Google’ı yeşillendiren Altensis Rusya’yı da yeşil binalarla tanıştırıyor
Altensis, Türkiye’den sonra Rusya’yı da çevre dostu binalarla tanıştırıyor
Türkiye'deki sertifikalı yeşil binaların yüzde 60'ının sertifikasyon sürecine rehberlik ederek Pazar lideri olan şirket, Rusya'da toplam 500 bin metrekarelik inşaata danışmanlık ediyor. Türkiye'de çevre dostu, yeşil bina kavramlarının daha telaffuz bile edilmediği dönemde bu alanda danışmanlık hizmeti vermek üzere kurulan mühendislik firması Altensis, 5. yılını geride bıraktı. 3 kişilik çekirdek kadroyla yola çıkan Altensis, bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon metrekare inşaat alanına sahip projelerin yeşil bina sürecini başarıyla tamamladı. Halen de yaklaşık 3 milyon metrekare inşaat alanına sahip projelerin danışmanlık ve sertifikasyon sürecini sürdürüyor. Alanında öncü olan Altensis, bugün 20 kişilik personeli, toplam değeri 5 milyar doları aşan projelerden oluşan portföy büyüklüğü ve yüzde 60'lık Pazar payı ile iç pazarın da lideri konumunda. Şöhreti yurtdışına yayılan Altensis ekipleri, artık Rus pazarında da iş yapıyor. Bu ülkede 500 bin metrekarelik inşaat alanına sahip 3 ayrı projenin danışmanlığını yürüten şirketin hedefi, Rusya'da bir yılda 1 milyon metrekarelik projeye imza atmak… Altensis kurucu ortağı Emre Ilıcalı, tüm dünyada giderek yaygınlaşmakta olan çevre dostu yeşil bina anlayışının komşularda da kendini gösterdiğini belirtti.
Ilıcalı Bunların başında da Türk inşaat firmaları açısından iyi bir Pazar kabul edilen Rusya olduğunu söyledi. Rusya pazarına 2013 yılı ortalarında girdiklerini belirten Ilıcalı, “Orası da Türkiye'nin birkaç sene önceki hali gibi. Ancak çok büyük bir pazar ve büyük bir potansiyel taşımakta. Biz bu ülkedeki işlerimizde de Türkiye'deki vizyoner kimliğimizi ortaya koyacağımıza inanıyoruz, bu nedenle daha ilk yıldan hedefimizi büyüttük” dedi.
Türki Cumhuriyetlere de hizmet vereceğiz
Emre Ilıcalı Rusya pazarıyla ilgili şu bilgiyi verdi: “Rusya günümüze kadar birçok inşaat projesine ev sahipliği yapmış olsa da, enerji verimliliği ve yeşil binalar konseptleri henüz çok yeni. Enerji, su ve diğer doğal kaynakların göreceli olarak daha bol ve ucuz olması Rusların bu konularda hassasiyetinin daha az olmasına yol açmış. Bu sebeple yeşil binalar pazarı Rusya da olması gerekenin çok altında kalmış. Fakat uluslararası yatırımcıların artması ve global markaların sürdürülebilirlik konseptini artık her yerde istemesine paralel olarak, yeşil binalar ve sertifikasyon sistemleri Rusya'da da artmaya başladı. Özellikle yabancı yatırımcılar ve bunlara müteahhitlik yapan Türk firmaları bu konuda öncülük yapıyor. Altensis'in özellikle Türkiye'deki bilinilirliği ve yabancı ve yerli yatırımcılara ait birçok proje tamamlamış olması bu yatırımcıların Rusya pazarındaki projelerinde de Altensis'i tercih etmesini sağladı. Ayrıca Altensis ‘in uluslararası kimliği, uzmanlarının uluslararası ve benzer coğrafyalardaki proje tecrübeleri de, Rusya'nın farklı pazarına kolaylıkla adapte olmasını sağlıyor. Altensis sadece Rusya değil, tüm Türki Cumhuriyetler'de de projelere hizmet vermeyi planlıyor. Şu ana kadar birçok projeye teklif vermiş olan Altensis bu seneden itibaren Rusya pazarındaki yeşil bina projelerinde adını duyuracaktır.”
