Güneş enerjisi yatırımları 2013’te başlıyor!
Çok sayıda şirketin beklemede olan güneş enerjisi yatırımlarına start veriliyor. EPDK, fizibilite çalışmalarını tamamlayan yatırımcıların başvurularını 10-14 Haziran 2013 tarihleri arası kabul edecek
Çok sayıda şirketin beklemede olan güneş enerjisi yatırımlarına start veriliyor. EPDK, fizibilite çalışmalarını tamamlayan yatırımcıların başvurularını 10-14 Haziran 2013 tarihleri arası kabul edecek.
YÜKSEK güneş alma seviyeleriyle, gelecekte çoğu Avrupa ülkesine oranla daha fazla enerji üretme potansiyeli olan Türkiye'de, güneş enerjisi yatırımlarına yönelik başvuru alma tarihleri belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, güneş enerjisi lisans başvurularının 10-14 Haziran 2013 tarihlerinde alınacağını açıkladı. Güneş alma seviyelerine göre dünyanın en cazip ülkelerinden biri olan Türkiye'de, yerli ve yabancı yatırımcılar uzun süredir güneş enerjisi santralleri konusunda çıkacak kararları bekliyordu. EPDK, yakın zamanda güneş santralleri kurulmasına yönelik aldığı kararları kamuoyuna duyuracak.
2013'te başlıyor
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 2013 Haziran ayında santral başvurularını almaya başlayacaklarını belirtirken, yatırımcıların da bu tarihe kadar fizibilite çalışmaları ile lisans belgelerini tamamlamış olması gerektiğini vurguladı. Güneşte her bir megavat (MW) santral için en fazla 20 dönümlük arazi başvurusu kabul edileceğini belirten Köktaş, güneş enerjisinde bir MW'ın bile kapladığı geniş alana dikkat çekti.
Tarım arazisine yasak
Yatırımcıların önünde çok ciddi fırsatlar olduğunu dile getiren Köktaş, şöyle konuştu: “Ancak, bu yatırımlar yapılırken tarım arazilerini de korumak zorundayız. Hiç bir şekilde güneş lisansları tarım arazileri üzerine verilmeyecek. Yenilebilir enerji kaynaklarının olduğu yere yenilenebilir enerji kaynağı başvurusu almayacağız.”
Mevzuat gözden geçirilir
Türkiye'de YEK Kanunu kapsamında (Yenilenebilir Enerji Kaynakları) güneşte toplam kurulu gücün 600 MW'yi geçemeyeceğine vurgu yapan Köktaş, şöyle devam etti: “Biliyoruz ki bu rakam önümüzdeki yıllarda 600 MW'la başlayıp, binlerce MW'a ulaşacak. İhtiyaç hasıl olduğunda mutlaka mevzuat gözden geçirilir.”
Merve Erdil/Hürriyet
Yorum Yaz