maritbet girişmaritbet
GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ

GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’nin üçüncüsü; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayelerinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Türkiye’nin yıldız kenti Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'nin üçüncüsü; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayelerinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Türkiye'nin yıldız kenti Gaziantep'te gerçekleştirildi.

Gelişen Kentler Zirvesi, 24 Kasım Perşembe günü Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Murat, Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açılış konuşmalarıyla başladı.

24–25 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi, tarihi, kültürel ve sosyal zenginliklerinin yanı sıra sanayi, ihracat ve genel ekonomik değerleriyle de dikkat çeken Gaziantep ile yatırımcıları bir araya getiriyor. Daha önce Bursa ve Konya'da düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi, Gaziantep durağında aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile GYODER arasında gerçekleştirilecek birçok iş birliğinin atılan ilk somut adımı da oldu.

Zirve'nin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye ekonomisinin son dönemde kaydettiği gelişmeler ve lokomotif sektör olarak gayrimenkulün katkılarına değindi. Gündemdeki kentsel dönüşüm, kat mülkiyet kanunu, mütekabiliyet yasası gibi konulara da vurgu yapan Gökkaya, ikincil piyasalar, imar haklarının menkulleştirilmesi gibi alternatif enstrümanların önemine de dikkat çekti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise The Wall Street Journal tarafından yapılan bir araştırma ile Gaziantep'in, Dünyada En Hızlı Gelişen Kentleri listesinde 9'ncu sırada bulunduğuna dikkat çekti. Güzelbey, sunum eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında; Gaziantep'te yaşanan kentsel değişimi ve gelişimini anlattı. Kentin dokusuna ve özelliklerine de vurgu yapan Asım Güzelbey, bugün ‘marka şehir' olarak Gaziantep'in modern yüzünü yansıttı.

Gaziantep'in ekonomik, üretim ve ihracat gücüne de değinen Başkan Güzelbey, kentte yürütülen önemli ekolojik çalışmalara da değindi. Yürüttükleri Ekolojik Kent Projesi'ne de değinen Güzelbey, bu kapsamda yeşil çatıların, hava koridorlarının ve kendi enerjisini üreten evlerin bulunacağını söyledi. Yabancılara mülk satışı ile ilgili olarak Gaziantep'e gelen yoğun ve büyük talepleri de ileten Güzelbey, bu konudaki sorunların da bir an önce giderilmesinin önemine değindi. Güzelbey, son onay süreçlerinin ardından gayrimenkul yatırımları için 5 milyon metrekarelik bir alanı sunmaya hazırlandıklarını da belirtti.

TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat ise Gelişen Kentler Zirvesi'nin önemine değindi. Gaziantep'in, sadece kendi bölgesindeki diğer şehirlere katkı sağlamakla kalmadığını, Türkiye ekonomisi için çok önemli bir kent olduğunu belirten Murat, TOKİ'nin faaliyetleri konusunda da bilgi verdi.

Gaziantep Valisi Erdal Ata da, binlerce yıllık geçmişine vurgu yaptığı Gaziantep'in, Türkiye'nin 6'ncı büyük kenti olduğunu belirtti. Gaziantep'in geleneksel, kültürel, tarihi zenginliklerinin yanı sıra sanayi ve ticaret alanlarında da kaydettiği gelişmeye değinen Ata, bunların yanı sıra turizm, sağlık, eğitim gibi alanlarda da önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Gelişen Kentler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Gaziantep'in ekonomik, tarihi ve kültürel açıdan öneminin yanı sıra bulunduğu stratejik coğrafyaya da dikkat çekti. Bayraktar, kalkınmanın salt ekonomi, fabrika, para ile olamayacağını, meydanlar, parklar, oteller, sağlık ve eğitim olanaklarıyla da gelişmişliğin ölçümlendiğini söyledi. Çevre konularına da değinen Bakan Bayraktar, Türkiye'nin büyümede kaydettiği birincilikler, ikinciliklerden dolayı sera gazı ve karbondioksit salınımlarında artış olduğunu, ancak hiçbir zaman çevre konusunun göz ardı edilmediğini belirtti.

Türkiye'nin artık birçok açıdan dünyada önemli bir noktada bulunduğunu da belirten Bayraktar, “Türkiye, artık dünyada sözü dinlenen bir ülke” dedi.

Türkiye'nin ihracatının yarısından fazlasının Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğini de hatırlatan Bayraktar, Gaziantep için de Suriye'nin önemli olduğunu vurguladı. Bakan Erdoğan Bayraktar, Avrupa'daki durağanlığa ve Suriye'deki karışıklığa rağmen kalkınma ve gelişimin devam etme zorunluluğuna da değindi. Bayraktar, önemli potansiyele sahip olan Gaziantep'e, bu noktada görevler, sorumluluklar düştüğünü söyledi.

“Bugün ülkeler değil, kentler yarışıyor” şeklinde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “İstanbul'un marka değeri, Türkiye'den fazla. New York'un da ABD'den fazla” örneklerini verdi, büyük şehirlerimizin de markalaşmaya yönelmeleri gerektiğini ifade etti.

