maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde yeni düzenlemeler inşaatçıları tedirgin ediyor!

Gayrimenkulde yeni düzenlemeler inşaatçıları tedirgin ediyor!

Erdoğan Bayraktar’ın gayrimenkul sektöründeki yeni düzenlemelerle ilgili açıklamalarını inşaatçıları tedirgin etti. Sektör temsilcilerine göre iyi ile kötünün birbiriyle ayrıştırılması ve kararların ona göre alınması gerekiyor

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, gayrimenkul sektörüyle ilgili yeni düzenlemelerin yapılacağını açıklaması önde gelen inşaat firmaları tarafından tepkiyle karşılandı. Yapı Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen 3. Konut Konferansı'nda konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, KDV, tapu harçları ve satışlarda denetim gibi düzenlemelerin sektörde işini doğru yapanları da konut yatırımcısını da rahatsız ettiğini belirterek, “İyi ile kötü birbirinden ayrılmazsa sektörden ayrılanların olacağını görüyoruz. Ayrım olmazsa bundan herkes zarar görecek. Bizim gibi bu işe yıllarını vermiş ve eğitimini bu alanda yapmış olanlar yola devam edecek ama sermayesi olan diğer yatırımcılar ise sektörden uzaklaşacak. Bu da hem ekonomiye hem de sektöre olumsuz yansır” dedi. 
 
Konut fiyatları yükselir
 
Durbakayım, kat irtifak tapusu olmayan konutların satılmaması gerektiğini belirterek, vatandaşların da bu konutlara rağbet etmemeleri gerektiğini vurguladı. İnşaatta temel üstüne çıktıktan sonra satış izni verilmesinin de işleri yavaşlatacağına işarete eden Durbakayım, “Temel üstü zaten kaba inşaatın büyük bir bölümünü oluşturuyor. Biz temelden satarak fiyatları uygun tutuyoruz ve yatırımcılara da kazanma şansı veriyoruz. Fakat bu durumda konutların satış fiyatları yukarı çıkar ve konutun yatırım değeri azalır” diye konuştu. 
 
Nazmi Durbakayım, sektörde bazı zorunluluklar getirmenin yerinde olacağını fakat bu işte iyiyle kötüyü ayırmak gerektiğini anlatarak, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bizi dinlemeli. Sektörü çok tanıyor ve gücünü biliyor. Bakanımızı sektöre öncülük etmeye ve çözüm bulmaya davet ediyoruz. Yoksa sektör altından kalkamayacağı bir yere gidiyor” dedi. 
 
‘Hevesimiz kaçıyor'
Konut Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de, gayrimenkul sektörüne ilişkin ardı ardına alınan kararların sektörde işini doğru yapan kişilerin hızını ve hevesini azalttığını belirterek, “Biz alınan kararlara karşı değiliz. Tepkimiz kararlar alınmadan önce bizimle masaya oturulmayıp bizim alınan kararları son dakika öğrenmemiz. Bu da sektörün hızını yavaşlatıyor” dedi. 
 
Bu gidişle sektörde önümüzdeki dönemde ciddi ayrılışlar olacağına işaret eden Çelik, “Ama bu ayrılanları sadece ardı ardına alınan kararlara bağlamamak lazım. Bu tür ayrılacak olan kişiler zaten sektöre belli süreler ve projelerle gelip projeleri tamamladıktan sonra çıkmayı planlayanlar. Ayrılanların yerine yenileri mutlaka gelecektir. Fakat gelenler daha çok yabancı yatırımcılar olacaktır” görüşünü dile getirdi. 
 
Planlanan uygulamayla temel üstü ruhsat almakla inşaat ruhsatı almak arasında hiçbir fark kalmadığını vurgulayan Çelik, “Böyle bir kararla konut alıcısı korunmaz. Bu kararın tek etkisi sektöre zaman kaybetmek olacaktır. Çünkü her belediyenin ruhsat verme süresi birbirinden farklı. Biz ticaret yapacağız ama bu satıştan gelen parayı banka alacak ve ben kullanamayacağım. Böyle iş olmaz” dedi. 
 
‘Belediyelerle karşı karşıya geliriz'
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, temel üstü çıkmadan kat irtifakı kurulamamasının doğru bir uygulama olmadığına işaret ederek, “Bu daha önce de denendi. Böyle olursa sektörle belediyeler daha fazla karşı karşıya gelir. Temel üstü dediğimiz zaman inşaatın büyük kısmını otoparka gömmüş oluyoruz zaten” dedi. 
 
Elmas, 2 bin konutluk projeyi etap etap yaptıklarını ve her bir etabı, satış yapılan kısmın finansmanıyla gerçekleştirdiklerini belirterek,“Bizim gibi firmaları bu sisteme koymak değil, yeni girenleri bu sisteme koymak gerekiyor” diye konuştu. Sektörde SPK denetimiyle ilgili olarak da konuşan Elmas, şunları söyledi:
 
“Sektörü denetleyecek kurum kesinlikle SPK değildir. Anadolu'da beyaz eşyalar evlenmeden önce çeyiz olarak alınır. Hatta evlilik olunca yenisiyle değiştirilir. Anadolu bile böyle ticaret yapar. SPK'nın yaptığı ticaretin doğasına bile aykırı olur. Konut sektörü son 10 yılda 5 milyon konut yaptı. Sektörde birkaç kişi mağdur oldu diye SPK'ya tabii olunmaz. Gayrimenkulü Menkul ihtiyacı gibi değerlendirmek doğru değil. Bizim gibi kurumsal firmalar talebe göre öz kaynak da koyup proje finansmanı da sağlıyor. Satarım ve yaparım diye yola çıkmıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yöntem yok.”
 
Dönüşümde bilgi kullanılmıyor
Yapı Endüstri Başkanı Doğan Hasol ise kentsel dönüşümde işlerin yolunda gitmediğine işaret ederek, “Kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyoruz ama planlamada ciddi bir eksiklik var. Deprem gelecek acele etmek gerekiyor deniliyor ama 1999'dan beri ne yapıldı? Tüm olup bitenlerin sorumlusu bilgiyi yeterince kullanmayan yönetimler olmuştur” dedi.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı
  • 30.05.2024 15:26

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı

İNDER'in hazırladığı Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehb ...

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...