maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulün geleceği, geleceğin gayrimenkulü toplantıları başladı!

Gayrimenkulün geleceği, geleceğin gayrimenkulü toplantıları başladı!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğiyle Türkiye’de gayrimenkulün bugünü ve geleceğini tartışmak amacıyla hayata geçirdiği “Gayrimenkulün Geleceği, Geleceğin Gayrimenkulü” toplantı serisinin ilk ayağı yoğun ilgi gördü.

TSKB Gayrimenkul Değerleme ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğiyle 6 Eylül Perşembe günü TSKB Cennet Bahçesi'nde gerçekleştirilen “Afet Yasası: Gayrimenkulde Yeni Bir Dönem mi?” isimli panele kamu, yerel yönetim, sivil toplum kurumları ve gayrimenkul sektörünün temsilcileri büyük ilgi gösterdi. 

Kentsel dönüşüm konusunda Ankara'da başarılı uygulamalara imza atan Kentsel Strateji yöneticisi Şehir Plancısı Faruk Göksu'nun moderatör; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Altyapı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi  Ali Dumankaya,  Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, Kartal Belediye Başkanı Altıok Öz ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde Türkiye'de gayrimenkulün bugünü ve geleceği ele alındı. Öte yandan Türkiye'de gayrimenkulün geleceğini etkileyecek Afet Yasası da sektör profesyonelleri tarafından değerlendirildi.
 
İnşaat sektörünün Türkiye'nin en hızlı büyüyen sektörü ve ekonominin katalizörü konumunda bulunduğunu ve bu kapsamda özellikle danışmanlık hizmeti sunan firmaların doğru konumlanmaları ve vaatlerini farklılaşan bir şekilde ortaya koymaları gerektiğini ifade eden TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Işıl Dinçer “Gayrimenkul sektörünün dinamiklerini doğru anlamak ve geleceği doğru okumak sektörümüzde çok büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğiyle Türkiye'de gayrimenkulün bugünü ve geleceğini tartışmak amacıyla “Gayrimenkulün Geleceği, Geleceğin Gayrimenkulü” toplantı serisini hayata geçirdik. Türkiye genelinde gayrimenkul projeleri için sunduğumuz yatırım ve geliştirme danışmanlığı hizmetimizle piyasaların nabzını sürekli olarak tutarken, sektörün geleceğini etkileyecek Afet Yasası'nın sektör profesyonelleri tarafından değerlendirileceği toplantılarımızın ilkine “Afet Yasası: Gayrimenkulde Yeni Bir Dönem mi?” paneli ile adım attık. Bu girişimimizin sektörümüzde fark yaratacağı inancıyla, bu kapsamdaki çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.” dedi. 
 
Oral: “Afet riski olan alanların dönüştürülme maliyeti 600-700 milyar TL”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Altyapı Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral temel olarak Afet Yasası ile Riskli Alan olarak belirlenen alanlar ve riskli yapılara ilişkin temel ayrımlardan bahsetti. Afet riski olan alanların önümüzdeki 20 yılda dönüştürülmesi için gerekli bütçenin 600-700 milyar TL olduğunu belirten Oral, dönüşümün finansmanı konusunda 2B satışları, İller Bankası'nın desteği ve genel bütçe'den alınacak payın dışında kaynakların ve finans modellerinin kullanılacağını izleyenler ile paylaştı. Can güvenliğinin afet yasası ile ilgili itirazların önünde gelmesi gerektiğini ve sürecin hızla ilerlemesi için kanunun yönetmeliklerle destekleneceğini belirtti.
 
Atabay: “İstanbul'da 150 bin bina risk altında”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay, Bakanlık ve belediyelerin aynı amaç doğrultusunda çalıştığını, yerel yönetimlerin Belediye Kanunu'nun 73'üncü maddesi ile hala Kentsel Dönüşüm yapabildiğini ve Afet yasası ile ilgili süreçte belediyelerin önemli bir rolü olacağını belirterek sözlerine başladı. 
Kentsel eylemler içinde koruma ve geliştirmeden farklı olarak kentsel dönüşümün zorunlu hallerde yapıldığının anlaşılması gerekliliğini vurguladı. 
 