Mevcut marka şehirlerin, kendi dinamikleri ile bu duruma geldiklerini belirten Bayraktar, Gaziantep'in de bu potansiyele sahip olduğunu belirtti. Kentsel dönüşüme de değinen Bakan Bayraktar, Türkiye'nin böyle bir işi yapabilecek kapasitesi ve kabiliyeti olduğunu söyledi.

Mütekabiliyet konusuna yaklaşımını da paylaşan Erdoğan Bayraktar; “Tabii ki toprağımız çok kıymetli, çok önemli. Ancak özgüveni olan ülkelerde mütekabiliyet uygulanmıyor” diyerek, Türkiye'nin de özgüveni olan bir ülke olarak yabancılara gayrimenkul satışında artık mütekabiliyeti kaldırılması gerektiğini belirtti. Bayraktar, gerektiğinde bazı kısıtlamalar, yetki devirleri ile bu sorunu en kısa sürede çözeceklerini belirtti. 2B'nin de kısa sürede çıkacağını ve Türkiye'nin bu noktada kazanımları olacağını belirtti. Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de riskli alanlarda yapıların güvenli hale dönüştürülmesi için de gerekli çalışmaları yürüttüklerini de yineledi.

Yapı malzemelerinde de Türkiye'nin çok iyi bir noktada olduğunu, inşaat alanında ise Türk müteahhitliğinin uluslararası alanda Çin'den sonra ikinci sırada bulunduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı, ancak buna karşın bu sektörün yurtdışından aynı paralelde bir para akışı sağlayamadığını belirtti. Bakan Bayraktar, bunun da yurtdışında inşaat sektöründeki şartnamelerin, Türkiye veya Türk şirketler tarafından hazırlanamamasından kaynaklandığını dile getirdi.

Hükümet olarak Türkiye'nin kalkınması için her türlü yasaları çıkaracaklarını belirten Bayraktar, her adımda kolaylaştırıcı tedbirler getireceklerini de açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul sektöründe önemli çalışmalar kaydeden GYODER'e de, Gelişen Kentler Zirvesi ve diğer katkılarından dolayı teşekkür etti.

Zirvenin ilk oturumu ise “2011–2012 Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Değerlendirme” başlığı ile T.C. Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel'in başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Ekonomist Doç. Dr. Deniz Gökçe de konuşmacı olarak yer aldı.

Gelişen Kentler Zirvesi'nin “Gaziantep'in Yeni Vizyonu ve Yatırım Fırsatları” başlıklı ikinci oturumunun başkanlığını ise GYODER Başkanı Işık Gökkaya üstlendi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Kentsel Strateji Şehir Plancısı A. Faruk Göksu, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel ve Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise ikinci oturumda konuşmacı olarak bilgi aktardılar. Ayrıca GYODER tarafından hazırlatılan Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler – 2015 başlığını taşıyan rapor da sunuldu. Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan rapor gayrimenkul sektörü açısından Gaziantep'in değerlendirmelerini ve orta vadeli öngörüleri içeriyor.

“Yatırımcı Gözüyle Gelişen Kentler: Gaziantep” başlıklı üçüncü oturum ise GYODER Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe başkanlığında gerçekleştirildi. Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, ASCE İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koçer, Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı M. Rıdvan Köksüzer'in yanı sıra Hasoğlu Yapı Satış ve Pazarlama Koordinatörü Zekeriya Ekinci ise son oturumun konuşmacıları arasında yer aldılar.

Oturumların ardından GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, yaptığı konuşmada, çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, bunun kente büyük fayda getireceğini söyledi.

Mütekabiliyet yasasında yapılacak düzenlemelerle Türkiye'de artık yabancıların mülk almasının önündeki engellerin kalkacağını belirten Güzelbey, Gaziantep'e Halep, Ortadoğu başta olmak üzere bu konuda yoğun bir ilgi olduğunu söyledi.

Özellikle Halep'ten yoğun talep ve temas geldiğine, ancak tapu dairelerinde buna karşın işlem yapılamadığına değinen Güzelbey, Suriye'deki olayların başlangıcından hemen önce kendilerine iletilen bir teklifi de aktardı. Bir Alman firmasının, Suriyelilere ev satmak üzere gerçekleştireceği bir proje için 50 bin metrekarelik yer aradığını da belirtti. Güzelbey, çok büyük konutların içlerinde havuzların da bulunduğu projenin henüz planlama aşamasında tamamının satıldığını da belirtti.

Mütekabiliyet ile ilgili düzenlemelerin ardından Gaziantep'te ulusal ve yabancı yeni yatırım beklentisine de değinen Dr. Asım Güzelbey, Türkiye'de yabancı yatırımcılar için en cazip yılın 2006 olduğunu, Hollandalı, Alman, İngiliz başta olmak üzere Gaziantep'te birçok yatırımcı olduğunu belirtti. Güzelbey, 2008 yılında dünyada yaşanan ekonomik krizin paralelinde yabancı yatırımcıların ilgisinin de azaldığını söyledi.