Türkiye'de inşaatı tamamlanmış 50 adet uluslar arası sertifikaya sahip yeşil binanın 30 adedinin sertifika sürecinin kendileri tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Emre Ilıcalı, devam eden 200 projenin yarısına yakınının sürecini de yine kendilerinin yürüttüğünü vurguladı.
Ecoplatform'a çağrılan tek Türk üye
Öte yandan Altensis'in ülke sınırları dışındaki faaliyetleri Rusya pazarı ile sınırlı kalmadı. Altensis, bazı ülkelerde zorunlu hale gelen yapı ürünlerindeki Çevresel Ürün Beyanı (EPD) ile ilgili olarak kurulan Ecoplatform'a ise Türkiye'den kurucu üye olarak iştirak eden tek şirket oldu. Sözkonusu platform, üretici firmaların ürünle ilgili ilettiği Çevresel Ürün Beyanlarını Avrupa Birliği içinde tek bir şemsiye altında toplayıp harmonize ederek, çevreye etkilerinin ve ihracatının uygunluğunu denetleyecek. Çevresel Ürün Beyanı (EPD) şimdiden bazı AB ülkelerinde dolaylı olarak zorunlu hale geldi. Türkiye'de gönüllülük esası ile ilerliyor ancak Türk ihracatçılar EPD'yi kabul eden ülkelere ihracat yapmak için sözkonusu beyana uymak zorunda kalıyor.
Türkiye'yi devler ligine sokan şirket
2008 yılında kurularak Türkiye'nin yeşil binalarla tanışmasında büyük pay sahibi olan Altensis'in yüzde 60 pay ile Pazar liderliğini elinde bulundurduğu Türkiye yeşil binalar pazarı, dünyada ilk 10 Pazar arasına girdi. Amerikan USGBC'nin verilerine göre Türkiye, LEED sertifikasına sahip-aday projelerinin sayısı ile dünyada 9. Sırada yer alıyor.
Google'ı yeşillendiren şirket
Berkay Somalı, Serkan Emin, Emre Ilıcalı tarafından 2008 yılında kurulan Altensis'in bugüne kadar yeşil bina sertifikası sahibi yaptığı binalar arasında Google'in Türkiye ofisinden Türkiye Futbol Federasyonu'nun Riva Tesislerine, Özyeğin Üniversitesi'nden Schneider'in Gebze'deki fabrikasına kadar geniş yelpazedeki yapılar bulunuyor.
Ağaoğlu Andromeda Gold, Akbatı AVM, Akasya Acıbadem, Migros Alaçatı mağazası, Özyeğin Üniversitesi Kampüsü, Gülnar Evleri, Tekfen Bomonti Apartmanları, Nida Kule Göztepe, Tekfen OZ Kağıthane Ofis, Soyak Merkez Binası, Turkish Engince Center, S. Gökçen Fabrika ve İdari Binası, Tepe Maltepe Narlife, Özdilek Levent, Nurol Tower Çağlayan, Nida Palladium Tower, Soyak Optimus ve Soho, Soyak Holding Merkez Binası, Soyak Siesta Blue ve Oxygen, Zorlu Levent gibi projeler çevre dostu bina yolculuğunda Altensis rehberliğinde hareket ettiler. Altensis kurucu ortaklarının ayrıca, BES Enerji isimli binalarda enerji verimliliği danışmanlığı ve enerji kimlik belgesi konularına odaklanmış bir firması daha bulunmaktadır.
Yeşil bina nedir?
Küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi yapı sektöründe çevre dostu binaların yapılmasını gündeme getirdi. Çevre dostu bina yapımına ilgi giderek artarken yeşil bina olarak tabir edilen yapılar ortaya çıktı. Belli standartlar getirilerek sertifikalanmakta olan yeşil binalar yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkardı.
Yorum Yaz