Malikler ile müteahhitlerin anlaşmasının kamu iradesinin ortaya konmadan gerçekleşmesinin zorluklarının yaşandığını ve bu nedenle yasanın öneminin iyi anlaşılması gerektiği vurgulandı. İstanbul'da 150.000 bina riski ise bunun çevresindeki yapılar ile birlikte 200.000-250.000 civarında binanın yeniden yapılması gerektiğini ve bunun için halkın kentsel dönüşümün gerekliliğine inanması gerektiğini vurguladı.
 
Kiraz: “Yasanın hukuksal eksiklikleri neler?”
Gayrimenkul Hukuku Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kanun yapma mantığının hızlı ihtiyaçlar çerçevesinde gerçekleştiğini ve yasanın birçok eksiğinin olduğunu belirtti. Yürütmeyi durdurma kararı alınamaması durumunun yasanın işlerliğini sağlamak için alınmış bir önlem olsa da hukuka aykırı uygulamalar oluşturacağı endişesini aktardı. Yasada belirlenen 2/3 kuralının uygulanmasında müteahhit ve halk arasında oluşabilecek anlaşmazlıklar ve istismarların sorun oluşturacağını söyledi. Bu hali ile uygulanması halinde İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar uzanabilecek karşı çıkışlar ile karşılaşabileceği için Bakanlığı uyarmanın görevleri olduğunu sözlerine ekledi.
 
Dumankaya: “Kentsel dönüşüm için yıllık 42 milyar TL'ye ihtiyaç var”
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya,  yasada özel sektörün rolü ve işbirliği ortamını değerlendirdi. Ali Dumankaya, Fikirtepe örneğinde görüldüğü gibi halkın yükselen rant beklentisinin geliştiricileri zorlayan bir durum olduğu ile belli büyüklüğün üzerindeki projelerde, benzer iş tecrübesi aranmasının gerektiği, deneyimsiz olarak bu tip projelerin yürütülmesinin sorunlar yaratabileceği ve riskler taşıdığını belirtti. 
 
Dumankaya aynı zamanda, finansman sorununun gayrimenkul sertifikası ve benzeri yenilikçi gayrimenkul araçları yaygınlaştırarak çözülmesi gerektiğini düşündüğünü aktarırken, kent planlama konusunun, ülkesel ölçekten yapı adası ölçeğine kadar ele alınması gerektiğini söyledi. KONUTDER olarak yaptıkları çalışmalarda, yalnızca deneyimli firmaların kentsel dönüşümde görev alması gerektiği sonucuna vardıklarını da sözlerine ekledi.
 
Dumankaya, “Her yıl 350 bin bina dönüşüm geçirirse, kentsel dönüşüm için yıllık 42 milyar TL'ye ihtiyaç var. İşin planlaması önemli. Mahalle bazında, ilçe bazında, kent bazında hatta ülke bazında planlama yapmak gerekiyor” dedi.
 
Uygulamada başarılı olan iki Belediye: Kartal ve Küçükçekmece
İstanbul'daki kapsamlı iki vizyon çalışmasından biri Kartal'da Zaha Hadid tarafından, diğeri ise Küçükçekmece'de Ken Yang tarafından hazırlanmıştı. Bu iki yerel yönetim toplantıya önemli katkılarda bulundu.
 
