorum Yaz