Gaziantep'in kültür-inanç, sağlık ve eğitim turizmi için de cazibe merkezi olduğunu söyleyen Güzelbey, günümüzde ise artık profilin değiştiğin belirtti. Önceleri Halep'ten çok varlıklı insanların Gaziantep'te ikinci ev düşüncesi olduğunu belirten Dr. Asım Güzelbey, şimdi ise orta tabakanın kentte mülk edinmek gibi bir çabası olduğunu, bunun da Türkiye'yi ülkelerine göre daha güvenli bulmalarından kaynaklandığını belirtti.

Gaziantep'te arsa fiyatlarının yüksekliğine de değinen Güzelbey, kentin sadece imarlı bölgelerinde değil, genelinde bir artışın yaşandığını söyledi. Güzelbey, kentin büyümesinden kaynaklanan artışın, en değersiz yerde bile arsa fiyatlarının 3'e katlanmasına yol açtığını açıkladı.

GYODER Başkanı Işık Gökkaya da konuşmasında, daha önce Bursa ve Konya'da düzenledikleri Gelişen Kentler Zirvesi'nin üçüncüsü için Gaziantep'i seçmelerinin, zirvenin hem katılımcı sayısı hem de oturumların interaktif geçmesiyle birlikte, ne kadar doğru bir karar olduğunun da ortaya konduğunu belirtti.

İç piyasada kısa vadeli satış beklentisini de değerlendiren Gökkaya, 'Türkiye'de 2012'nin, 2011'e oranla daha zor geçeceği öngörülerine dikkat çekti. 2011'i yüzde 7-8 büyüyerek kapatacağı görülen Türkiye için Orta Vadeli Program'da; 2012 yılında yüzde 3-4 büyüme gösterildiğine de değinen Işık Gökkaya, gayrimenkul sektörünün de Türkiye parelinde büyüdüğünü, cari açıktan dolayı belirlenecek mali politikalar çerçevesinde 2012'nin netleşeceğini de belirtti. Gökkaya, bunun yanı sıra kentsel dönüşüm ile kamu harcamalarının gerçekleşmesinin de gayrimenkul sektörünün büyümesini tetikleyeceğini belirtti.

Gayrimenkul sektörünün, cari açığı büyütmeden büyüyen sektörlerden birisi olduğuna da değinen GYODER Başkanı Işık Gökkaya, bunun da sektörün girdilerinin yüzde 90'ının yerli olmasından kaynaklandığını söyledi. Gayrimenkul sektörünün ihracatının, ithalatından çok daha üstünde olduğunu da vurgulayan Gökkaya, sektörün teşvik edilmesi ve desteklenmesinin ise Türkiye'nin önümüzdeki dönemde büyümesinde çok önemli rol oynayacağını belirtti.

Gelişen Kentler Zirvesi'nin ilk günü, oturumların ardından akşam Bayazhan'da düzenlenen Gala Resepsiyonu ile son buldu.

Zirve ikinci gününde ise Teknik ve Kültür gezileri ile devam etti. Öğleden önce yapılan Teknik Gezi'de; Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Turkcell Gezegen Evi ve Bilim Merkezi, Halep – Kilis yolu ekolojik tabanlı planlama bölgesi, Kentsel dönüşüm, gelişim proje alanları, Büyük konut projeleri ve konut geliştirme bölgeleri incelendi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen Kültür Gezisi'nde ise; Bayazhan Kent Müzesi, Bey Mahallesi, Tarihi Kültür Yolu – Gaziantep Kalesi ve çevresi, Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, , Zincirli Bedesten, Tahmis Kahvesi, Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Pazarı ziyaret edildi.

Gelişen Kentler Zirvesi; gayrimenkul sektörü profesyonelleri, tarihi-sosyal-kültürel mirası ve çağdaş çalışmalarıyla, dünyada da örnek olarak gösterilen, sürdürülebilir gelişmişlik düzeyinde, yaşam kalitesi yüksek bir şehir olma yolundaki Gaziantep'le buluşturdu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...

Nurdağı'nda deprem konutları teslim ediliyor
  • 10.10.2024 13:56

Nurdağı'nda deprem konutları teslim ediliyor

Gaziantep Nurdağı'nda 5 bin 985 konut ve 1131 işyerinden oluşan 7 bin 116 bağıms ...

RAMS Türkiye'den Gaziantep'e iş ve yaşam merkezi
  • 16.09.2024 11:21

RAMS Türkiye'den Gaziantep'e iş ve yaşam merkezi

RAMS Türkiye, Gaziantep'e ilk iş ve yaşam merkezini kazandıracağı yeni projesi R ...

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor
  • 09.09.2024 13:13

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor

İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden, farklı dinlere ev sahipliği yapan G ...

Gaziantep'in derslik sayısı deprem öncesini geçti
  • 06.09.2024 17:37

Gaziantep'in derslik sayısı deprem öncesini geçti

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Gaziantep'te der ...

19. GYODER Gayrimenkul Zirvesi 6 Kasım’da
  • 05.09.2024 17:04

19. GYODER Gayrimenkul Zirvesi 6 Kasım’da

Türkiye gayrimenkul sektörünün başlıca buluşma noktası GYODER Gayrimenkul Zirves ...