Öz: “Kartal Kentsel Dönüşüm'de Hızlı Adımlar Atıyor”
 
Kentsel dönüşümün halka rağmen değil, halkla birlikte ve uzlaşma ile yapılacağını vurgulayarak İstanbul'daki iki yerel yönetim deneyiminin önemine dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal'da sanayi alanlarının kentsel dönüşümü ile deprem odaklı dönüşümünü birbirinden ayrı tuttuklarını ifade ederek sözlerine başladı. Kartal Belediyesi'nin Büyükşehir Belediyesi'nin de işbirliği ile Kartal Kentsel Tasarım Rehberi'ni hazırlayacağını söyleyerek dönüşümün kentsel mekan kalitesini arttıracağı müjdesini vermiş oldu. Deprem odaklı dönüşüm ile ilgili yaptıkları çalışmalarda bölgelerinde yer alan 250 sitenin 160'ı ile dönüşümün gerçekleşmesi için çalışmalarda bulunduklarını ve mevcut imar planları ile dönüşebilecek alanların çalışmalarını hızlandırdıklarını açıkladı. Öz, Müteahhit ve site sakinleri arasındaki anlaşmalarda kullanılabilecek tip bir sözleşme hazırlayarak hem vatandaşın hem de müteahhitlerin çalışmalarını korumak istediklerini belirtti. İstanbul'un siyaset üstü bir alan olarak değerlendirilmesi ve depreme karşı gerekli çalışmaların acilen yapılması gerektiğinin ve Afet Yasası'nı desteklediğinin altını çizdi.
 
Yeniay: “Yarattığımız Alanları Sadece Fiziksel Mekan Olarak Düşünemeyiz”
2004 yılında kentsel dönüşümün uluslararası bir ortamda tartışılması ile en önemli harekete başlayan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Tepeüstü bölgesinde kentsel dönüşüm projesinde yakaladıkları başarıyı bu sayede yakaladıklarını söyledi. Belediye binası ve çevresinde yapmayı planladıkları kentsel dönüşüm projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Yeniay, bu alanda mal sahiplerinin projenin ortaklarından olduklarını ve bu alanın uzlaşma ile yapılabileceklerin örneği olacağını ekledi. Küçükçekmece Meydanı ve kent merkezinin dönüşümü için yeni bir planlama yapıldığını ve yaratmış oldukları değer neticesinde yatırımcıların bölgeye yoğun ilgi gösterdiğini açıkladı. Konut alanlarında yoğunluk artışı yapılmadan dönüşüm olması gerektiğini bu yüzden konut alanlarının dönüşümü için yeni bir model kullanılacağını açıkladı. Yapmış oldukları çalışmaları sadece fiziksel mekan üretmek olmadığını, insanların yaşamaları için insan odaklı projeler üretmenin gerekliliğini belirterek sözlerini noktaladı.
 
Bir Sonraki Toplantı Kasım Ayında
TSKB Gayrimenkul Değerleme ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliği ile düzenlenen Gayrimenkulün Geleceği, Geleceğin Gayrimenkulü toplantı serisi 10-11 Nisan 2013 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde dördüncü kez düzenleyecek ArkiPARC Gayrimenkul Buluşması'nın ön etkinlikleri kapsamında yer alıyor. Toplantı serisinin ikincisi Kasım ayında düzenlenecek.
 
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. hakkında
TSKB Gayrimenkul Değerleme, bilgi birikiminin temelini TSKB'nin yarım asrı aşkın bir sürede elde ettiği gayrimenkul, makine ve ekipman parkı ekspertizi uzmanlığından alarak, 2002 yılında gayrimenkul değerleme hizmeti vermek amacıyla kurulmuştur.
 
Değerleme, danışmanlık, proje geliştirme ve fizibilite, en iyi en yüksek kullanım etüdü, piyasa araştırmaları, sektörel etütler, yatırım inceleme-kontrol, makine-ekipman ekspertizi gibi konularda uluslararası standartlarda (IVSC) bağımsız ve tarafsız hizmet veren TSKB Gayrimenkul Değerleme, çalışmalarını gizlilik esasına uygun gerçekleştirmektedir. 
 
TSKB Gayrimenkul Değerleme, güncel olarak takip ettiği sektörel veriler ve gelişmeler ışığında hazırladığı raporlar ile yatırım kararlarında yol gösterici bir misyon edinmiştir. Pazar araştırma hizmetleri ile gayrimenkul yatırımlarında, yatırımcıların doğru ve sağlıklı adımlar atmasına da destek vermektedir.
 
