Gençler inşaatta çalışmak istemese de sektörde istihdam artıyor!
Mamak İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı Sezai Mallı, gençlerin inşaat sektöründe çalışmak istemediğini, bunun nedeninin çalışma şartları olduğunu belirterek, inşaat işlerinin zor olması sebebiyle başarılı gençlerin diğer sektörleri tercih ettiğini, bunun sonucunda kalifiye elaman bulmakta sıkıntı çektiklerini ifade etti
Türkiye'de istihdamın yapısının ekonomideki gelişmelere paralel olarak değiştiğini kaydeden Sezai Mallı, "Sanayinin istihdama katkısı hız keserken hizmetler sektörü istihdamın lokomotifi haline geldi. İnşaat sektöründe istihdamın çok büyük olması insanların başka işkollarında iş bulamamasından, biraz da mecburiyetten olmaktadır. İşgücüne katılan gençlerin değişen beklentileri ve sanayi yerine hizmetler sektöründe çalışmak istemeleri de bu süreci destekliyor" dedi.
Sanayinin istihdamdaki payının yüzde 20,2'den 18,6'ya gerilediğini, sanayi sektörünün istihdamdaki payı 1,6 puan azaldığını belirten MİM-DER Başkanı Sezai Mallı, "İstihdam edilenlerin % 24,8'i tarım, % 18,6'sı sanayi, % 7,4'ü inşaat, % 49,3'ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Hizmet sektöründeki istihdam son yıllarda artış göstermektedir. Hizmetler sektöründe çalışanların sayısı ise aynı dönemde 2 milyon 411 bin artarak 12 milyon 568 bine ulaştı. Hizmetler sektörünün istihdamdaki payı yüzde 47,7'den yüzde 49,3'e çıktı" diye konuştu.
Çalışma şartları yıpratıyor
İnşaat sektöründe istihdamın önemli bir payı olduğunu, fakat bunun biraz da mecburiyetten kaynaklandığını belirten Mallı, "Bizim sektör vasıfsız insanların ekmek bulduğu, iş bulduğu bir sektördür. Yaptığımız araştırmada, anketlerde çalışanlarımızın gönlü diğer sektörlerde iş bulma yönündedir. Bunun temel sebebi çalışma şartlarının yıpratıcı olmasından ve belirli bir yaştan itibaren inşaatlarda çalışmanın imkânsızlaşmasından kaynaklanmaktadır. Fakat şu bilinmelidir ki; inşaat sektörü amatörlüğü kaldırmayan, vasıflı insanların çalışması gereken bir işkoludur. İnşaat sektöründe çalışanların mutlak surette eğitimden geçirilmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda mevzuat değişikliğine gitti, fakat altyapısını doldurmadı" dedi.
Ücret ve çalışma koşulları esas alındığında, genel olarak sanayi sektöründen hizmet sektörüne doğru bir yöneliş olduğunu belirten Sezai Mallı, "Bu yönelişte, ücret politikaları kadar, sanayinin ve inşaat işlerinin şehirden ve toplumdan kopuk yapısı, toplumun nazarındaki soğuk yüzü, beden gücü gerektiren yoğun mesaili temposu gibi nedenler özellikle genç işgücünün beklentilerine ters yapısı bunda etkili oluyor. Sanayi sektörüne nazaran sosyal yönden ve iş rahatlığı bakımından genç işgücünün beklentilerine daha yakın olan hizmetler sektörünün önümüzdeki dönemde işgücünü daha fazla cezbetmesi ve sanayi sektöründeki firmaların işgücüne ilişkin daha derin problemler yaşaması muhtemel gözüküyor" dedi.
Ankara İl Gazetesi
Yorum Yaz