Değerleme sektöründe köklü birikimin ve uzmanlığın temsilcisi olan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş, tüm Türkiye'ye yayılan güçlü organizasyon yapısı ve lisanlı değerleme uzmanlarıyla projelerin başlangıç aşamasında itibaren her aşamasında danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Değer tespit hizmetleri kapsamında arsalardan iş merkezlerine, fabrikalardan alışveriş merkezlerine, otellerden lojistik tesislerine, limanlara kadar geniş bir alanda pazar değeri tespiti TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin uzmanları tarafından yapılmaktadır. 
 
TSKB Gayrimenkul Değerleme, güçlü ve profesyonel kadrosuyla kurulduğu günden bugüne; şahıslara, yerli ve yabancı şirketlere, kamu kuruluşlarına, yerli ve yabancı bankalara, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına, gayrimenkul geliştirme firmalarına, hukuk bürolarına, finansal kiralama şirketlerine, sigorta ve reasürans şirketlerine, belediyelere, bağımsız denetim şirketlerine, aracı kurumlara, vakıflara ve özellikle SPK mevzuatına tabi olan şirketlere uluslararası standartlarda kabul gören bağımsız ve tarafsız raporlama hizmeti sunmaktadır.
 
2003 yılı Şubat ayında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kabul edilen “Değerleme Şirketleri” listesine alınan TSKB Gayrimenkul Değerleme; SPK mevzuatı gereğince bir gayrimenkulün veya varlığın rayiç değerini bağımsız ve tarafsız bir şekilde takdir etmekte ve uluslararası alanda kabul görmüş değerleme standartlarına uygun olarak müşterilerine raporlamaktadır. 
 
TSKB Gayrimenkul Değerleme, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 17.12.2009 tarih ve 3469 sayılı kararı ile “Gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı  hak ve faydaların değerlemesi” hizmeti verme yetkisi alan ilk şirketlerden biridir. SPK, BDDK lisanslarından sonra İngiliz Kraliyet Ailesi Tescil ve Lisans Kurumu tarafından verilen ve uluslararası hizmet güvencesi sunan RICS lisansını alarak, Türkiye'nin üç lisanla hizmet veren önde gelen şirketlerinden biri olmuştur. 
 
2012 yılıyla birlikte Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek ‘yeşil bina' yatırımları için değerleme ve danışmanlık hizmeti vermeye başlayan TSKB Gayrimenkul Değerleme, binaları çevresel etkilerine göre değerlendiren sistemler arasında dünyada en iyi bilinen sürdürülebilirlik değerlendirme sistemleri arasında yer alan BREEAM'in (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) lisansına sahiptir. “Yeşil Binalar”ın değerlemesi, En İyi ve En Yüksek Kullanımda “Yeşil Değer” Analizi, projelerin ve mevcut binaların yeşil bina sertifikalandırmasında süreç analizi hizmetlerini sunmaktadır. 
 
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., ilk şubelerini 2006 yılında Ankara ve İzmir illerinde açmıştır. 2011 Nisan itibarıyla Bursa, Adana ve Antalya olmak üzere üç yeni şubesini faaliyete geçiren TSKB Gayrimenkul Değerleme, İstanbul merkez olmak üzere 6 ilde şubeleri ve 61 ilde de temsilcileri ile hizmet veren TSKB Gayrimenkul Değerleme, yaygın hizmet ağını günden güne güçlendirmektedir.
 
Twitter'dan takip etmek için:  http://twitter.com/TSKB_GD 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi
  • 15.11.2024 11:06

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi

Ovaların korunması amacıyla 19 ildeki 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak ila ...

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"
  • 31.10.2024 17:30

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"

Türkiye, 23.2 milyar dolar gelirle bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm gel ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor
  • 31.10.2024 15:52

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müda ...

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı
  • 18.10.2024 11:32

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ...

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor
  • 02.10.2024 10:31

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, 7. Türkiye-Japonya Uluslararası İnşaat İ ...